Image default
Időjárás

Elindult az áruszállítás, és megindult a túristaforgalom is a Dunán

Miközben nálunk a rekordmelegről szólnak ezek a napok, az Alpokban a rengeteg esőről. Végre a Duna vízgyűjtőjén is csapadékosabbra fordult az időjárás, ami azt jelenti, hogy a magyar szakaszon is emelkedik a vízszint.

Áradástól, árvíztől a Dunán nem kell tartani, de van rá remény, hogy idővel újra zavartalan lehet a hajóközlekedés – közölte az M1 Híradója.

A hosszan elhúzódó, csapadékszegény vényasszonyok nyara miatt minden eddigi negatív rekord megdőlt. A Gellért-hegy lábánál az Ínség-szikla is hosszú ideig látható volt.

Érdeklődők a Duna alacsony vízállásakor felszínre kerülő Ínség-sziklánál (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Vasárnap is sokan felkeresték a Duna ezen partszakaszát a látványosságok után kutatva, azonban az utóbbi napok csapadékos időjárása miatt megemelkedett a vízszint, így már nem láthatták az érdeklődők.

A vízszint emelkedése miatt a hétvégén újraindulhatott az áruszállítás is a Dunán – ez ugyanis már egy ideje teljesen leállt, ami jelentős veszteséget jelentett a fuvarozóknak és a megrendelőknek is.

Az Esztergomban gyártott Suzukikat is csak szárazföldön tudták szállítani. Több hétnyi várakozás után pénteken reggel tudott elindulni két, már korábban megrakott teherszállító hajó is Németországba.

A nyári és a mostani alacsony vízállás miatt mintegy másfél havi hajózási időszak esett ki, pontosan a főszezonban. Azonban emelkedett a vízállás, így a magyar gabonát, a magyar termékeket most már a teherhajózás segítségével is tudjuk fuvarozni – nyilatkozta Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke.

A Duna vízgyűjtő területein az elmúlt napokban helyenként 20-40 mm közötti csapadék esett, ennek köszönhetően a most tapasztalható emelkedés – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az előrejelzések szerint a Dunán a következendő napokban marad a jelenlegihez közeli vízszint. Nagyobb változásra a Rába és a Dráva folyók mentén lehet számítani – hangzott el az M1-en.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Borús, esős idővel indul a december

Edit

Figyelem! Ónos eső is nehezítheti a közlekedést

Géza

Elképesztő jelenséget rögzítettek az Alföldön

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------