Csillagászat, űrkutatás

Elképesztő, amire készülnek az oroszok: így akarják meghódítani a Marsot

Elképesztő, amire készülnek az oroszok: így akarják meghódítani a Marsot

Moszkva — Oroszország hamarosan az élre törhet az űrkutatásban. Az Orosz Szövetségi Űrügynökség, azaz a Roszkoszmosz közösségi oldalán közzétettek egy videót, amelyben bemutatják a fejlesztés alatt álló hordozórakétájuk terveit.

A Roszkoszmosz a Keldis Kutató Központtal karöltve 2009 óta dolgozik egy olyan atommeghajtású űrrepülőn, amivel az emberiség eljuthat a Marsra.

Bár azt egyelőre nem árulták el, hogy mikorra készül el a forradalmi rakéta, abban már biztosak, hogy az űrhajósok érdekében egy olyan hajtóműre van szükség, ami viszonylag gyorsan, ugyanakkor biztonságosan teszi meg a Föld-Mars távolságot.

– Nem szabadna egy embernek egy-két évnél többet töltenie az űrben – mondta Vladimir Koslakov (41), a Keldis Kutató Központ vezetője a Rossziszkaja Gazeta című orosz lapnak. Jelenleg ugyanis nagyjából ennyi a Marsra vezető út.

Az atommeghajtású űrhajóval Koslakov szerint azonban felgyorsíthatják az utazást, akár fél év alatt is elérhető lenne a vörös bolygó és ami a legfontosabb, hogy űrhajósok vissza is térhetnek vele.

Ez a technológia a későbbiekben fontos szerepet játszik majd a bolygóközi űrrepülésben és a távoli bolygók kutatásában.

Koslakov az orosz TASS hírügynökségnek azt is elmondta, hogy szerinte a Mars nukleáris hajtóművel való megközelítése már a közeljövőben lehetségessé válhat, azaz hamarabb embert küldhetnek a szomszédos bolygóra, mint az amerikai NASA, amely becslései szerint 25 év múlva lesz erre képes.

Az Roszkoszmosz számára az is fontos szempont, hogy a hajtóművet többször fel lehessen használni.

– Olyan hajtóműveket kell fejlesztenünk, amelyeket elég csak tíz repülésenként egyszer karbantartani vagy javítani. Ugyanakkor 48 órával azután, hogy a rakéta visszatér az űrből, készen kell állnia az új utazásra.

Muskot is lepipálhatják

Az orosz űrügynökség szerint a jelenleg zajló űrversenyben bár az Elon Musk vezette SpaceX vállalat előrébb tart, a Roszkozmosz hajója sokkal modernebb lesz, amivel behozhatják a hátrányt. Musk ráadásul már meglévő technológiát használt fel, amelyet évekkel azelőtt kifejlesztettek, míg az oroszok egy teljesen új űrhajót álmodtak meg.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Mégsem a fekete lyukak adják az univerzum hiányzó sötét anyagát

Géza

Három jupiteri hold vonulását kapta lencsevégre a Hubble

info

Ezermilliárdos űrszondát pusztít el a NASA, jó oka van rá

Edit