Hirmagazin.eu
Főoldal » Elfogadta Orbán Viktor jelöltjét Ursula von der Leyen
Külföld

Elfogadta Orbán Viktor jelöltjét Ursula von der Leyen

Várhelyi Olivér hétfő esti állásinterjúját követően Ursula von der Leyen (UVL) megválasztott bizottsági elnök hivatalosan kérte a tagállamok képviselőiből álló EU Tanácsot, hogy hagyja jóvá a magyar politikus jelölését a biztosi posztra

— tájékoztatta az UVL stábja.

Ez azt jelenti, hogy mostantól már nem vár a leendő bizottsági elnök másik (női) magyar uniós biztosjelöltet, hanem Várhelyi megy tovább az uniós biztosi poszt felé.

A Várhelyi előtt álló út a következő: a leendő biztosok csak azután kerülhetnek az Európai Parlament illetékes bizottsága elő meghallgatásra, hogy jelölésüket elfogadta a kormányközi döntéshozó fórum.

Az az eljárás Várhelyi esetében puszta formalitás a lap szerint. Utána jön majd a kétlépcsős EP-szűrő: előbb a jogi szakbizottság szűri elő Várhelyit (ezen a lépcsőfokon akadt fent Trócsányi László előző biztosjelölt), majd ezután kerül azon szakbizottság elé meghallgatásra, amely Várhelyi leendő biztosi portfóliójához leginkább passzol.

A lap szerint ugyanis még változhat, hogy Várhelyi valóban a bővítési biztosi portfóliót kapja UVL-től. Von der Leyen környezetéből származó információi szerint ugyanis a német politikus akkor fog dönteni véglegesen a magyar, a francia és a még hiányzó román biztosjelölt tárcájáról, miután mindegyiküket jóváhagyta.

Megjegyzik: a román kormányalakítás nehézségei miatt Bukarest egyelőre nem nevezte meg újabb jelöltjét az Európai Bizottságba, noha UVL felszólította Romániát, hogy minél előbb tegye meg javaslatát.

Emellett az is lényeges, hogy a leendő bizottsági elnök világossá tette azt is: új jelöltet vár, azaz nem olyat, akit a megbukott kormány már előterjesztett a posztra.

Az, hogy hogyan jutottunk el az eredeti jelölt Trócsányi Lászlótól Várhelyi Olivérig, az alábbi cikkeinkből derül ki:

Itt a bejelentés: Orbán Viktor Várhelyi Olivért javasolja új biztosjelöltnek

Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának Orbán Viktor miniszterelnök, aki ezt hétfő este Budapesten jelentette be.

Azután vált szükségessé, hogy új uniós biztost kell jelölnie Magyarországnak, hogy a mai EP-szakbizottsági ülésen újra összeférhetetlenséget mondtak ki Trócsányi László leendő bővítési biztos és volt ügyvédi irodájának tevékenysége között, illetve igazságügyi miniszteri tevékenysége során hozott döntéseket is összeférhetetlennek mondtak leendő uniós biztosi tevékenységével.

A Reuters délután már megszellőztette, hogy Várhelyi Olivér lehet az új jelölt, ezt ma este a bejelentéssel meg is erősítették.

Orbán Viktor az Antti Rinne finn miniszterelnökkel tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón kérdésre közölte: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte tőle, jelöljön más biztost. A miniszterelnök erre azt felelte: “különleges helyzetben” van, tekintettel arra, hogy Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson, és előre jelezték, hogy biztosjelöltként számítanak rá.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

portfolio, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Duplán megüthetik a bokájukat a telefonozó spanyol sofőrök

Géza

Összeomlott a német feldolgozóipar, óriási bajban a gazdaság!

Géza

Kétszáz síelő rekedt az Alpokban 1650 méter magason

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------