Image default
Gazdaság

Elhatárolt veszteség felhasználása kivaalanynál

2017-től megváltozott a kivaalapba nem személyi jellegű kifizetésként kimutatott összeg elszámolása, ami érintette az elhatárolt veszteség keletkezésére és felhasználására vonatkozó előírásokat is.

Választással: bejelentés december 1-jétől december 20-ig (a törvény jelenlegi szövege szerint, de változás!) bejelentés kizárólag elektronikus úton (12T203KV) állami adóhatósághoz. a határidő jogvesztő. Végrehajtható adó- és vámtartozása 1 M forintot nem haladhatja meg a bejelentés napján. Újonnan létrejött adózónak a létrejöttét követő 30 napon belül kell a választását a NAV-hoz bejelenteni. KIVA alanya az Szt. hatálya alá tartozik. A bejelentés visszavonható: elektronikus úton január 15-éig. 4.

2016-ig érvényes előírások

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény
 (Katv.) 2013–2016. adóévekben hatályos előírása szerint elhatárolt veszteségnek a módosításokkal korrigált negatív pénzforgalmi eredmény, és a kivaalanyiságot megelőzően a társasági adó hatálya alatt keletkezett és még fel nem használt veszteség minősült (Katv. 20. § (9) bekezdés).

Ezt a veszteséget a kivaalany 10 év alatt egyenlő részletekben használhatta fel, a keletkezés sorrendjében a korrigált pénzforgalmi eredmény csökkentésére (Katv. 20. § (10) bekezdés).

Ugyanakkor, ha az adózó a kivaalanyiság alatt korábban még használatba nem vett tárgyi eszközökkel (beruházással) szellemi termékekkel, kísérleti fejlesztés aktivált értékével kapcsolatos célokra továbbiakban: beruházásra) az adóévben kifizetéseket eszközölt, akkor dönthetett úgy, hogy annak összegével teljes mértékben csökkenti a beruházásra történő kifizetést következő adóévek adóalapját. A csökkentésnek nem feltétele, hogy az érintett eszközöket rendeltetésszerű használatba vette az adózó vagy nem (Katv. 20. § (11) bekezdés).

A kiva hatálya alatt keletkezett és a társasági adó hatálya alá történő visszatérésig fel nem használt veszteséget nem lehetett átvinni a társasági adó hatálya alá.

Forrás: adozona.hu

Képek: SlidePlayer.hu

Hasonló hírek

Januártól éjszakai árammal is tölthetők az elektromos autók

info

Amikor jogellenes a felmondás

Géza

Két úr szolgája, avagy több munkáltató általi foglalkoztatás

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------