Hirmagazin.eu
Főoldal » Elképesztő határozat: A Csendes-óceánba kell önteni a fukusimai atomerőmű sugárszennyezett hűtővizét!
Külföld

Elképesztő határozat: A Csendes-óceánba kell önteni a fukusimai atomerőmű sugárszennyezett hűtővizét!

A Csendes-óceánba kell öntenie a fukusimai atomerőművet üzemeltető cégnek a nyolc évvel ezelőtt természeti katasztrófa áldozatává vált erőműben felgyülemlett sugárszennyezett hűtővizet – közölte a japán környezetvédelmi miniszter.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg a fukusimai atomerőművet, a létesítmény akkor olyan károkat szenvedett, hogy eleinte a talajvízbe szivárgott a sugárszennyezett hűtővíz. Ezt a problémát már elhárították a japán mérnökök – mondta az InfoRádiónak a BME Nukleáris Technikai Tanszékének vezetője. Aszódi Attila hozzátette: a sérült fűtőelemekkel a szabályostól eltérően ma is közvetlenül érintkezik a hűtővíz, ez azonban nem jut ki a környezetbe, hanem tartályokban tárolják és tisztítják, de nem tudják teljesen sugárzásmentesíteni.

“Jelenleg 89 ezer köbméternyi olyan vizük van, amiből kivonták a stronciumot és a céziumot, és további kezelésre vár. Nagyjából egymillió köbméternyi olyan víz van a tartályokban, amelyekből a cézium és a stroncium kivonása után további jelentős szennyezőket is kivontak.

A problémát az okozza, hogy van egy olyan elem is, amit az eljárással nem lehet kivonni, ez a trícium, ami a hidrogén egyik izotópja, és mivel a víz hidrogénből és oxigénből áll, a trícium a víz részévé válik, kivonhatatlanul.

Felezési ideje 12 év, béta-sugárzást bocsát ki, miközben elbomlik, de alacsony energiakibocsátással, nem annyira szennyező tehát, mint a cézium vagy a stroncium” – ecsetelte Aszódi Attila.

Még 300 ezer köbméternyi tárolókapacitása van a fukusimai erőműnek, így még három évig tudják tárolni a tríciummal szennyezett vizet. Harada Josiaki japán környezetvédelmi miniszter tokiói sajtóértekezletén azonban közölte, hogy 2022 után a sugárszennyezett hűtővizet a Csendes-óceánba eresztik majd, bár a végső kormánydöntés előtt megvárják egy szakértői bizottság jelentését is.

Aszódi Attila szerint nem szokásos eljárás, hogy akár hígítva is, tríciummal szennyezett vizet bocsássanak az óceánba.

“A tengervíznek és más vizeknek a tríciumkoncentrációjára vannak határértékek. Tehát

ha a japánok a végén kénytelenek lennének az óceánba önteni a szennyezett vizet, akkor is be kellene tartaniuk a hígítási határértéket. Erről majd még sokáig vita zajlik.”

Dél-Korea a múlt hónapban bekérette a szöuli japán nagykövetség rangidős tisztviselőjét, hogy számon kérje, mit tesz Japán a Fukusimában felgyülemlett radioaktív vízzel. A két ország között amúgy is feszült a viszony a világháborús kényszermunkások kárpótlása miatt.

Nyitókép: MTI/EPA/Tokiói Villamos Művek
infostart

Hasonló hírek

Két újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe Isztambulban

Edit

Nehezebb lesz belépni az EU területére

Edit

Von der Leyen: Megnyílt a lehetőség a megállapodásra a migrációs politika ügyében

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------