Hirmagazin.eu
Főoldal » Elképesztő vadászatot örökítettek meg – így ejti el a gyanútlan fókát az éhes jegesmedve – képek, videó
Állatvilág

Elképesztő vadászatot örökítettek meg – így ejti el a gyanútlan fókát az éhes jegesmedve – képek, videó

A BBC Earth lélegzetelállító felvételén végignézhetjük, hogyan kutatja fel kedvenc zsákmányát, és miként ejti el áldozatát a jegesmedve.

Az északi sarkvidék jégmezőinek csúcsragadozója hihetetlen ügyességgel cserkészi be a jégtáblán pihenő, gyanútlan fókát, melynek sikeres elejtése létfontosságú az éhes jegesmedve túléléséhez.

Az elképesztő vadászat a BBC Earth The Hunt (A vadászat) című sorozatában látható, mely a vadászó állatok prédaejtő trükkjeit, illetve áldozataik menekülési stratégiáit mutatja be. Minden epizód a Föld más-más természetes élőhelyén játszódik, s a nézők elé tárja mindazon kihívásokat, amelyekkel a ragadozóknak és áldozataiknak szembe kell nézniük, legyen szó füves prérikről, sűrű erdőségekről, a sarkvidékekről vagy akár a nyílt óceánok világáról.

A jegesmedve szinte állandóan vándorúton van, hiszen a jégmezők nemigen szolgálnak bőséges táplálékkal, és viszonylag nagy utat kell megtenniük ahhoz, hogy táplálékukat beszerezzék. Zsákmány után kutatva akár napi 70 km-es távolságot is megtesznek. Míg sok más medvefaj étrendjén igen jelentős szerepe van a növényi eredetű táplálékoknak, addig a jegesmedve csak a sarki nyár hónapjaiban fogyaszt egy kevés zuzmót, mohát vagy bogyót, de azt is csupán étrendi kiegészítésként. Ez a hatalmas, talán lomhának tűnő állat nagyon ügyesen halászik, ha pedig vadászik, kitartóan üldözi zsákmányát, akár 40 km/óra sebességgel is tudnak futni. A kedvenc táplálékát a fókák és halak képezik, de olykor madarakat és rénszarvasokat is zsákmányul ejt, sőt a dögöt sem veti meg.

A jegesmedvének természetes ellensége jóformán nincsen. A kardszárnyú delfinen, a nagy ámbrásceten és a grönlandi cápán kívül talán csak a rozmárok hatalmas agyarai jelentenek számára veszedelmet. Kitűnő úszó, a vízben akár a tíz kilométeres sebességet is elérheti. Nyitott szemmel merül a víz alá, s ott akár két percig is kibírja levegővétel nélkül. Szaglása igen kifinomult, a fóka szagát másfél kilométeres távolságról is megérzi.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Okos gyerekfelvigyázó – VIDEÓ ;)

Edit

Yathin S Krishnappa képei – II. rész

Géza

Etető harkályoknak

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!