Autók - motorok - hajók

Elkészült a legextrémebb utcai McLaren

A McLaren Senna extrém teljesítménye és dinamikai tökéletessége miatt minden idők egyik legjobb autóversenyzőjének nevét kapta, fejlesztésében pedig a legendás pilóta unokaöccse, Bruno Senna segített. Azzal a céllal készült, hogy a legjobb közúton használható pályaversenyautó legyen.

A McLaren Senna sofőr és autó között a legtisztább kapcsolatot hozza létre, az utcai Mclarenek közül a legintenzívebb pályautós élményt adja. A legkönnyebb és a legerősebb a McLaren szupersportkocsik mezőnyében, utascellája és a komplett karosszériája szénszálból készült.

Középre beépített, ikerturbós V8-as motor hajtja, motorsportos eredetű felfüggesztése és elektrohidraulikus kormányzása van, és ketten foglalhatnak helyet benne.

A Senna Monocage III utascellája a McLaren által megalkotott eddigi legmerevebb struktúrája. De minden egyes karosszériapanel is karbon, és általában kínosan odafigyeltek a komponensek lekönnyítésére, így a Senna a legkönnyebb utcai McLaren az ikonikus F1 óta.

Száraz tömege mindössze 1198 kilogramm, egy tonnájára pedig 668 lóerő jut, ami észbontó.

A kocsi vizuálisan rögtön lesokkolja a szemlélőt. Az első benyomás róla, hogy egy agresszív, engesztelhetetlen gép, amely organikus formáival az abszolút teljesítményt űzi. A Senna a ‘forma követi a funkciót’ dizájnfilozófia eddigi legtisztább kifejeződése.

Felülről nézve a kocsi könnycsepp alakot mutat; ez a kabin, amihez látszólag hozzácsatolták a karosszériaelemeket. A dizájnerek felrúgták a bevett sémákat és átvágták, össze-vissza lyuggatták a karosszériát.

Bár a kocsi felismerhetően egy McLaren, egyetlen vonal sem fut végig a karosszérián anélkül, hogy bele ne ütközne egy légbeömlő nyílásba vagy szellőzőbe.

A Senna az első és hátsó aktív aerodinamikai rendszerek új generációját alkalmazza. A karosszéria minden elemét az első splittertől kezdve a hátsó dupla diffúzorig úgy faragták ki, hogy optimalizálja a leszorítóerőt és aerodinamikai egyensúlyt teremtsen fékezésnél, a kanyar közepén vagy éppen a kijáratánál.

A vékony első és hátsó LED csíklámpák kialakításánál is az aerodinamikai hatékonyság volt a fő szempont, s a titánium/Inconel kipufogórendszer végződéseit sem véletlenül ebben a szögben helyezték el.

Az egyetlen darabból álló dupla diffúzor a hátsó tengely vonalában indul és ahogy hátrafelé magasodik, levegőt szív ki a kocsi alól. Alacsony nyomású zónát hoz létre, ami rászívja az autót az aszfaltra. A hatalmas méretű hátsó kétfedeles légterelő legmagasabb pontja álló helyzetben 1219 mm, menet közben azonban folyamatosan állítódik.

A leszorítóerő mértékét és az aerodinamikai egyensúlyt szabályozza, erős lassításnál pedig légfékként is funkcionál. A jellegzetes módon felfelé és előre nyíló ajtókba üvegpaneleket integráltak, így a vezető még inkább tisztában lehet a környezetével.

A puritán utastérben temérdek karbonnal találkozni, az üléseket pedig az ügyfél kívánságának megfelelően Alcantara szövet vagy bőr boríthatja. Máshol azonban nem találunk kárpitozást, amellyel értékes súlyt takarítottak meg.

A műszerezettség a minimumra korlátozódik; a háromküllős sportkormányra sem szereltek gombokat vagy kapcsolókat. Minden szükséges információ a sofőr előtti kijelzőn és a központi érintőképernyőn jelenik meg. Csomagtér, mint olyan nem létezik, csupán két bukósisaknak és versenyoverallnak alakítottak ki egy rekeszt az ülések mögött.

Az elsődleges élmények forrása az M840TR kódjelű 4 literes ikerturbós V8-as motor, ami a McLaren által valaha épített legpotensebb utcai autót hajtó belsőégésű erőforrás. 800 lóerőt és 800 Nm nyomatékot ad le. Száraz karteres kenésű és flat-plane főtengelyt kapott, akár egy versenyautó aggregát.

Ezen megoldások, valamint a kis tehetetlenségű turbófeltöltők és az elektronikusan szabályozott megkerülő szelepek miatt villámgyors gázreakció jellemzi. A motor erejét egy hétsebességes duplakuplungos váltómű adja át a hátsó kerekeknek. A szerkezet természetesen a kormányra erősített váltófülekkel, manuálisan is vezérelhető.

A turbómotor és a váltó karaktere változtatható, komfort, sport és pálya üzemmód áll a sofőr rendelkezésére. Persze bármilyen beállítást is választ, a teljesítmény letaglózó. Bár pontos menetadatok még nem állnak rendelkezésre, a gázreakció azonnali és nyaktörő, az ülésbe szegezi a pilótát.

A RaceActive Chassis Control II (RCC II) hidraulikus felfüggesztés az aktív aerodinamikával és az ultra-merev Monocage III utascellával összhangban dolgozik, hogy elképesztően intenzív élményt nyújtson. Rengeteget dolgoztak azon, hogy a kocsi éljen, és a pilótával együtt éljen. A hidraulikusan összekötött lengéscsillapítók révén a ki- és berugózás kerekenként szabályozható. Verseny üzemmódban csökken a hasmagasság és még feszesebbé válik a csillapítás.

A McLaren Sennából 500 darabot fognak összeszerelni a McLaren wokingi főhadiszállásán. Egy-egy példány alapára 750 ezer font (kb. 267 millió forint), de akinek lenne is ekkora összeg a bankszámláján, hogy megvegye, csalódni fog, mert már az összeset lefoglalták. A közúton használható McLarenek legjobbika hivatalosan a jövő évi Genfi Autószalonon mutatkozik be.

Forrás: autoblog

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Ilyen egy LaFerrari anyósülésében utazni

info

Erre figyeljetek, ha autópályamatricát vásároltok! (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Digitális műszerfal a legkisebb SEAT-okban is

Géza