Hirmagazin.eu
Főoldal » Elindult a Hímzés zászlaja
Belföldi hírek

Elindult a Hímzés zászlaja

Mezőkövesden indították útjára a Hímzés zászlaját, amelynek első eseményeként Árvai Erzsébet a Történelmi Magyarország térképére hímezte a matyó tulipánt.

A zászló minden nagyobb magyar település érintésével december 5-én, a Lelki Trianon 15. évfordulóján érkezhet majd Beregszászba, a program egyik fő célja ugyanis az, hogy hungarikummá tegyék a beregi keresztszemest.

Szöőr Anna a beregszászi származású Sebestyén Mártával, a mezőkövesdi Charpatia Sportegyesület szóvivőjével együtt gondolkodva Mezőkövesden indította el a Hímzés zászlaját. Az esemény első felvonásaként július 6-án Árvai Erzsébet a Történelmi Magyarország térképére hímezte a matyó tulipánt.

„Mivel a „Hímezz magyarra!” program egyik célja, hogy hungarikummá tegyük a beregi keresztszemest, azaz a beregszemest, a Magyarok Európában Egyesület munkacsoportja úgy döntött, hogy a zászló minden nagyobb magyar települést érintve december 5-én, a Lelki Trianon 15. évfordulóján, a vásárosnaményi Beregszem Hagyományápoló Egyesülettől érkezne Beregszászba” – magyarázta a Lokálnak Szöőr Anna.

A „Hímezz magyarra!” munkacsoport a fiatalok széles rétegét szólítja meg a népi motívumok népszerűsítése céljából, ezért a mezőkövesdi Charpatia Sportegyesület várhatóan labdarúgó- mérkőzéseket szervez 2020-ban, a Nemzeti összetartozás évében. Erre rövidesen pályázatot nyújtanak be az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

A sportegyesület meghívja Erdélyt, Délvidéket, Kárpátalját, Felvidéket és Őrvidéket, azaz 5 alkalommal 5 utánpótláscsapatot. A rendezvénynek három alkalommal hazánktól elszakított terület ad majd otthont.

„Az esemény különlegessége az lesz, hogy a matyó fiatalok a mezükön matyó tulipánt, míg a meghívottak a tájaikra jellemző motívumokat viselnek. A hungarikum matyó hímzés népművészei ezáltal is nevüket adják  a beregszemes, a kalotaszegi, a palóc és más népi motívumokhoz az összetartozás jegyében” – fogalmazott az ötletgazda.

A program elnevezése azért „Magyar hímzéssel, népkultúrával a nemzeti sportért”, mert minden mérkőzés előtt néptánc, vagy fúvószenekari koncert a felvezető esemény.

Szöőr Anna azért tartja fontosnak a kezdeményezést, mert a fiatalság szeret sportolni, különösen népszerű hazánkban a labdarúgás, ezért azt szeretnék, ha  a sport kedvelése  összekapcsolódna a népkultúra kedvelésével. Így Matyóföldtől egészen Beregszászig megerősödne a fiatalok lokálpatriotizmusa a patriotizmus mellett.

lokal

Hasonló hírek

Nem természeti katasztrófa okozta a vörösiszapömlést

Edit

Németországban veszik el a magyarok munkáját a migránsok?

Edit

Utcákat öntött el a hirtelen lezúduló eső

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------