Főoldal > Hírek > Tudástár > Autók - motorok - hajók > Elkészült a legextrémebb utcai McLaren

Elkészült a legextrémebb utcai McLaren

Hirdetés

A McLaren Senna extrém teljesítménye és dinamikai tökéletessége miatt minden idők egyik legjobb autóversenyzőjének nevét kapta, fejlesztésében pedig a legendás pilóta unokaöccse, Bruno Senna segített. Azzal a céllal készült, hogy a legjobb közúton használható pályaversenyautó legyen.

A McLaren Senna sofőr és autó között a legtisztább kapcsolatot hozza létre, az utcai Mclarenek közül a legintenzívebb pályautós élményt adja. A legkönnyebb és a legerősebb a McLaren szupersportkocsik mezőnyében, utascellája és a komplett karosszériája szénszálból készült.

Középre beépített, ikerturbós V8-as motor hajtja, motorsportos eredetű felfüggesztése és elektrohidraulikus kormányzása van, és ketten foglalhatnak helyet benne.

A Senna Monocage III utascellája a McLaren által megalkotott eddigi legmerevebb struktúrája. De minden egyes karosszériapanel is karbon, és általában kínosan odafigyeltek a komponensek lekönnyítésére, így a Senna a legkönnyebb utcai McLaren az ikonikus F1 óta.

Száraz tömege mindössze 1198 kilogramm, egy tonnájára pedig 668 lóerő jut, ami észbontó.

A kocsi vizuálisan rögtön lesokkolja a szemlélőt. Az első benyomás róla, hogy egy agresszív, engesztelhetetlen gép, amely organikus formáival az abszolút teljesítményt űzi. A Senna a ‘forma követi a funkciót’ dizájnfilozófia eddigi legtisztább kifejeződése.

Felülről nézve a kocsi könnycsepp alakot mutat; ez a kabin, amihez látszólag hozzácsatolták a karosszériaelemeket. A dizájnerek felrúgták a bevett sémákat és átvágták, össze-vissza lyuggatták a karosszériát.

Bár a kocsi felismerhetően egy McLaren, egyetlen vonal sem fut végig a karosszérián anélkül, hogy bele ne ütközne egy légbeömlő nyílásba vagy szellőzőbe.

A Senna az első és hátsó aktív aerodinamikai rendszerek új generációját alkalmazza. A karosszéria minden elemét az első splittertől kezdve a hátsó dupla diffúzorig úgy faragták ki, hogy optimalizálja a leszorítóerőt és aerodinamikai egyensúlyt teremtsen fékezésnél, a kanyar közepén vagy éppen a kijáratánál.

A vékony első és hátsó LED csíklámpák kialakításánál is az aerodinamikai hatékonyság volt a fő szempont, s a titánium/Inconel kipufogórendszer végződéseit sem véletlenül ebben a szögben helyezték el.

Az egyetlen darabból álló dupla diffúzor a hátsó tengely vonalában indul és ahogy hátrafelé magasodik, levegőt szív ki a kocsi alól. Alacsony nyomású zónát hoz létre, ami rászívja az autót az aszfaltra. A hatalmas méretű hátsó kétfedeles légterelő legmagasabb pontja álló helyzetben 1219 mm, menet közben azonban folyamatosan állítódik.

A leszorítóerő mértékét és az aerodinamikai egyensúlyt szabályozza, erős lassításnál pedig légfékként is funkcionál. A jellegzetes módon felfelé és előre nyíló ajtókba üvegpaneleket integráltak, így a vezető még inkább tisztában lehet a környezetével.

A puritán utastérben temérdek karbonnal találkozni, az üléseket pedig az ügyfél kívánságának megfelelően Alcantara szövet vagy bőr boríthatja. Máshol azonban nem találunk kárpitozást, amellyel értékes súlyt takarítottak meg.

A műszerezettség a minimumra korlátozódik; a háromküllős sportkormányra sem szereltek gombokat vagy kapcsolókat. Minden szükséges információ a sofőr előtti kijelzőn és a központi érintőképernyőn jelenik meg. Csomagtér, mint olyan nem létezik, csupán két bukósisaknak és versenyoverallnak alakítottak ki egy rekeszt az ülések mögött.

Az elsődleges élmények forrása az M840TR kódjelű 4 literes ikerturbós V8-as motor, ami a McLaren által valaha épített legpotensebb utcai autót hajtó belsőégésű erőforrás. 800 lóerőt és 800 Nm nyomatékot ad le. Száraz karteres kenésű és flat-plane főtengelyt kapott, akár egy versenyautó aggregát.

Ezen megoldások, valamint a kis tehetetlenségű turbófeltöltők és az elektronikusan szabályozott megkerülő szelepek miatt villámgyors gázreakció jellemzi. A motor erejét egy hétsebességes duplakuplungos váltómű adja át a hátsó kerekeknek. A szerkezet természetesen a kormányra erősített váltófülekkel, manuálisan is vezérelhető.

A turbómotor és a váltó karaktere változtatható, komfort, sport és pálya üzemmód áll a sofőr rendelkezésére. Persze bármilyen beállítást is választ, a teljesítmény letaglózó. Bár pontos menetadatok még nem állnak rendelkezésre, a gázreakció azonnali és nyaktörő, az ülésbe szegezi a pilótát.

A RaceActive Chassis Control II (RCC II) hidraulikus felfüggesztés az aktív aerodinamikával és az ultra-merev Monocage III utascellával összhangban dolgozik, hogy elképesztően intenzív élményt nyújtson. Rengeteget dolgoztak azon, hogy a kocsi éljen, és a pilótával együtt éljen. A hidraulikusan összekötött lengéscsillapítók révén a ki- és berugózás kerekenként szabályozható. Verseny üzemmódban csökken a hasmagasság és még feszesebbé válik a csillapítás.

A McLaren Sennából 500 darabot fognak összeszerelni a McLaren wokingi főhadiszállásán. Egy-egy példány alapára 750 ezer font (kb. 267 millió forint), de akinek lenne is ekkora összeg a bankszámláján, hogy megvegye, csalódni fog, mert már az összeset lefoglalták. A közúton használható McLarenek legjobbika hivatalosan a jövő évi Genfi Autószalonon mutatkozik be.

Forrás: autoblog

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: