Hirmagazin.eu
Főoldal » Elképesztő leletre bukkantak, a geológusok is megdöbbentek!
Tudástár - minden érdekesség

Elképesztő leletre bukkantak, a geológusok is megdöbbentek!

Az ős­lé­nyek 66 mil­lió évvel ez­előtti ki­ha­lá­sát okozó asz­te­ro­ida ma­rad­vá­nyait fe­dez­het­ték fel Ko­lum­bi­á­ban, a csen­des-óce­áni Gor­gon­illa-szi­ge­ten.

Mérföldkőnek számít az őslénykutatásban az a ritka lelet, amit a napokban fedeztek fel a Kolumbiához tartozó Gorgonilla-szigeteken. A Hermann Bermúdez által vezetett expedíció annak a hatalmas aszteroidának az apró maradványaira bukkant, ami 66 millió évvel ezelőtti becsapódásával eltüntethette a dinoszauruszokat a Föld színéről – írta az MTI.

Bermúdez, a Kolumbiai Nemzeti Egyetem geológusa elmondta, a kutatás bizonyítékokat talált arra, hogy az általuk feltárt parányi kristályos szerkezetű képződmények akkor keletkeztek, amikor az áttüzesedett aszteroida anyaga összeolvadt a becsapódás helyszínén lévő kőzetekkel. A kutató ismertetése szerint a felfedezett maradványok úgynevezett szferulitek, vagyis1,1 milliméter átmérőjű gömböcskék. A Gorgonilla-szigeten talált leletek alapján a tapasztalt tudós arra a következtetésre jutott, hogy a becsapódás nyomán hatalmas,

a Richter-skála szerinti 13-as erősségű földrengés rázta meg a nyugati féltekét.

A geológus egyedülállónak nevezte a leletet, mivel még sehol sem kerültek elő ilyen jó állapotban lévő szferulitek. Azt nem lehet tudni, hogy ez minek köszönhető, a kolumbiai kutató feltételezése szerint azonban a katasztrófa idején a mai Gorgonilla területe az óceán mélyén volt, és csupán egymillió évvel később emelkedett a felszínre.

Elképesztő leletre bukkantak, a geológusok is megdöbbentek!
A nem mindennapi lelet mérföldkőnek számít az őslénykutatásban

Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a pusztító aszteroida apró darabkái ilyen jó állapotban fennmaradtak.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Közölték a tudósok: megtalálták az esüllyedt Atlantiszt, végig a szemünk előtt volt

Mazsi

Repülő szoba Budapesten

info

Átírja a történelmet ez a döbbenetes felfedezés

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------