Főoldal » Ellopják a járdát a lakótelepeken!
Életmód hírek

Ellopják a járdát a lakótelepeken!

Egyre nehezebb a gyalogosok helyzete a budapesti lakótelepeken: egyre több helyen építik be üzlethelyiségeknek az árkádos átjárókat, sok helyen pedig az autók foglalják el a járdát. A kisgyerekek és az idősek is az úttestre kényszerülnek, babakocsival, csomagokkal botladozva az autók között…

Háborognak a lakók a 18. kerületi Havanna lakótelep egyik házsorán Budapesten: beépítették a ház alsó részének az egyik sarkát, a ház alatti árkádos közlekedőt. Üzlet fog nyílni a területen, az építménynek egyetlen ablaka sincs, csak egy ajtón lehet belátni, az ott dolgozók azt mondják, mindent lehet majd kapni: ruhától a háztartási eszközökön át az élelmiszerig, mindent, ráadásul olcsón.

Gyalog kerülni kell, az úttesten át

A környéken amúgy is sok az üzlet, a legnépszerűbb az italbolt, a bolt előtti járdarészen egy rámpán pedig rengeteg ember ücsörög. Már miattuk is kerülni kell, a kismamák rendszerint az úttesten tolják a babakocsikat, a helyzetet pedig tovább rontja a sok autó, amelyek egy része a járdán parkol. Korábban az árkád alatt lehetett kerülni, ám az a biztonságosabb lehetőség most megszűnt. Az idősek is az úttesten közlekednek, ezért is gyakoriak a konfliktusok, az autósok haladnának, nem tudják hol kikerülni az úttesten gyaloglókat.

Gyerekkoromban még mindenhol át lehetett menni az árkádok alatt, de szép lassan szinte az összeset beépítették

– meséli K. Zsuzsanna, az egyik lakó. – Már nem lehet biztonsággal közlekedni, állandóan az úton kell tolni a babakocsit – teszi hozzá.

Ellopják a járdát a lakótelepeken! 1
Ez a kép már a Pók utcai lakótelepen készült
Fotó: Markovics Gábor

Esténként pedig a parkolóhelyekért megy a verseny.

Ó, hát itt már volt, hogy a végletekig fajult a vita. Sok az autó, nem férnek el, sokan nem találnak parkolót, ezért mérgesek, ha idegen kocsit látnak a házuk előtt. Volt, hogy kromofággal fenyegették egymást. De az is általános, hogy az autós megunja a parkolóhely-vadászatot, és egyszerűen felparkol a járdára –  mondta István, aki 30 éve lakik a Havannán – Amikor ezeket a házakat építették, még nem volt ennyi autó, kevesebb parkolóhely kellett – teszi hozzá.

Hasonló a helyzet a kispesti lakótelepen is.

Sokan azt hiszik az autójukkal együtt közterületet is vásároltak maguknak. Jön, felparkol a járdára, a kapu elé, senki sem fér el tőle, nem érdekli. Más úgy parkol, hogy a járdára és az úttestre is belóg az autója, aztán megy a dudálás meg az ordítás.

Gyakran le kell mennünk az úttestre, másként nem férünk el, akkor meg velünk ordítanak, hogy miért csúszunk-mászunk az úton, akadályozzuk a haladást

– mondta a Ripost-nak a 60 éves Rózsika néni Kispesten –  A szomszédomnak 2 kicsi gyereke van, mindig mondja nekem, hogy kész horror amíg eljut a játszótérig.

Büntessék gyakran a járdán parkolókat!

A KRESZ szerint tilos a járdán parkolni, csak akkor szabad, ha ez a tábla megengedi. Különben az út szélén a menetirány szerinti jobb oldalon lehet szabályosan parkolni. Nem csak a lakóknak okoznak gondot a járdán parkolók: decemberben például a szombathelyi lakótelepen egy tilosban parkoló autó miatt akadtak el a mentők. A BMW-s a sárgával felfestett tilosban állt meg. A mentő ezért csak nagyon lassan tudott kitolatni, súlyos szívbeteg férfit vittek, aki később meg is halt. Akkor a mentősök azt mondták, gyakran megnehezítik a munkájukat a szabálytalanul parkolók.

És hogy mi a megoldás? A havannai lakók szerint az, hogy a rendőrök, közterület-felügyelők sűrűn járják a várost, és mindenkit azonnal büntessenek meg, aki a járdára parkol!

Vita az árkádok beépítése körül

Nem tilos beépíteni a lakótelepi árkádsort, és az adott lépcsőház jól is jár vele: a bérleti díjból bevétele van, így csökkentheti a közös költséget, vagy többet tud költeni felújításokra. De mindenki más viszont rosszul jár: szép lassan városszerte megszűnnek az esőtől védett, fedett átjárók, az autók miatt pedig nem tudnak közlekedni a gyalogosok.

Forrás: Ripost

Fotó: Markovics Gábor

Hasonló hírek

Névnapok április 7.

info

Az apa Alzheimer-kórban szenved… Amit a fia tesz vele, az 3 millió embert érintett meg a Facebook-on.

Mazsi

Névnapok május 18.

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------