Hirmagazin.eu
Főoldal » Elképesztő: a cipője is megmaradt az 500 éves csontváznak
Tudástár - minden érdekesség

Elképesztő: a cipője is megmaradt az 500 éves csontváznak

London — Különleges leletre bukkantak a tudósok a londoni Temze folyó alá tervezett „szupercsatorna” építése közben.

A területen végzett régészeti feltárás során a korábbi folyómeder iszapjában egy 500 éves csontvázat találtak, amelynek mindkét lábszárát szinte teljesen konzerválódott magas szárú bőr- lábbelik védték.

– Ezzel a ritkasággal bepillanthatunk egy félezer évvel ezelőtt élt ember életébe. Az épségben megmaradt emberi maradvány és bőrcipő elemzése közelebb vihet bennünket ahhoz, hogy megértsük, milyen veszélyes és nehéz körülmények között élhetett, és hogyan halt meg Londonban a XVI. században egy férfi – közölte Beth Richardson vezető régész.

Elképesztő a cipője is megmaradt az 500 éves csontváznak 1
A holttest lábbelije olyan vastag bőrből készült, hogy épségben fennmaradt ennyi év után /Fotó: MTI/ EPA

A 35 évesnél fiatalabb férfi csontjainak mikroelemzése alapján megállapítható, hogy már gyermekkorában komoly bántalmazásokat szenvedett, mindennapi munkája során pedig hatalmas fizikai megterhelésnek volt kitéve, végtagjain több helyen összeforrt törések nyomait találták.

Az elsődleges kutatások arra utalnak, hogy a férfinak a Temze folyó adott munkát, valószínűleg a kikötőben vagy egy halászhajón dolgozhatott. A lábbelik anyaga és kidolgozottsága is azt valószínűsíti, hogy viselője minden kétséget kizáróan a folyó melleti munkából biztosította megélhetését: a nedvesség miatt a cipőket vastag bőrből készítették, és egy eddig ismeretlen anyaggal bélelték ki.

– A férfi fogazata meglehetősen elhanyagolt képet mutatott, több foga hiányzott, ez valószínűleg a vitaminhiányos táplálkozást bizonyitja, ami összefügg a mindennapi munkával – tette hozzá a régész, aki szerint a teljes csontváz fekvése, természetellenes testhelyzete alapján arra következtettek, hogy a férfi nem erőszakos módon halhatott meg, hanem a megáradt Temzébe eshetett, megfulladt, majd a folyó továbbsodorta.

Elképesztő a cipője is megmaradt az 500 éves csontváznak 2
Az elhunyt fogazata meglehetősen elhanyagolt volt /Fotó: MTI /EPA

Kinőtték a régi csatornát

Gigaberuházás keseríti meg London mindennapjait. A 9 és fél milliós lélekszámú angol főváros kinőtte az 1858-ben mérnöki pontossággal megépített csatornahálózatát.

A 2023-ra elkészülő, 1500 milliárd forintnyi összeget felemésztő Tideway-projekt során a folyó alatt hosszában egy 25 kilométeres főcsatornát ásnak, ez gyűjti, tisztítja és kivezeti a metropolisz szennyvizét, így újra visszakaphatja vitalitását a Temze.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI/ EPA

Hasonló hírek

Kígyók szigete és társai: 15 tiltott hely a világon, ahova még a milliárdosokat sem engedik be!

Mazsi

Szőrnyű! Két magyar halt meg!.. Megismétlődik vajon a Corvus tragédiája?

Géza

Nagyon ritka szivárványt sikerült lefotózni

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------