Image default
Életmód hírek

Elhízás, striák a bőrön, túlzott szőrnövekedés. A Cushing-szindróma jellemző tünetei és oka

A hormonális egyensúly egy alapvető tényező, amely segít fenntartani egészségünket és teljesítményünket. Az endokrin rendszerhez számos mirigy tartozik, amelyek összedolgoznak és különféle hormonokat választanak ki a vérünkbe. Ha a működésükkel probléma adódik, az komoly következményeket von maga után.

Mindannyian tudjuk, hogy a szexhormonok és a pajzsmirigy hormonok termelésében bekövetkező változások nagy károkat okozhatnak. Azonban a vese tetején csücsül egy kisebb szerv, a mellékvese, aki nem szokott ekkora figyelmet kapni, pedig ő termeli a stresszhormonként emlegetett kortizolt. Ez a vegyület nagy szerepet játszik a vérnyomás fenntartásában, az immunrendszer gyulladásos aktivitásának csökkentésében és az inzulinhatások szabályozásában.

Ha a szervezetben hosszú ideig túlzottan magas a kortizolszint, azt hiperkortizolizmusnak vagy Cushin-szindrómának nevezzük, amely általában a 20-50 év közötti embereket érinti, akik a következő tüneteket tapasztalják.

#1 Elhízás

Jellemzően a felsőtesten jelentkező elhízás hívhatja fel a figyelmet a hormonális rendellenességre. A zsírlerakódás bekövetkezhet a nyakon, vállon, arcon (holdvilág arc). Néha a zsírlerakódás felhalmozódhat a tarkó tájékon a vállak között egy puklit képezve.

#2 Vékony bőr

A bőr elvékonyodik, sérülékennyé válik, lassan gyógyul és gyakran sebesedik.

#3 Striák

Rózsaszín és lila striák jelennek meg a hason, mellen/mellkason, a karokon és a fenéken is.

# 4 Túlzott szőrnövekedés

A nők esetében hangsúlyosabb, amikor a túlzott kortizol termelés hatására gyakran erős szőrök jelennek meg az arcon, állon, mellkason vagy hason. Ezt orvosi szaknyelven hirsutizmusnak hívják.

#5 Rendszertelen menstruáció

A hormonális zavar befolyásolja a menstruációs ciklust is, így az szabálytalan válhat, esetleg ki is maradhat.

#6 Alacsony libidó a férfiaknál

Nem ritka, hogy a Cushing-szindrómás férfiak elvesztik a szexuális vágyukat és merevedési zavarokkal küzdenek.

#7 Izomgyengeség

A túl magas koritzolszint felelős lehet a súlyos kimerültségért és az izomgyengeségért.

#8 Levertség

Az ilyen egészségügyi problémával küzdők rendkívül ingerlékenyek lehetnek, szorongásra és depresszióra is hajlamosak. Nehezükre eshet koncentrálni vagy kontrollálni az érzelmeiket.

Az esetek többségében a Cushing-szindróma a glükokortikoid gyógyszerek, például prednizon alkalmazása miatt alakul ki. Ezeket a szteroid hormonokat írhatják fel rheumatoid arthritis, asztma és számos más gyulladásos rendellenesség kezelésére.

Lehetséges az is, hogy a szervezet maga kezd el túlzottan kortizolt termelni. Az agyalapi mirigy jóindulatú daganata is stimulálhatja a mellékvesét a megnövekedett kortizol termelésre.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

Ez már hivatalos – A cukor az agy káros drogja!

Mazsi

Dohányossal nem, elválttal szívesen randizunk

info

Nagyböjt kis trükkökkel – bevásárlólista az otthoni ivókúrához

info