Hirmagazin.eu
Főoldal » Elképesztő csalásra bukkantak a magyar boltokban – lebukott a piacvezető
Gazdaság

Elképesztő csalásra bukkantak a magyar boltokban – lebukott a piacvezető

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 százalék tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Nem volt hiábavaló: a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.

Feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek – informálta a Nébihet egy állampolgár. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100 százalék tönkölybúza liszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig (2019. március 14.) kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül.

Két márkanév alatt (Biopont, Vegabond) a Biopont Kft. gyártatja és forgalmazza a tönkölyliszteket (a szintén vizsgált Eccofood-liszteket forgalmazza), A cég a honlapján Magyarország piacvezető bioélelmiszer-gyártó és forgalmazó vállalatának tünteti fel magát. A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő kft. 2017-ben 1,7 milliárd forint nettó árbevételt és ötmillió forint adózott eredményt ért el a Céginfo.hu adatai szerint.

Az eljárásban – a benyújtott dokumentumok alapján – jelenleg az alábbi termékek érintettek:

Biopont Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kgBiopont Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kgVegabond Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kgVegabond Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kgEccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kgEccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg

Az eljárás folyamatban van, az érintett cég adatai és a jogsértés részletes leírása (többek között a laboratóriumban mért értékekkel) elérhető a jogsértés listán.

Íme, a részletekközönséges étkezési búza-liszt (Triticum aestivum spp. aestivum) tartalomtönkölybúza liszt (Triticum aestivum spp. spelta) tartalomBIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-7042 százalék58 százalékBIOPONT Bio  tönkölybúza liszt teljes kiőrlésű  TGL-30047 százalék53 százalékVEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-7045 százalék55 százalékVEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-30047 százalék53 százalék

Forrás: Nébih

Hasonló hírek

Megkezdődnek a kárenyhítő juttatások kifizetései

Géza

Nyugat-Dunántúlon már szünetelnek a társasház-felújítási pályázatok

info

Drágul a liszt és a kenyér

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------