Image default
Otthon, lakberendezés, kert

Elfagyhatnak a vízmérők és a vízvezetékek a hétvégi fagyban

Így tudsz védekezni ellene!

A hétvégére várható hideghez hasonló időjárás már komoly veszélyt jelent a nem megfelelően védett vízmérők, kerti csapok és szabadban futó vízvezetékek számára.

2017-ben a kemény mínuszok miatt közel 2000 mérő fagyott el, ami 20 millió forintot meghaladó kárt okozott. A hideg hatására eltört vízmérő cseréjének költsége éppúgy az ingatlan tulajdonosát terheli, mint az elfagyott kerti csapon, vezetéken keresztül esetlegesen elfolyó víz díja. Ez utóbbi különösen a télen lakatlan ingatlanok esetében jelent veszélyt, hiszen a tavaszi enyhülés hatására a törött vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A másik veszély, hogy az elfagyott vezetékben jégdugó keletkezik, aminek eredménye a vízhiány az ingatlanban.

A vízmérők, csövek és egyéb szerelvények elfagyása jelentős költségeket és váratlan kellemetlenségeket okozhat a háztartásoknak. A kiadásoktól és a bosszúságoktól is megkímélhetjük magunkat, ha megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A belső vízhálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia.

A következő napokban külön is figyelj rá, hogy helyén legyen az aknafedél, aminek a hőszigeteléséről is érdemes gondoskodni. A fagy ugyanis leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is felhasználható, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt, ha lefelé fordítva a mérőszerkezetre helyezed.

A pincékben lévő vízmérők megóvása érdekében ellenőrizd a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodj. A falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket szigeteld le, és ellenőrizd, hogy kerti csapot megfelelően víztelenítetted-e.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáld nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Fordulj szakemberhez.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén a Vízvonal 06-1 247 7777-es telefonszámán fogadják bejelentéseket.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

Házi praktikák a vízkő ellen!

info

Így nevelhetsz saját pisztácia növényt egyetlen bolti pisztácia magból!

Mazsi

Valóságos konyhai csoda a te otthonodban is – így készítsd el!

Edit