Image default
Gazdaság

Elképesztő csalásra bukkantak a magyar boltokban – lebukott a piacvezető

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 százalék tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Nem volt hiábavaló: a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.

Feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek – informálta a Nébihet egy állampolgár. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100 százalék tönkölybúza liszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig (2019. március 14.) kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül.

Két márkanév alatt (Biopont, Vegabond) a Biopont Kft. gyártatja és forgalmazza a tönkölyliszteket (a szintén vizsgált Eccofood-liszteket forgalmazza), A cég a honlapján Magyarország piacvezető bioélelmiszer-gyártó és forgalmazó vállalatának tünteti fel magát. A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő kft. 2017-ben 1,7 milliárd forint nettó árbevételt és ötmillió forint adózott eredményt ért el a Céginfo.hu adatai szerint.

Az eljárásban – a benyújtott dokumentumok alapján – jelenleg az alábbi termékek érintettek:

Biopont Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kgBiopont Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kgVegabond Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kgVegabond Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kgEccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kgEccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg

Az eljárás folyamatban van, az érintett cég adatai és a jogsértés részletes leírása (többek között a laboratóriumban mért értékekkel) elérhető a jogsértés listán.

Íme, a részletekközönséges étkezési búza-liszt (Triticum aestivum spp. aestivum) tartalomtönkölybúza liszt (Triticum aestivum spp. spelta) tartalomBIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-7042 százalék58 százalékBIOPONT Bio  tönkölybúza liszt teljes kiőrlésű  TGL-30047 százalék53 százalékVEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-7045 százalék55 százalékVEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-30047 százalék53 százalék

Forrás: Nébih

Hasonló hírek

Lassan eltűnik a készpénz, ha így haladunk: egyre kevesebben fizetnek vele

Mazsi

Magyar Államkincstár: Vállalkozóvá válás támogatása

Géza

Jönnek a fertőzött dán malacok

Edit