Hirmagazin.eu
Főoldal » Életmentő tippek a télen útnak indulóknak! Oszd meg!
Életmód hírek

Életmentő tippek a télen útnak indulóknak! Oszd meg!

A téli szezon eddigi legsúlyosabb közlekedési balesete történt hajnalban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az M3-as autópályán. Négyen meghaltak, többen megsérültek, köztük egy kéthónapos csecsemő.

Sűrű köd volt a környéken, kemény mínuszokkal, vasárnap a hó is esett és csúsztak az utak. Tragédia lett a vége. A folytatásban is télies idő várható.

Pillanatok alatt kialakulhatnak az életveszélyes útviszonyok

Összetett feladat az időjárásról beszélni, hiszen sokan inkább az ónos esőtől ijednek meg, de a köd is veszélyes lehet. A harmadik tényező, ami felfér a képzeletbeli dobogóra, az a csúszóssá váló út, ennek pedig a fekete jég a legveszélyesebb fajtája. Ez nagyon vékony jégréteget jelent, ami rövid idő, akár percek alatt is kialakulhat, ha a hőmérséklet nulla fok alá esik. Tükröződik, de a rutintalan vagy figyelmetlen sofőr elvétheti, előidézve a bajt – fejtette ki Molnár Csilla meteorológus az M1 Ma este című műsorában.

Hangsúlyozta: az emberek abba a hibába is eshetnek, hogy a jég és a csapadék jelenségét összemossák, pedig nem feltétlenül jár együtt a kettő. Jég képződhet maradék eső vagy páralecsapódás miatt, de még napsütéskor is. Enyhüléskor, ha havas az út széle, olvadás után már egy pici fagy is elég, hogy kialakuljon a vékony, alig látható jégréteg.

A reggeli balesetnél a köd is közrejátszott. Ködszitáláskor 30-50 méterre is csökkenhet a látótávolság, és jég is kialakulhat az utakon – tette hozzá.

Az autó műszaki állapota és a sofőr felkészültsége szorosan összefügg

„Tél van, a legtöbb autó rendelkezik hőmérséklet-kijelzővel. Fagypont körül csökkenteni kell a sebességet és növelni a követési távolságot” – hívta fel a figyelmet Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, a Speedworld Driving Events szakmai igazgatója.

Elmondta: egyfelől ismerni kell, hogy mit tud az adott jármű, amiben a sofőr ül, valamint annak is tudatában kell lenni, hogy maga a vezető milyen képességekkel rendelkezik.

A jármű esetén fontos, hogy rendelkezik-e ilyen időben téligumikkal. Tízből kilenc autós tudja, hogy milyen abroncsokkal közlekedik, egy viszont képtelen lenne megmondani. Persze, az sem mindegy, hogy egy téligumi milyen. Egy több éves abroncs lehet szép és jó, de nem biztos, hogy rendelkezik a megfelelő tapadással. Ugyancsak ide kell sorolni az ablaktörlő lapátok állapotát is, hiszen ezek is befolyásolhatják a látási viszonyokat – fejtette ki.

Minden tizedmásodperc számíthat

A jármű vezetőjének a felkészültségét is fel kell mérni. A reggeli dugóban sokszor lehet látni például „Superman-kormányfogású” sofőröket. Egy ilyen testtartás autópályán jócskán lecsökkenti a manőverezési lehetőségeket, hiszen egy kézzel csak kisebb szögben lehet ellenkormányozni. Az egykezes kormánytartás másik hátránya, hogy mire a járművezető a másik kezét is a kormányra teszi, majd újrapozicionálja a végtagjait, több tized másodperc is eltelik. 100 kilométeres sebességnél két tized másodperc alatt közel hat métert halad az autó, mielőtt ismét irányíthatóvá válik – hívta fel a figyelmet Albert Péter.

Hosszabb távokon nem szabad túlmelegíteni az autó légterét. Indulás előtt mindenki bekapcsolja a fűtést a téli hónapokban, de egy idő után a sofőr koncentrációs képessége csökken. Ennél is nagyobb probléma, hogy sokan kabátban ülnek be az autóba. Felöltözve nem lehet ugyanolyan gyorsan irányítani az autót, ami balesetveszélyes lehet az olyan szituációkban, amikor gyorsan és helyesen kell cselekedni – mondta.

Jön a hó, maradnak a veszélyes közlekedési viszonyok

Molnár Csilla szerint a következő napokban is érik olyan hatások az autósokat, amik befolyásolhatják a vezetési képességet. Kedden és szerdán főleg az ország déli területein több centiméteres hóréteg alakulhat ki, majd feltámad a szél is, és a viharos szél nagyobb sebességnél újabb veszélyeket rejt magában. Ezután szinte azonnal visszatér az enyhébb idő is, az olvadás pedig kiválthatja az azonnali jegesedést, a “fekete jeget”.

A meteorológus a fokozottan óvatos vezetésre is felhívta a figyelmet.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Sokkot kapott a feleség, mikor megtudta, kivel is csalja a férje!

Mazsi

Értem én, hogy “hülye buzi”, csak hivatásos katona!

info

Névnapok június 27-én

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected]irmagazin.eu.

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------