Image default
Otthon, lakberendezés, kert

Elöntötte a kertedet a gaz? Így szabadulhatsz meg tőle

Egy biztos: nem gyomirtó és rovarölő vegyszerekkel! Azok ugyanis azokat a növényeket is elpusztítják, amikre szükséged van a kertben és amiket családodnak találsz.

Védekezz egyszerű és természetes módszerekkel!

1. Alvó magok

Minden négyzetcentiméteren, mélyen a föld alatt is megtalálható a gyom vagy a magja. Csak azok a növények tudnak kifejlődni, amelyek fényt és nedvességet kapnak. Az ásás, kapálás a felszínre hozza őket. Minél kevesebbszer bolygasd tehát a földet! Ha egy gaz gyökerét készülsz kiásni, használj éles kést vagy hosszú csavarhúzót, hogy minél kisebb területet forgass fel.

Elöntötte a kertedet a gaz Így szabadulhatsz meg tőle

Az indás gyomok, árvacsalán, tyúkhúr eltávolításához a villa a legmegfelelőbb. Utána takard le a feltúrt földet.

2. Eső után gazkihúzás

Fontos, hogy a gazokat gyökerestől húzd ki, mert a beleszakadt gyökérmaradványok újra kihajtanak. Eső vagy belocsolás után érdemes ezt a munkát elvégezni, mert a víztől föllazul a földből  könnyebben kijönnek. A kiemelés után éles zsebkéssel vágd le a gyom gyökérzetét a szárról, és úgy tedd a szabadba, napra, hogy elpusztuljon.

3. Virágzat leszedése

Ha nincs időd az alapos gazolásra, legalább a virágokat csipkedd le.

Így megakadályozod, hogy magokat hozva tovább terjedjen.

A pitypang virágját szedjék össze játék gyanánt a gyerekeid. Utána együtt kirakhattok belőle képeket, vagy szétszórva a terítőn asztaldísznek használhatjátok. Beteheted a salátába is, hisz ehető, jótékony hatású gyógynövény.

4. Lépőkövek közeibe szódabikarbóna vagy ecet

Sziszifuszi munka a kövek közt újra növő gaz kiirtása. Egyszerűsítsd le az életedet: csak szórj egy kis szódabikarbónát a résekbe, rá egy kis vizet, és a csodaszer máris megoldja helyetted a problémát. Az ecet is nagyon hatékony.

5. Kaszálás, nyírás

Elöntötte a kertedet a gaz Így szabadulhatsz meg tőle 2

A gyepet rendszeresen nyírd le 7-8 centiméteresre. Ez nem kedvez a gyomoknak, a ellenben zöldebb, sűrűbb lesz.

6. Mulcstakaró

Elöntötte a kertedet a gaz Így szabadulhatsz meg tőle 3

A növények közt a földre takarásul szórj mulcsot. Az 5-7 cm vastag mulcs nem engedi fényhez a gyomokat, hűvösen tartja a földet, eső után tovább tartja a nedvességet, lebomlásakor táplálja a talajt. Ha organikus mulcsot használsz, az odavonzza a tücsköket és a futóbogarakat (futrinka). Ez utóbbi többek között pusztítja a csigákat és a krumplibogarat is. Ha a mulcs alá újságpapírt fektetsz, még hatékonyabb lesz. Erről ITT olvashatsz.

7. Sor- és tőtávolság

Elöntötte a kertedet a gaz Így szabadulhatsz meg tőle 4

Csökkentsd az ajánlott ültetési távolságot 25%-kal. Ha túl messze vannak egymástól a palánták, kifejlődve sem árnyékolják a köztük lévő földet. Az ilyen helyen, a haszonnövények közötti sorban, tő-szomszédságban bővebben nő a gaz.

8. A növényt locsold, ne a gazt

Elöntötte a kertedet a gaz Így szabadulhatsz meg tőle 5

Használd ki,állítsd magad mellé az aszályt. Telepíts csöpögtető, áztató öntözőszerkezetet a kertedbe. Úgy állítsd be, hogy kizárólag  a célnövényt öntözd, a gazt pedig – megfosztva a víztől – ítéld szomjhalálra. Ezzel 50-70 %-kal csökkentheted az életfeltételeit.

8. Jóllakott föld

Kutatók megfigyelték, hogy

a jól táplált föld kevésbé hajlamos a gazosodásra az elhanyagoltnál.

Rendszeresen pótold a szükséges tápanyagokat jó minőségű komposzttal, organikus tápanyagokkal.

 

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Így termessz citromfát a szobádban!

Mazsi

Mediterrán burkolat és egyéb kiegészítők a kertben!

Edit

Nyilvános WC-ből pazar lakás

info