Főoldal » Először köszöntött be a nyár Tibet fővárosában – videó
Külföld

Először köszöntött be a nyár Tibet fővárosában – videó

Először köszöntött be a nyár a Kínai Népköztársaság Tibeti Autonóm Területének fővárosában, Lhászában

– derül ki a területi klímakutató központ közleményéből.

Lhászában, amelynek átlagos tengerszint feletti magassága 3650 méter, június 23-án 22 Celsius-fokos napi átlaghőmérsékletet regisztráltak, majd ez a szokatlanmeleg június 25. és június 29. között is megmaradt.

Forrás: Wikimedia Commons/Kelberul

Az évszakok felosztására vonatkozó kínai szabályok szerint ez azt jelenti, hogy a városban június 23-án beköszöntött a nyár, először a meteorológiai adatok gyűjtésének kezdete óta.

Tibetben június eleje óta magas hőmérsékletek és kisebb esőzések voltak jellemzőek, az átlagos hőmérséklet pedig 13,7 Celsius-fok volt, 1,3 fokkal magasabb az éves átlagértéknél. Június 24-én a régió hat megfigyelő helyszínén mértek rekordmagas hőmérsékletet: Gjakában a nap legmelegebb óráiban a 32,6 fokot is elérte.

Forrás: Wikimedia Commons/Qeqertaq

Tibet az átlagosan 4900 méteres tengerszint feletti magassággal a Földlegmagasabban fekvő területe, amelyet a „világ tetejeként” is szoktak emlegetni. Lhásza a világ egyik legmagasabban fekvő városa: 3650 méterrel a tengerszint felett terül el, lakosainak száma mintegy 200 000 fő. A város a Kyi-Chu völgyben fekszik, a Brahmaputra egyik mellékfolyója mellett. A 7. században alapították, s ekkor építették a Dzsokhang templomot, amely ma vallási központ. A 15. században építették a kolostor iskoláját, ahol buddhista szerzetesek oktattak.

A 17. században Loszang Gyaco, az 5. dalai láma építette a híres Potala palotát, melyet az UNESCO 1994-ben a Világörökség részének nyilvánította, mivel „egyszerre erőd, templom, kolostor és iskola, a régió politikai és vallási életének epicentruma, a tibeti művészet magas színvonalának csodálatos példája.” E rendkívüli és hatalmas építmény köré az idők során számtalan legenda szövődött, amelyek kialakulásához hozzájárult a palota csodálatos fekvése és elzártsága.

erdekesvilag

Hasonló hírek

Putyin már az atomháborúra készül! – állítja egy brit lap – VIDEÓ

Mazsi

Motoros bandák csaptak össze Texasban

info

Zágráb átengedi a migránsokat

Edit