Hirmagazin.eu
Főoldal » Először a szabad pálinkafőzést, most az adómentességét harcolta ki a kormány
Gazdaság

Először a szabad pálinkafőzést, most az adómentességét harcolta ki a kormány

Adómentes lehet januártól a pálinkafőzés.

Több, mint tíz éves küzdelem után nemrég az Európai Unió módosította az erre vonatkozó szabályozást. Meghatározzák majd, hogy háztartásonként évi maximum 86 liter gyümölcspárlatot lehet készíteni magánfőzésben adómentesen, a szabályok betartását pedig az önkormányzati jegyzők fogják ellenőrizni – közölte az M1 Híradója.

Szürkebarát törkölypálinka készül egy becsehelyi magánfőzdében. Az az egyik sajátossága, hogy önmagában erjesztik hozzá a gyümölcsöt. Gazdag Attila azt mondja, tíz év tudása rejlik a palackban.

De nemcsak minőségéről híres ez az üveg, hanem arról is, hogy az első szabadfőzés 10. jubileumi ünnepségére készült. A magyar kormány 2010-ben elérte, hogy 15 év után újra szabadon főzhető lett a pálinka.

A szabadfőzés bevezetésének tizedik évfordulóját két hete ünnepelték a Zala megyei Becsehelyen.

Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki felidézte, hogyan született meg ennek gondolata. 2010-ben, amikor átvették a kormányzást egy 29 pontos programmal kezdték meg a munkát, ebben szerepelt – a vidéki emberek felvetéseként – a szabad pálinkafőzés megteremtésének lehetősége.

Nemrég újabb csatát nyert a magyar kormány. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint januártól adómentes lehet mind a magán, mind pedig a bérfőzés és párlatadójegyre sem lesz már szükség.

Több, mint tíz éves küzdelem után módosította az erre vonatkozó javaslatot az Európai Unió.

A tervezetet nemcsak a magán, a bérfőzők is támogatják. A Pénzügyminisztérium várhatóan a jövő héten nyújtja be az erre vonatkozó javaslatát a parlamentnek. Remélik, hogy az új szabályok nemcsak anyagi megtakarítást, hanem jelentős egyszerűsítést is hoznak a szakmának.

M1

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Századvég: nincs veszélyben Magyarország téli gázellátása

info

Lendületben a Richter

info

Lehet, hogy késnek a nyugdíjak? Vérlázító hozzáállás a MÁK-nál! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------