Hirmagazin.eu
Főoldal » Éljen 140/90 alatt, .. a szívünk egészségéért!
Belföldi hírek

Éljen 140/90 alatt, .. a szívünk egészségéért!

A szívünk az egyik legfontosabb szervünk. Magyarországon Európához és Észak-Amerikához hasonlóan a szív betegségei okozzák a legtöbb halálesetet. Ez a tendencia az utóbbi időben némi javulást mutat, de még jócskán van mit javítanunk ezen a területen.

1993 óta idehaza a születéskor várható élettartam öt és fél évet nőtt. Ennek a növekedésnek a fele annak köszönhető, hogy a szívbetegségekben elhunytak száma visszaesett. Azonban érdemes azt is leszögezni, hogy Magyarországon még mindig kétszer annyian halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint Nyugat-Európa országaiban.  A lesújtó adatok ellenére a szívbetegségek a másik vezető halálokkal, a daganatos betegségekkel szemben nagyobb eséllyel megelőzhetők és ezért jó, hogy ilyen alkalmakkor, mint a Szívünk napja (szeptember utolsó vasárnapja), többet beszélünk ezekről. Az egészségtudatos életmóddal éveket nyerhetünk – mondta Márk László, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház kardiológiai osztályának osztályvezetője a hirado.hu-nak.

Tisztában kell lennünk a rizikófaktorokkal

A különböző rizikófaktorok megléte az érszűkület gyakoriságát növeli. Minél több rizikófaktor van jelen életünkben, annál meszesebbek lesznek az ereink. Ez az érelmeszesedés, ha a szívben jön létre, szívbetegséget, szívinfarktust okozhat. Márk László elmondta, hogy nem minden rizikófaktort tudunk azonban befolyásolni. Az életkorral akarva-akaratlanul megnő az érelmeszesedés kockázata. De a származás és a genetika is ilyen általunk befolyásolhatatlan tényező.

Az Amerikai Egyesült Államokban nemrégiben elvégeztek egy olyan vizsgálatot, amelyben elkészítették a résztvevők genetika térképét (genomszerkezet) és a szívbetegséget okozó rizikófaktorok kizárásával arra igyekeztek választ kapni, hogy az életmód megváltoztatásával mennyire csökkenthető le a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A kutatásból kiderült, hogy a helyes életvitellel (nem dohányzás, egészséges étrend, rendszeres fizikai aktivitás, normális testsúly) felére csökkenthető a szívinfarktus genetikailag meghatározott kockázata.

A három legfontosabb befolyásolható rizikófaktor – a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a dohányzás – rendezésével nyerhetünk a legtöbbet. A dohányzás döntés kérdése a szakorvos szerint: a beteg dönti el, hogy rágyújt-e vagy sem. A másik két tényező gyógyszerekkel befolyásolható. Megjegyezte: utóbbi két tényezővel többet kellene foglalkozni.

„Éljen 140/90 alatt!”

A magas vérnyomás bizonyos korosztályok mintegy felét érinti. A probléma kezelésének fontossága beleivódott napjainkra a köztudatba. A társadalom tisztában van vele, hogy ezt a panaszt nem szabad félvállról venni, de sajnos a pontos, előírás szerinti rendszeres gyógyszerszedéssel is akadnak idehaza problémák – jegyezte meg a szakorvos.

Bár továbbra is az az európai és magyar előírás, hogy legyen 140/90 alatt a vérnyomás, az augusztus végén kiadott új ajánlásokban 120-130 körül határozták meg az ideális vérnyomás mértékét. Ennek gyógyszeres kezeléssel való elérése orvosi feladat. Azonban léteznek más lehetőségek is. a vérnyomás csökkentésre, ez a sószegény étkezés, a rendszeres testmozgás és a normális testsúly elérésére való törekvés, amiket még a gyógyszerek elindítása előtt, de mellettük is csinálnunk kellene.

Nem kap kellő figyelmet a magas koleszterin

Márk László elmondta, hogy Magyarországon sokan koleszterinszkeptikusak, nem tulajdonítanak jelentőséget a koleszterinszint csökkentésének. Ebben sajnálatos módon egyes orvosok is partnerek. A koleszterinszkeptikusság magánügy, de ezzel kapcsolatos valótlanságok nyilvános hangoztatása, a meglévő irányelvek elvetésére buzdítás már etikai probléma – hangsúlyozta.

Az egészséges koleszterinértékkel kapcsolatban 2016-ban jelent meg a legújabb európai és 2017-ben a VII. Magyar Konszenzus ajánlása. Ezekben a szakorvosok lefektették azt is, hogy mennyi az ideális érték vagy mennyit kell mozogni. A kardiológus véleménye szerint az az orvos, aki egy komoly érbetegségben szenvedőt lebeszél a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerről, az foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetést követ el, mivel a gyógyszer felírására előírás van, és ennek hiányában a beteget veszélyezteti – tette hozzá.

A betegek koleszterinre vonatkozó diétája nagyon fontos és lényegében mindenki által betartandó lenne, de tisztában kell lenni azzal, hogy annak folyamatos követésével maximum tíz százalékkal is csökkenthető koleszterinszint – magyarázta Márk László. Megfelelő életmóddal, táplálkozással és az előírt gyógyszeres kezelés betartásával az erekben létrejövő koleszterinlerakódások, az úgynevezett plakkok nagysága is csökkenthető. Azonban, hogy ezt elérjük, a koleszterinszintet nagyon jelentősen le kell vinni – tette hozzá a főorvos.

Érszűkületben szenvedők esetén a koleszterinszintet a kiindulásihoz képest legalább ötven százalékkal kell levinni. Ekkor várható az, hogy a meglévő plakk nem nő tovább, hanem 70-80 százalékos eséllyel kisebbé válik. Ismert érszűkület vagy infarktus utáni állapot esetén a célérték 3,5 mmol/l (és/vagy 50 százalékos csökkentés). Egy átlagos, közepes vagy nagy kockázatú beteg esetén a 4-4,5 mmol/l is jó értéknek számíthat.

A modern kori tényezők is leküzdhetők

A mozgásszegény életmód ugyancsak növeli a szívinfarktus kockázatát. Egészségünk megtartása érdekében napi félóra intenzív mozgásra szükségünk. Erre előírás is létezik – magyarázta a kardiológus.

De a cukorbetegség és az elhízás is egy fontos rizikófaktor. Magyarország az Egyesült Államok és Mexikó után már a harmadik „legkövérebb” országnak számít egy friss felmérés szerint. Erről a listáról a szakorvos szerint úgy kerülhetünk le, hogyha tudatosan étkezünk: nem eszünk nagyon zsíros és szénhidrátokban gazdag élelmiszereket és többet mozgunk. Ezzel párhuzamosan növelni kell a zöldségek, a gyümölcsök és a halételek fogyasztását.

A stresszes életmódról Márk László elmondta, hogy ugyanúgy hat, mint a cigaretta az emberi szervezetre. A tartós stressz az ereket is megviseli, amelyek falába a koleszterin jobban be tud épülni, és ha ez az állapot hosszú időn keresztül fent áll, akkor képes rontani az egészségi állapoton is. Azonban ez a faktor is leküzdhető, csak meg kell tanulnunk megfelelően kezelni és levezetni, amiben a rendszeres sportolásnak lehet a legfontosabb szerepe.

Az egyén koleszterinszintjét háromnegyed részben a genetika határozza meg, és csak negyed részben a táplálkozás.

szerző: Krupincza Mariann

Hasonló hírek

Óriási volt az érdeklődés a Nagy Futam iránt (Olvasd el, nézd meg a videót és képeinket!)

Géza

Ehhez nem kell majd a 18-as korhatár

Géza

A hazatérés napja: Somoskő és Somoskőújfalu! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------