Hirmagazin.eu
Főoldal » Elkészült a James Webb-űrteleszkóp elsődleges tükre
Csillagászat, űrkutatás

Elkészült a James Webb-űrteleszkóp elsődleges tükre

forrás: NASA

Az eddigi leghatalmasabb és legnagyobb teljesítményűnek tartott, készülő űrteleszkóp a napokban megkapta elsődleges tükrének utolsó szegmensét is, ami fontos mérföldkő fejlesztése terén.

A szegmenset múlt hét közepén helyezték fel a James Webb-űrteleszkópra a NASA Goddard Űrrepülési Központjában. Az elsődleges tükör egyes hatszögű szegmensei 1,3 méter átmérőjűek, megközelítőleg 40 kilogrammot nyomnak. Az űrben teljesen kibontva a 18 tükörszegmens együttesen 6,5 méteres tükröt alkot majd.

Míg az elsődleges tükör installációja így befejeződött a teniszpálya méretű infravörös obszervatóriumon, még mindig rengeteg tennivaló vár a szakemberekre. Egyéb optikai műszereket is fel kell szerelniük, emellett az összes komponenst le kell tesztelniük, hogy megbizonyosodjanak róla, azok kibírják a fellövést.

Elkészült a James Webb-űrteleszkóp elsődleges tükre
A tükörszegmensek elhelyezése. (Fotó: NASA/Chris Gunn)

A Hubble utódjaként fejlesztett James Webb-űrteleszkóp (JWST) óriási távolságokat tekint majd át, hogy fellelje a legkorábbi csillagokat és galaxisokat, valamint más csillagok körül keringő világok atmoszféráját tanulmányozza, de a Föld szomszédságában lévő objektumokat is szemügyre veszi majd. Missziója révén segít a kutatóknak több információt begyűjteni a Naprendszer keletkezéséről, és arról, hogyan vált a Föld az élet bölcsőjévé. Felbocsátását 2018-ra tervezik.

Négy tudományos műszerrel látják el az égi objektumok összetételének és fizikai jellegzetességeinek tanulmányozásához. A műszerek a fényspektrum közeli és közepes infravörös tartományát fedik majd le, beleértve olyan hullámhosszokat is, amelyek fontosak a bolygórendszerek potenciális lakhatóságának vizsgálatához.

Pozíciójából kifejezetten jó rálátása lesz a Naprendszer objektumaira. A Földtől 1,5 millió kilométerre, az úgynevezett második Lagrange-ponton (L2) kering majd a Nap körül. Mindez elősegíti, hogy hőmérséklete viszonylag stabil maradjon, illetve, hogy nagyméretű napellenzője megvédje a Napból és Földről származó fénytől és hőtől.

Elkészült a James Webb-űrteleszkóp elsődleges tükre
James Webb-űrteleszkóp (Fotó: MTI)

A kutatók abban reménykednek, hogy a JWST-vel tanulmányozhatják a marsi vízciklust, az időjárási rendszereket a Szaturnusz Titán holdján, és új gyűrűket kereshetnek az óriásbolygók körül. Úgy hiszik, segítségével üstökösöket is nyomon követhetnek, és feltérképezhetik az útjuk során belőlük felszabaduló vizet és gázokat, emellett jegeket és ásványokat azonosíthatnak holdak, aszteroidák és távoli, apró planéták felszínén, ezek birtokában alaposabban megismerhetik a Naprendszer evolúcióját.

A Publications of the Astronomical Society of the Pacific folyóirat speciális kiadásában eme lehetőségeket, és számtalan másikat vázolnak fel összesen 11 tanulmányban.

 

Hasonló hírek

Sikeresen hazatért az űrállomás három űrhajósa

info

Ilyen, amikor két galaxis ütközik

Edit

Egy jövőbeni Mars-utazást készítenek elő a két űrhajóssal

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------