Hirmagazin.eu
Főoldal » Elfagyhatnak a vízmérők és a vízvezetékek a hétvégi fagyban
Otthon, lakberendezés, kert

Elfagyhatnak a vízmérők és a vízvezetékek a hétvégi fagyban

Így tudsz védekezni ellene!

A hétvégére várható hideghez hasonló időjárás már komoly veszélyt jelent a nem megfelelően védett vízmérők, kerti csapok és szabadban futó vízvezetékek számára.

2017-ben a kemény mínuszok miatt közel 2000 mérő fagyott el, ami 20 millió forintot meghaladó kárt okozott. A hideg hatására eltört vízmérő cseréjének költsége éppúgy az ingatlan tulajdonosát terheli, mint az elfagyott kerti csapon, vezetéken keresztül esetlegesen elfolyó víz díja. Ez utóbbi különösen a télen lakatlan ingatlanok esetében jelent veszélyt, hiszen a tavaszi enyhülés hatására a törött vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A másik veszély, hogy az elfagyott vezetékben jégdugó keletkezik, aminek eredménye a vízhiány az ingatlanban.

A vízmérők, csövek és egyéb szerelvények elfagyása jelentős költségeket és váratlan kellemetlenségeket okozhat a háztartásoknak. A kiadásoktól és a bosszúságoktól is megkímélhetjük magunkat, ha megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A belső vízhálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia.

A következő napokban külön is figyelj rá, hogy helyén legyen az aknafedél, aminek a hőszigeteléséről is érdemes gondoskodni. A fagy ugyanis leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is felhasználható, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt, ha lefelé fordítva a mérőszerkezetre helyezed.

A pincékben lévő vízmérők megóvása érdekében ellenőrizd a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodj. A falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket szigeteld le, és ellenőrizd, hogy kerti csapot megfelelően víztelenítetted-e.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáld nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Fordulj szakemberhez.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén a Vízvonal 06-1 247 7777-es telefonszámán fogadják bejelentéseket.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

Imádod a medvehagymát? Akkor a szeptember a te hónapod!

Mazsi

Szabadulj meg örökre a penésztől ezzel az 5 házi módszerrel!

Mazsi

Légmentesen zár, mélyhűtőbe is teheted és ingyen van!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------