Hirmagazin.eu
Főoldal » Elhatárolt veszteség felhasználása kivaalanynál
Gazdaság

Elhatárolt veszteség felhasználása kivaalanynál

2017-től megváltozott a kivaalapba nem személyi jellegű kifizetésként kimutatott összeg elszámolása, ami érintette az elhatárolt veszteség keletkezésére és felhasználására vonatkozó előírásokat is.

Választással: bejelentés december 1-jétől december 20-ig (a törvény jelenlegi szövege szerint, de változás!) bejelentés kizárólag elektronikus úton (12T203KV) állami adóhatósághoz. a határidő jogvesztő. Végrehajtható adó- és vámtartozása 1 M forintot nem haladhatja meg a bejelentés napján. Újonnan létrejött adózónak a létrejöttét követő 30 napon belül kell a választását a NAV-hoz bejelenteni. KIVA alanya az Szt. hatálya alá tartozik. A bejelentés visszavonható: elektronikus úton január 15-éig. 4.

2016-ig érvényes előírások

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény
 (Katv.) 2013–2016. adóévekben hatályos előírása szerint elhatárolt veszteségnek a módosításokkal korrigált negatív pénzforgalmi eredmény, és a kivaalanyiságot megelőzően a társasági adó hatálya alatt keletkezett és még fel nem használt veszteség minősült (Katv. 20. § (9) bekezdés).

Ezt a veszteséget a kivaalany 10 év alatt egyenlő részletekben használhatta fel, a keletkezés sorrendjében a korrigált pénzforgalmi eredmény csökkentésére (Katv. 20. § (10) bekezdés).

Ugyanakkor, ha az adózó a kivaalanyiság alatt korábban még használatba nem vett tárgyi eszközökkel (beruházással) szellemi termékekkel, kísérleti fejlesztés aktivált értékével kapcsolatos célokra továbbiakban: beruházásra) az adóévben kifizetéseket eszközölt, akkor dönthetett úgy, hogy annak összegével teljes mértékben csökkenti a beruházásra történő kifizetést következő adóévek adóalapját. A csökkentésnek nem feltétele, hogy az érintett eszközöket rendeltetésszerű használatba vette az adózó vagy nem (Katv. 20. § (11) bekezdés).

A kiva hatálya alatt keletkezett és a társasági adó hatálya alá történő visszatérésig fel nem használt veszteséget nem lehetett átvinni a társasági adó hatálya alá.

Forrás: adozona.hu

Képek: SlidePlayer.hu

Hasonló hírek

NGM: uniós átlag alatt a magyar munkanélküliség

info

GIRO Zrt.: A nyugdíjakat pénteken átutalták a bankoknak! Oszd meg!

Géza

Devizapiac – Vegyesen alakult a forint árfolyama

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------