Hirmagazin.eu
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Életveszélyes budapesti lakótelep – Felháborító, magyaros sztori: 80 család élete a tét, a felelősök hárítanak..

Egy, a Gyáli úti MÁV-lakótelepen élő olvasónk, Zsuzsa szeretné biztonságossá tenni otthona veszélyes elektromos hálózatát. Ez azonban nem olyan egyszerű, mert a hálózat a vasúttársaság tulajdonában van, az áramszolgáltató, az ELMŰ-ÉMÁSZ így nem léphet magától az ügyben.

„Szeretek itt élni, annak ellenére is, hogy rendszeresen van áramingadozás és áramszünet a lakásban, amit a nagypapámtól örököltem. Ő dolgozott a vasúttársaságnál”

– mondta lapunknak Vörös Zsuzsanna.

„Tavaly felújítottam a lakást és annak során kiderült, hogy hiába tetettem rendbe az elektromos hálózatot, a villanyórától bejövő kábelt is ki kellene cseréltetni, mert régi és életveszélyes. Ugyanis ennek ósdi textilborítása van.”

Első körben a fodrászként dolgozó nőnek az ELMŰ-s ismerőse próbált megoldást találni a helyzetre és segített abban, hogy a szolgáltató egyik szakembere megnézze, mit lehet tenni az ügyben. „Amikor az illető látta, hogy milyen állapotban van a vezeték, nem mert hozzányúlni, és közölte azt is, hogy ez így biztosan nem maradhat. Azt javasolta nekem, hogy kérjek hálózatbővítést, akkor a kábelt is kicserélik majd.”

Még több bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó? Kattints ide, és nézd meg rendőreink, ügyészeink, bíróink, katonáink, mentőseink, tűzoltóink, katasztrófavédelmiseink napi áldozatos munkájáról szóló cikkeinket!

Az asszony ezt meg is tette, de kiderült, hogy az áramszolgáltató csak egy teljesen új kábel behúzásával tudná rendezni a problémát, aminek a költsége az egymillió forintot is elérheti. „Elméletben, mert a munkához nem tudnak hozzákezdeni. A villamos hálózat ugyanis nem az ELMŰ-ÉMÁSZ tulajdonában és üzemeltetésében van, hanem a MÁV-éban így a karbantartás és a hibák javítása is az ő felelősségük” – közölte Zsuzsa.

Hogy emiatt nem tud lépni az ügyben az áramszolgáltató, azt lapunk megkeresésére megerősítette az ELMŰ-ÉMÁSZ tulajdonosa, az E.ON.

A textilborítású kábel veszélyes lehet / Fotó: Varga ImreA textilborítású kábel veszélyes lehet / Fotó: Varga Imre

Az áramszolgáltató azonban megvillantott egy kis reményt is az asszony számára, mert jelezték neki, hogy ha beszerez egy tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot a vasúttársaságtól, akkor meg tudják oldani az amperbővítést. „És akkor végre nem lenne nálam áramingadozás vagy áramszünet. Csakhogy a MÁV-tól nem kaptam meg a kért papírt, még úgy sem, hogy felhívtam a figyelmüket arra, hogy a kábel jelenlegi állapota életveszélyes.”

Még több bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó? Kattints ide, és nézd meg rendőreink, ügyészeink, bíróink, katonáink, mentőseink, tűzoltóink, katasztrófavédelmiseink napi áldozatos munkájáról szóló cikkeinket!

Miután hónapok óta semmi nem történt, Zsuzsa kétségbeesésében a Blikkhez fordult, mondván, attól retteg, hogy egyszer kigyullad a lakása. „Akkor velem mi lesz?” – vetette fel Zsuzsa, aki megjegyezte, hogy nincs egyedül a problémájával, mert a lakótelepen körülbelül nyolcvan háztartást érint ez a helyzet. Az egyik szomszédja, Tamás pedig – hosszú levelezésbe bonyolódva – hasonló harcot folytat a MÁV-val.

80 lakást érint a probléma / Fotó: Varga Imre80 lakást érint a probléma / Fotó: Varga Imre

A cég részéről a férfival azt közölték, hogy a hálózat rossz állapota miatt az Energiaellátási Főnökség nem járul hozzá a bővítéshez.

Mindenki ezt olvassa most!

„Hiába írta meg Tamás a vasúttársaságnak, hogy az ingatlanban nincs gáz, hogy minden elektromos, ami miatt a téli időszak rémálom a számára. Azon kell ugyanis sakkoznia, hogy a fűtési idényben mely nagyfogyasztású elektromos berendezések és háztartási gépek mehetnek egyszerre, például mikor moshat.”

Tamás emellett fel van háborodva azon is – tette hozzá az asszony –, hogy a MÁV hárítja a dolgokat. „De a szomszédom értetlenül áll az előtt is, hogy vasúttársaság részéről felhozták azt is, hogy az üzemeltetői, valamint az állagban tartói feladatok ellátása rendezetlen. Már pedig valaki csak csinálja ezt a tevékenységet jelenleg is, vetette fel nekik Tamás, ám erre választ már nem kapott a MÁV-tól” – jegyezte meg Zsuzsa.

A MÁV lapunk megkeresésére azt közölte, hogy az ingatlanokat eladták, ezért forduljunk az áramszolgátatóhoz vagy az önkormányzathoz. Tamásnak viszont azt írta a MÁV területi főenergetikusa egy e-mailben 2018 októberében, hogy a lakás a MÁV Zrt. villamos hálózatáról van ellátva és hogy annak rossz állapota miatt nem járulnak hozzá a bővítéséhez. 2019 szeptemberében Tamás szerette volna megtudni, hogy ha a MÁV úgy gondolja, hogy nem ő az illetékes, akkor kihez forduljon, de erre azóta sem kapott választ.

Mindenki ezt olvassa most!

Lapunknak a férfi elmondta, hogy azért is érdekes a MÁV által adott tájékoztatás, mert ha valamilyen elektromos meghibásodás, akkor a vasáttársasághoz kell betelefonálnia, és általában elég gyorsan, egy órán belül kiküldenek hozzá egy szerelőt.

A MÁV-nak jeleztük, hogy mi nem az ingatlanok tulajdoni viszonyairól érdeklődtünk, hanem az elektromos hálózatéról és újabb tájékoztatást kértünk a cégtől. Emellett a vasúttársaság kérése alapján megkerestük a ferencvárosi önkormányzatot is. Baranyi Krisztina polgármester a Blikknek azt mondta, hogy a Gyáli úti MÁV-lakótelep villamos hálózata még a MÁV tulajdonában van.

„Nagyon régi, megoldatlan problémával állunk szemben. A Főváros nyújthatna szolgáltatást a lakóknak, de a villamos hálózatot a jelenlegi állapotában a MÁV-tól nem hajlandó átvenni. Azt szeretnénk, ha a kültéri világítást és a kommunális hálózatot a vasúttársaság szétválasztaná, majd felújítaná. Erre Ferencváros a Fővárossal és az ELMŰ-vel közösen készíttetett egy tervet is, de annak megvalósítása a MÁV ellenállásán mindig megbukik, mert egy forintot sem akarnak erre költeni” – mondta a IX. kerület polgármestere.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Rejtélyes baleset érte Stadler koronatanúját

Mazsi

Rendőreink elfogták a kórházi szurkálót.. Gratulálunk és köszönjük!

Géza

Több ellenzéki politikus is mentegetni kezdte Gréczy Zsoltot – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------