Hirmagazin.eu
Főoldal » Először néztek egy fekete lyuk mögé, és elképesztő dolgot láttak – képek
Csillagászat, űrkutatás

Először néztek egy fekete lyuk mögé, és elképesztő dolgot láttak – képek

A fekete lyuk körüli mágneses és gravitációs környezet annyira extrém, hogy a fény meghajlik körülötte, és a fekete lyuk mögül visszatükröződik a megfigyelőre – ezt állítja legalábbis Einstein teóriája, amit a gyakorlatban mostanáig még nem sikerült igazolni.

Csillagászoknak azonban most röntgentartományban először sikerült kimutatnia ezt a visszaverődést, ami a 800 millió fényévre található I Zwicky 1 galaxis fekete lyukából érkezett.

Az eredmény igazolja Einstein elméletét, és segít alaposabban megismerni a világegyetem legsötétebb képződményeit – ismerteti a kutatás eredményeit a Science Alert tudományos portál.

Dan Wilkins, a Stanford Egyetem asztrofizikusa szerint a fekete lyukba kerülő fény csapdába esik, képtelen kijutni onnan, és így nem láthatjuk azt, ami a sötét objektum mögött van.

CSAKHOGY A FEKETE LYUK TORZÍTJA A TÉRIDŐT, HAJLÍTJA A FÉNYT ÉS CSAVARJA A MÁGNESES MEZŐKET MAGA KÖRÜL, ENNEK KÖVETKEZTÉBEN PEDIG ÉSZLELNI TUDJUK A RÖNTGENVISSZHANGOKAT. 

Egy fekete lyuk illusztrációjaFORRÁS: AFP 

A visszaverődés létrejötte

A fekete lyuk közvetlen környezete számos komponensből áll össze.

Az eseményhorizont az a határfelület, ahonnan nincs visszatérés, itt már a fénysebesség sem éri el a szökési sebességet. Az I Zw 1*-hoz hasonló aktív fekete lyukaknak ezen kívül van anyagbefogási korongja; ez egy hatalmas, porból és gázokból álló lapított korong, ami – akár a lefolyó körül keringő víz – az objektumba áramlik. A súrlódás és a mágneses mező hatására a korong annyira felforrósodik, hogy az elektronok leszakadnak az atomokról és mágneses plazmát hoznak létre.

AZ AKTÍV FEKETE LYUK ESEMÉNYHORIZONTJÁN KÍVÜL, AZ ANYAGBEFOGÁSI KORONG BELSŐ SZÉLÉN TALÁLJUK A KORONÁT. EZ A PERZSELŐEN FORRÓ ELEKTRONOK BIRODALMA, AMELYET A FEKETE LYUK MÁGNESES MEZEJE TART “ÉLETBEN”. 

A mágneses mező annyira megcsavarodik, hogy felpattan, majd újracsatlakozik – a folyamat a Napon erőteljes kitöréseket idéz elő. A fekete lyukban a korona úgy viselkedik, mint egy részecskegyorsító – olyan nagy energiára gyorsítja az elektronokat, hogy azok fényleni kezdenek a röntgentartományban.

A mágneses mező megkötődik, majd a fekete lyuk közelébe pattan, felmelegít maga körül mindent, és létrehozza ezeket a nagy energiájú elektronokat, amelyek aztán röntgensugarakat produkálnak” – magyarázta Wilkins.

A fekete lyuk eseményhorizontjának művészi ábrázolásaFORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

A RÖNTGEN-FOTONOK EGY RÉSZE BESUGÁROZZA AZ AKKRÉCIÓS KORONGOT, VÉGÜL BIZONYOS FOLYAMATOK RÉVÉN MEGTÖRTÉNIK A VISSZAVERŐDÉS. 

A kutatók a visszaverődés segítségével fel tudják térképezni a fekete lyuk eseményhorizontjához legközelebb eső régiót.

A felfedezés

Wilkins és kollégái ezt a titokzatos koronát akarták tanulmányozni, amikor az I Zw 1*-t vizsgálni kezdték. A fekete lyuknak otthont adó galaxist 2020 januárjában figyelték a NUStar és XMM-Newton röntgenteleszkópokkal.

AZ ADATOK KÖZÖTT A SZAKÉRTŐK LÁTTÁK A VÁRT RÖNTGENKIFÉNYESEDÉSEKET, ÉSZREVETTEK AZONBAN VALAMI VÁRATLANT IS – MÁS HULLÁMHOSSZÚ KISEBB, KÉSEI RÖNTGENVILLANÁSOKAT. 

FORRÁS: NASA/JPL-CALTECH

A korábban felépített modelleket alapul véve Wilkins rájött, hogy ez utóbbiak lehetnek a fekete lyuk mögül érkező visszaverődések, amik a szélsőséges gravitációs és mágneses mezőknek köszönhetően érzékelhetők.

Nagyszerű érzés igazolni az általános relativitáselméletet egy kulcsfontosságú részét, de a felfedezés más miatt is izgalmas; új dolgokat tudhatunk meg a fekete lyukakról, és láthatjuk, milyen messzire jutottunk, hogy ilyen megfigyeléseket tehetünk a műszereinkkel és elemzési technikáinkkal” – emelte ki a kutatás jelentőségét Wilkins.

Az eredményeket a Nature magazin legújabb számában mutatták be.

origo

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Egy nagy aszteroida repül el a Föld mellett 2017. szeptember 1-én

Géza

Szijjártó: Magyarország újra részt akar venni a világűr békés célú használatában

Géza

Lefotózta a Földet a villámlátogató Hajabusza-2

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!