Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Először szólalt meg migránsügyben a brit kormányfő

Először szólalt meg migránsügyben a brit kormányfő

Hirdetés

forrás: MTI

David Cameron, a BBC televíziónak nyilatkozva szerdán kijelentette: Nagy-Britannia számos intézkedést tesz a válsághelyzet kezelésére, egyebek mellett segítséget nyújt azoknak az országoknak a stabilizálásához, ahonnan a menekültek tömegével érkeznek.

David Cameron szerint  nem az “újabb és újabb” menekültek befogadása a helyes válasz.

Hozzátette: a legfontosabb feladat a béke és a stabilitás helyreállítása az említett országokban.

“Nem hiszem, hogy a migrációs válságra egyszerűen az újabb és újabb menekültek befogadása lenne a válasz” – mondta a brit kormányfő.

Arra a felvetésre, hogy más európai uniós társállamok több menekült befogadását követelik Londontól, Cameron kijelentette: Nagy-Britannia eddig is számos “valódi menedékkérőt” fogadott szíriai menekülttáborokból, és a brit kormány felülvizsgálat alatt tartja ezt a kérdést.

A brit kormány egyelőre 500 szíriai menekült befogadására vállalt kötelezettséget, jóval kevesebbre, mint más nagy EU-tagállamok.

“Nem hiszem azonban, hogy a migrációs válságra egyszerűen az újabb és újabb menekültek befogadása lenne a válasz” – mondta a szerdai BBC-interjúban a brit kormányfő.

Cameron ezzel alig burkoltan visszautasította egy magas rangú német kormánypárti képviselő éles hangú figyelmeztetését.
Stephan Mayer, a Bundestag tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak adott, szerdán ismertetett interjúban gyakorlatilag megfenyegette a brit kormányt, hogy ha Nagy-Britannia nem vállal “méltányos” részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon.

A német politikus szerint a migrációs válság hatalmas kihívás, amely “jelentős átrendeződéseket eredményezhet az EU-n belüli kétoldalú kapcsolatokban” a következő hónapokban.

Hozzátette: ha a brit kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a migránsok befogadásával járó terhek megosztásának kérdésében “nem a klub tagja”, az “károsíthatja bizonyos mértékig” a kétoldalú brit-német kapcsolatokat, és így nyilvánvalóan David Cameron brit miniszterelnök esélyeit is arra, hogy sikerrel járjon a brit-EU viszonyrendszer London által igényelt újratárgyalásán.

“Mindig is rokonszenveztem a (brit-EU viszonyrendszer) újratárgyalására irányuló brit igényekkel, ám most hatalmas humanitárius katasztrófa részesei vagyunk, és ezúttal sem rokonszenvet, sem megértést nem tanúsítok az egyéni országérdekek vezérelte álláspontok iránt” – fogalmazott a brit lapnak adott interjúban a befolyásos német képviselő.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: