Hirmagazin.eu
Főoldal » Elmérgesedett légkörben zajlik a kormányalakítási folyamat Németországban
Külföld

Elmérgesedett légkörben zajlik a kormányalakítási folyamat Németországban

Feszült hangulatban, az ügyvezető kormány munkáját nehezítő bizalmi válság közepette folytatódik Németországban az úgynevezett Jamaica-koalíció gondolatának bukása miatt megbicsaklott kormányalakítási folyamat, a legnagyobb pártok vezetői csütörtök este tárgyaltak az államfővel a megoldás lehetőségeiről, de megbeszélésük eredményéről nem adtak ki közleményt.

Frank-Walter Steinmeier a 2013 óta együtt kormányzó pártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökét, Angela Merkelt, Horst Seehofert és Martin Schulzot hívta meg a bizalmas megbeszélésre, amely a legújabb koalíciós viszály miatt a vártnál is nehezebb lehet.

A konflitus a glifozát tartalmú növényvédő szerek használata körül robbant ki,

mert a CSU-s mezőgazdasági miniszter, Christian Schmidt az ügyben tartott keddi brüsszeli szavazáson Németország nevében a használati engedély meghosszabbítására voksolt, holott az SPD-s vezetésű környezetvédelmi minisztérium betiltaná a rákos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tett gyomirtót. Christian Schmidt ezzel megszegte a kormány működési szabályzatát, amely tartózkodást ír elő az uniós szintű döntéseknél azokra az esetekre, amikor a koalíciós pártoknak nincs egységes álláspontjuk az adott kérdésről.

Angela Merkel kancellár ugyan szóbeli megrovásban részesítette miniszterét, de nem menesztette, és jelezte, hogy ő is egyetért az engedély öt évre szóló meghosszabbításával.

A szociáldemokraták a német sajtó jellemzése szerint “tombolnak dühükben”, így alig két nap alatt újabb akadály emelkedett a nagykoalíció folytatása elé.

 

A legnagyobb német jobboldali politikai erő – a CDU/CSU pártszövetség – és a legnagyobb baloldali politikai erő – az SPD – a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás óta “elhidegült” egymástól, világossá vált, hogy a nyugdíjrendszer átalakításától a menekültek családegyesítési jogáig a legtöbb aktuális kérdésben nem értenek egyet, és a szociáldemokraták már a választás estéjén elkötelezték magukat amellett, hogy ellenzékben töltik el a következő ciklust. Az előrehozott választás viszont egyiküknek sem áll érdekében, így valószínűleg mégis megállapodnak majd a kormányzati együttműködés folytatásáról.

Azonban az együttműködés formája egyelőre igen bizonytalan. Miután Angela Merkel hétfőn tárgyalást kezdeményezett a szociáldemokratákkal, Martin Schulz azt mondta, hogy sokféle “modellje” lehet a kormányzásnak, köztük Németországban új, kipróbálatlan formák, és a szociáldemokraták egyetlen opciót sem zárnak ki. Ennek alapján elképzelhető, hogy az SPD kívülről támogat egy CDU/CSU-s kisebbségi kormányt.

A Bundestag-választás után a győztes CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett tárgyalást a közös kormányzásról. A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) után elnevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalások november 20-án fulladtak kudarcba, mert az FDP kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból. A liberálisok arra hivatkoztak, hogy a négy párt között nem alakult ki elég bizalom, és nem tudtak egyetértésre jutni Németország megújításáról.

A Jamaica-koalíció gondolatának bukása után Frank-Walter Steinmeier vette át a kezdeményezést.

November 20-án tett nyilatkozatában jelezte, hogy nem akar előrehozott választást. Aki felhatalmazást kér a választóktól és meg is kapja, az “nem bújhat ki a felelősség alól”, és nemcsak saját választóinak tartozik felelősséggel, hanem a közjót kell szolgálnia – mondta.

A szövetségi elnök – aki évtizedekig az SPD politikusa volt, és megválasztása után felfüggesztette párttagságát – azóta valamennyi parlamenti párt vezetőivel egyeztetett, rendre külön-külön, és csütörtök estére szervezte az első megbeszélést, amelyre több párt elnökét hívta meg, jelezve, hogy megfelelő megoldásnak tartaná a nagykoalíció folytatását. A bizalmas tárgyalásokról eddig nem szivárogtak ki értesülések, és a több mint kétórás csütörtöki megbeszélés után sem adtak ki a felek közleményt az esetleges eredményről.

Forrás: inforadio

Képek: Strategic Culture Foundation, inforadio, 

Hasonló hírek

Mentőhelikoptert riasztottak egy 26 éves magyar nőhöz, férjével ütközött

Mazsi

“Európa megerőszakolása” a címlapon

Edit

Egy robbanóövet viselő IÁ-tagot is elfogtak a törökök a szír határon

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------