Hirmagazin.eu
Csillagászat, űrkutatás

Először sikerült valódi kísértetet rögzíteniük a kutatóknak

Minden minimálisan gondolkodni képes ember számára egyértelmű, hogy hétköznapi értelemben vett kísértetek nem léteznek. A világegyetem ellenben képes a laikus emberi szem számára mindenképpen különösnek tűnő fenoménokat produkálni. Ilyenfajta „szellemobjektumok” számos alkalommal megjelenhetnek az égbolton, legfeljebb csak a szemfüles kutatók veszik észre őket fejlett eszközeik segítségével. Éppen egy ilyen kozmikus fantom felbukkanását sikerült rögzítenie Casey Law csillagásznak, a kaliforniai Berkeley Egyetem munkatársának. Felfedezéséről lapunknak is mesélt.

A detektált fantom (tudományos, ám kissé bonyolult és száraz katalógusjele szerint FIRST J141918.9+394036) tulajdonképpen egy extrém módon fénylő forrás rádiójel-kibocsátása volt, amely valamikor a 90-es években „született meg”, és egészen 25 éven keresztül létezett. A rádióforrás rendkívüli fényessége alapján Law úgy véli, hogy egy masszív, nagy tömegű csillag pusztulásának utófényét tudták elcsípni. A robbanás elképesztő erejű gamma-kitörést (GRB-t) produkált, ami viszont a legtöbb földi megfigyelő számára észrevétlen maradt.

Ilyen jellegű gamma-kitöréseket csak masszív, 50 naptömeget meghaladó csillagok képesek produkálni– nyilatkozta az Origónak Law. A felfedezés azért is különleges, mert egy olyan kitörésre utaló egyértelmű bizonyítékot találtak, amit a hagyományos, gamma-sugarakat kereső teleszkópok nem voltak képesek megfigyelni.

Először sikerült valódi kísértetet rögzíteniük a kutatóknak
A FIRST J141918.9+394036 feltűnése és elhalványodásaFORRÁS: NRAO

Az árulkodó lökéshullám

„A gamma-kitörést egy rádióteleszkóppal (Very Large Array – a szerk.) sikerült meglelni. Normál esetben a gamma-kitörések összeomló csillagokból érkező, elképzelhetetlenül nagy, közel fénysebességgel haladó, gamma-sugarakból álló fénynyalábok. Ezeket csak akkor lehet megtalálni, ha pontosan a Föld felé tartanak, máskülönben szem elől tévesztjük őket” – magyarázta Law. –Az általunk megfigyelt kitörés pont egy másik, bolygónkat elkerülő irányba haladt, de a jelenség olyan lökéshullámot produkált a csillagnál és környezetében, hogy ennek jelét detektálni tudtuk. Ez az első alkalom, hogy egy gamma-kitörést a lökéshullámok rádiótávcsöves obszervációjával tudtunk megtalálni.

A hasonló gamma-kitöréseknek sajátos szaknevük van, „árváknak” keresztelték el őket a kutatók. „Az árva gamma-kitörés jelen esetben arra utal, hogy csak a lökéshullámot láttuk, a gammasugár-emissziót nem. A kibocsátott sugarak bolygónkat elkerülő úton haladtak, vagyis a lökéshullámok nélkül egészen biztosan nem találtuk volna meg a robbanást” – mondta Law.

Az előbb említett okok miatt a NASA Fermi gammasugár-űrtávcsöve – durva becslések alapján – csak 100-ból 1 kitörés felfedezésére képes, a többi rejtve marad;hacsak szemfüles szakemberek nem kapják el a kozmikus esemény keltette lökéshullámokat, amiknek az utófénye akár évtizedekig is fennmarad. Szerencsés körülmények között tehát bőven van idő kutatni őket.

Law és kollégáinak publikációja számos érdekességet elárult a FIRST J141918.9+394036 otthonát jelentő galaxisáról.

A gamma-kitörés forrása egy tőlünk nagyjából 280 millió fényévre lévő galaxisban volt. Ez első hallásra nagy távolságnak tűnik, mégis, a többi GRB-hez képest viszonylag közel van. A gamma-kitörések általában ennél 10-szer, 100-szor távolabbi csillagvárosokból származnak– mondta Law.

A rádióforrás az eltelt évtizedek során annyira elhalványult, hogy az égboltfelmérések már nem képesek kimutatni, de nagyobb rádióteleszkópokkal egyelőre még megfigyelhető.

Először sikerült valódi kísértetet rögzíteniük a kutatóknak 1
Egy gamma-sugarakat kilövellő gamma-kitörés illusztrációja. Ha a nyalábok pontosan a Föld irányába tartanak, az erre a célra tervezett teleszkópok érzékelhetik a jelenséget. Ha elvétik bolygónkat, akkor a lökéshullámok még árulkodhatnak a kozmikus katasztrófárólFORRÁS: B. SAXTON, NRAO/AUI/NSF/HTTPS://PUBLIC.NRAO.EDU/MEDIAUSE/NRAO/AUI/NSF

Gőzerővel zajlik az árvák felkutatása

Law szerint a következő cél világos mindenki előtt.

Szeretnénk még több >>árvát<< találni, egyrészt azért, hogy megértsük, mennyire könnyű vagy nehéz feladat a detektálásuk, másrészt szeretnénk világos képet kapni arról, miként formálódnak a gamma-kitörések. Még izgalmasabb annak a lehetősége, hogy a GRB egy halott csillagmaradványt, például egy igencsak sűrű neutroncsillagot hagyott hátra. Ha tényleg ez történt, akkor az eddigiektől eltérő módon is tanulmányozhatjuk a neutroncsillagot, jobban megértve keletkezésének hátterét– vázolta fel a jövő kutatási irányát Law.

Az eredményeket az Astrophysical Journal Letters című csillagászati szakfolyóiratban közölték.

Forrás: origo.hu

Hasonló hírek

Orosz teherűrhajó csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz

Edit

Daganatos sejteket alakítottak át immunsejtekké

info

Szándékos gyújtogatás: a NASA így végzi ki űrhajóját a világűrben! – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------