Image default
Egészség - betegség

Elképesztő felfedezés! Világító rákos sejt mentheti meg a betegeket

Flu­o­resz­ká­lóvá te­heti a da­ga­na­tos sej­te­ket az a szer, amit je­len­leg is tesz­tel­nek az ame­ri­kai Duke Uni­ver­sity szak­em­be­rei. A for­ra­dalmi át­tö­rés se­gít­sé­gé­vel az or­vo­sok a műtét során könnyeb­ben meg­ál­la­pít­hat­ják, hogy hol hú­zó­dik a tumor ha­tára.

Forradalmi újítást hozhat a rák gyógyításában az a csodaszer, amit jelenleg is tesztelnek az amerikai Duke University kutatói. A kifejlesztés alatt álló, speciális technológia ugyanis

világítóvá teszi az emberi szervezetben lévő rákos sejteket,

ez pedig hatalmas segítséget nyújthat az orvosoknak az operáció során – írja a Duke Medicine.

Eddig ugyanis csak nagyon nehezen tudták pontosan megállapítani, hogy hol húzódik egy-egy tumor határa, így a daganatot sokszor nem is sikerült teljes egészében eltávolítani. Ez pedig újabb sugárkezelést és műtétet tehet szükségessé.

Elképesztő felfedezés! Világító rákos sejt mentheti meg a betegeket

Fotó: Pinterest

A jelentős orvostudományi áttörést már 15, műtéten átesett beteg esetében sikerrel alkalmazták, és, bár hasonló kísérletekre már korábban is volt példa, a Duke University szakemberei az elsők, akik ezzel a módszerrel értek el jelentős eredményeket.

A LUM015 névre keresztelt szer felhalmozódik a daganatokban, ami fluoreszkálást eredményez, így a rákos sejtek ötször fényesebbek lesznek az egészségeseknél.

A mostani megoldás az egyetem onkológiájának egyik vezetője szerint hatalmas előrelépést jelenthet, mert elkerülhetővé teheti a műtétek megismétlését, ráadásul csökkenthetővé válik a radiológiai kezelések során a betegeket érő sugárzás mennyisége is.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Nem lesz jó hétvégéje az allergiásoknak

info

Miért hideg a kezed és a lábad? Itt a megoldás!

Mazsi

A sejtek titkos élete + VIDEÓ

Edit