Hirmagazin.eu
Főoldal » Életveszélyben vannak az ásotthalmi mezőőrök
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Életveszélyben vannak az ásotthalmi mezőőrök

forrás: Helyi Híradók/eNeSZ

A hétvégére elkészült Csongrád megyében a gyors telepítésű drótakadály, amelynek eredményeként egy nap alatt közel felére csökkent a migránsok száma. A közhangulat így sem lett békésebb: Ásotthalmon a magyar embercsempészek terrorizálják a mezőőröket, Szegeden pedig már köztéri plakáttal tiltakoznak a külterületi lakosok a migránsok után maradt szeméthegyek és a polgármester ellen.

Vasárnap még rekordot döntött a Csongrád megyében elfogott határsértők száma, 1931 migránssal szemben intézkedtek a rendőrök, egy nappal később viszont már csak 1199-en jöttek át illegálisan Szerbiából. Ennek ellenére a térségben élők közül senki nem bizakodik, de tény, hogy a hétvégén elkészült drótakadály jelentősen megnehezíti a migránsok bejutását Magyarországra. A gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) egyelőre két határszakasz felé tereli a bevándorlókat, az egyik a Tisza ártere Szegednél, a másik pedig a röszkei vasúti határátkelő. Csak ez utóbbinál mintegy 1400 határsértőt fogtak el a vasárnapi közel kétezerből.
hirmagazin_2015-08-21_064359
Megerősített rendőri készültség

Mindkét helyen folyamatos megerősített rendőri készültség várja az illegális határsértőket. A hatóságok dolga az ártérben a nehezebb, ahol információink szerint az erdőkben egyszerre több száz migráns is meghúzza magát. Magyarországot Szerbiától itt csak néhány méter széles csatorna választja el, egyik oldalán a magyar készenléti rendőrök, a másik oldalán a bevándorlók. Alkalomadtán egy-egy pár fős csoport jön csak ki az erdőből, vízért, élelemért vagy kérdezősködni. Amikor a rendőröktől megtudják, hogy regisztrálni fogják őket, inkább visszamennek az erdőbe. Fényképezőgép vagy kamera láttán is többen eltakarják az arcukat, és a csatorna túlpartjáról kiáltozzák: „No camera!”
hirmagazin_2015-08-21_064349
“We go to Serbia!”

„We go to Serbia, we go to Serbia!” kiabálja hangosan egy bevándorló a fák között várakozó társainak. A rendőrök azonban jól tudják, eszük ágában sincs visszamenni Szerbiába, csak azt várják, hátha elmennek a rendőrök. Éjszaka pedig folyamatosan kezdetleges hidak építésével kísérleteznek a csatornán, amihez a szerb oldalon fekvő erdőből vágják ki a fákat. A készenléti rendőröknek a röszkei vasúti átkelőnél sincs könnyebb dolguk. A falu határában poros földút vezet a sínek felé, egyik oldalán csatornával. Amíg mi a határ felé megyünk, mellettünk a csatorna túloldalán a település irányába haladnak a migránsok, gyakorlatilag szabadon be is jutnak, Röszkén több helyen találkoztunk az utcán szétdobált, elhagyott ruhadarabokkal.

„Napról napra többen vannak”

„Ez ma már mindennapos” – mondja egy elkeseredett röszkei lakos. Oltványi József éppen abban az utcában lakik, amelyiken az illegális határsértők bejönnek a faluba. „Napról napra többen vannak. Éjjel hangoskodnak, szemetelnek, felverik a kutyát, szaladnak a rendőrök elől. A kaput sem merjük már nyitva hagyni. Arról nem is beszélve, hogy egész nap embercsempész-autók járják Röszke utcáit. Nem nagy település ez, megismerjük az idegen autókat” – meséli a férfi.
hirmagazin_2015-08-21_064336
“Ki fognak nyírni bennünket”

A lakosok nem véletlenül félnek az embercsempészektől. Néhány kilométerrel arrébb, Ásotthalmon a napokban halálosan megfenyegettek egy mezőőrt, amikor megpróbálta elzavarni őket a település szélén lévő benzinkútról, és a településen élőket is megfenyegették már a bűnözők. „Akik feljelentést tettek, azokat is megfenyegették, volt, hogy a házukig kísérték őket autóval. Én éjjel mentem oda a benzinkúthoz, ahol gyülekeznek, hogy szóljak nekik, tűnjenek el. Erre azt kaptam válaszul, hogy tűnjek el, és mondjam meg a mezőőr kollégáimnak is, hogy ne lessük őket, mert ki fognak nyírni bennünket” – mondta el a Helyi Híradónak Szalma Vince.

Kevesen vannak

A mezőőr hozzátette, családja egyre kevésbé örül annak, hogy éjszakánként sokszor egyedül kell járőröznie, de egyszerűen nincs elég ember a feladatra. Szalma Vince korábban egy alkalommal egyedül tartott vissza két szerb embercsempészt, akik alig voltak húszévesek. A lakosok közül is mindenki arra panaszkodik, hogy sokszor több mint fél órát kell várni, mire kiérnek a rendőrök, és olyan is előfordult már, hogy lejárt műszakból fordítottak vissza rendőröket, míg jött a váltás.
hirmagazin_2015-08-21_064324
Pelenkával a sodronynak

Az illegális határátlépők viszont egyre leleményesebbek, egyelőre úgy tűnik a gyors telepítésű drótakadály sem tudja megállítani őket. „Talán az embercsempészek adnak nekik tanácsot, de azt tapasztaljuk, hogy átkúsznak alatta. Pelenkákkal széthúzzák a sodronyokat, és közöttük bújnak át vagy valahogy átmásznak rajta annak ellenére, hogy a rendőrség állandó gépkocsis járőrszolgálatot teljesít a határszakaszok talán teljes vonalán” – tájékoztatta a Helyi Híradót Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere.
hirmagazin_2015-08-21_064312
Áldatlan állapotok Szeged külterületén

Miközben az ásotthalmi mezőőrök nap mint nap életveszélynek teszik ki magukat, a Szeged külterületén élők – jobb híján – közterületi plakáttal próbálják meg felhívni a figyelmet az áldatlan állapotokra. A város egyik legforgalmasabb pontján elhelyezett plakáthoz mintegy 40 lakos adományozott fejenként több ezer forintot. Ezzel szeretnék felhívni Botka László polgármester figyelmét azokra a szeméthegyekre, amelyek közt élniük kell. „A polgármester úr miért nem intézkedik, amikor elvárható lenne? A szegedi lakosok nem erre szavaztak. Egyre súlyosodó kérdésről van szó, a településeket ellepi a szemét, fertőzések veszélye áll fenn, nem merjük kiengedni a gyerekeket az utcára. Azt szeretnénk elérni ezzel a plakáttal, hogy vegye tudomásul mindenki, mit hagynak maguk után a bevándorlók” – hallottuk Márton Jánosnétól, attól a magánszemélytől, aki sok más felháborodott környékbelivel együtt adományával hozzájárult a közterületi plakát létrehozásához.

 

Hasonló hírek

Elfogták a reptéri tolvajokat

Géza

Kegyetlen amit az állataival tett a brutális boconádi gazda

Géza

Bűnügyi sarok: legfrissebb bűnügyi-, határrendészeti hírek (+videók)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------