Hirmagazin.eu
Főoldal » Elképesztő: így védekeznek a fagy ellen egy balatonvilágosi gyümölcsösben
Természetvédelem, élőlények védelme

Elképesztő: így védekeznek a fagy ellen egy balatonvilágosi gyümölcsösben

A napokban érkezett lehűlés, és fagyok rendesen megviselték a hazai gyümölcsösöket, több helyen komoly károkat okoztak például a kajszitermésben.

A fagyok ellen azonban több módszerrel is lehet védekezni, ilyenek a füstölés, a paraffin gyertya használata, vagy a fagyvédelmi öntözés.

Egy Balatonvilágos közelében lévő gyümölcsösben például tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat.

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a gyengébb fagyok ellen lehet hatékonyan védekezni, és érdemes is. A legismertebb módszerek a füstölés, a paraffin gyertyás védekezés és a fagyvédelmi öntözés. Ezek közül egyébként a fagyvédelmi öntözés a legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb, melyre újabban alacsony intenzitású mikro-szórófejeket használnak. Ez víztakarékos módszer, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat.

Sokakat váratlanul ért, hogy vasárnapról hétfőre 10-15 fokot csökkent a hőmérséklet az országban, és sok helyen -5, -8 fokokat mértek. A legtöbb kertész ugyanakkor előre készülhetett a lehűlésre, így például egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben tüzekkel melegítették a kajszibarackfákat a fagy ellen védekezve március 31-én.

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a néhány napja Magyarországra érkezett hidegfront, és a vele járó télies, havas-fagyos időjárás rendesen megviselte a hazai gyümölcstermést, a gyümölcsfák ugyanis jelenleg a virágzás és kezdődő bimbózás időszakában vannak, ekkor pedig egy komolyabb hideg óriási károkat okozhat a termésben. Több termelőt is megkérdeztünk a károk mértékéről és megtudtuk, hogy több termelőnél is 80-90 százalékban károsodott az idei kajszitermés.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bárki elkészítheti ezeket a napelemeket újrahasznosítható PET palackokból. Az ötlet ZSENIÁLIS! – VIDEÓ

Mazsi

A fecskék már szeptemberben jelezték a karácsonyi időjárást

Edit

Sokkal nagyobb szükségünk van az erdőkre, mint gondolnánk

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------