Hirmagazin.eu
Főoldal » Elkezdődött az EP-választás: órák óta szavaznak már a hollandok és a britek
Külföld

Elkezdődött az EP-választás: órák óta szavaznak már a hollandok és a britek

Vasárnap este 11 óráig szavazhatnak az Európai Unió állampolgárai arról, hogy a következő öt évben ki képviselje őket Strasbourgban.

Az első európai szavazóhelyiségek csütörtök reggel fél 8-kor nyitottak ki Hollandiában, ezzel megkezdődtek az európai parlamenti választások. A 16 milliós országban 16 párt állított listát, 26 EP-képviselőt választanak meg. A szavazóhelyiségek este 9-kor zárnak, az eredményeket vasárnap este teszik közzé, amikor az unió összes tagállamában bezárnak a szavazóhelyiségek. Legutóbb, 2014-ben Hollandiában a választásra jogosultak 37,3 százaléka szavazott.

Hollandiában egyébként éppen az elmúlt napokban mondott le a migrációs államtitkár, mert kiderült, hogy az Igazságügyi és Biztonsági Minisztérium tavalyi, a menedékkérők által elkövetett bűncselekményekről készített jelentése pontatlanságokat tartalmazott. Sajtóhírek szerint a jelentésben mintegy 4600, súlyos kategóriába tartózó bűncselekményből mintegy ezer, különböző szexuális bűncselekményekre, gyilkosságokra vagy gyilkossági kísérletekre utaló esetet mindössze “egyéb” megjelöléssel láttak el.

A briteknél a toryk verségét vetítik előre az előrejelzések

Nagy-Britanniában hagyományosan csütörtökön szavaznak, így történik ez most is, bár Theresa May brit miniszterelnök még néhány héttel ezelőtt is el akarta volna kerülni a szavazást, azt a brexitről szóló megegyezés hiányában nem tehette.

Ez alaposan felborítja a strasbourgi és a brüsszeli testület életét, ugyanis korábban a vélelmezett brit kilépés miatt lecsökkentették az EP létszámát, míg több tagállam számára újabb mandátumok nyíltak meg. Most azonban ez nem lesz, minden marad a régiben. Az előrejelzések a kormányzó toryk vereségét vetítik előre – mondta Fóris György, a Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója az InfoRádióban.

Helyi idő szerint reggel nyolc óra óta adhatják le voksukat a brit választók. Az Egyesült királyság 73 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Így a hollandok 26 képviselőjével együtt

ma összesen 99 mandátum sorsa dől el, ami valamivel kevesebb mint az Európai Parlament hetede.

Theresa May szerint, ha a parlament a nyári szünet kezdetéig ratifikálja a brexitmegállapodást, akkor Nagy-Britannia július végéig kilép az Európai Unióból, így maximum az alakuló ülésen lehetnek csak ott a britek. Azonban a szigetországi helyzet változásait vagy éppen változatlanságát látva, a lehetőségek száma ennél jóval nagyobb.

Vasárnapig folyamatosan szavaznak valahol

Pénteken az írek és a csehek voksolhatnak, ez utóbbiak szombatig. Az írek 11 EP-képviselő személyéről döntenek, a csehek pedig 21-ről. Lettországban, Máltán és Szlovákiában szombaton voksolnak, hogy 8 lett, 6 máltai és 13 szlovák képviselői helyről döntsenek.

Az összes többi tagországban, így Magyarországon is vasárnap tartják a választásokat.

Magyarország 21 képviselőt delegálhat. A képviselők száma az újabb ciklus elején az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt ismét 751 lesz a brexit esetére tervezett 705 helyett.

Exit poll eredmények folyamatosan várhatóak a következő napokban, hivatalos részeredmények azonban csak az olasz szavazóhelyiségek zárása, azaz vasárnap este 11 óra után lesznek.

Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Evert Elzinga

Kapcsolódó hang

Hasonló hírek

„Semmi szórakozás” – Gyurcsány Ferenc Koppenhágában emészti magát

Géza

Betörtek a berlini rendőrség központjába

Géza

Megint nagyot alakított Amerika első számú magazinja

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!