Image default
Bulvár

Életfogytiglani börtönt kapott az állami pénzek lenyúlása miatt egy volt képviselő. Szólj hozzás! Neked mi a véleményed!

A bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Trinh Xuan Thanh vietnami üzletembert, a VKP korábbi parlamenti képviselőjét.

Továbbá, az állami pénzek elsikkasztása és kenőpénzek elfogadása miatt 13 év börtönt kapott a PetroVietnam állami olaj- és gázvállalat egykori elnöke, Dinh La Thang, aki a Vietnami Kommunista Párt (VKP) legfőbb döntéshozó szervének, a politikai bizottságnak volt a tagja a hanoi népbíróságon.

Az üzletember az ellene folyó korrupciós eljárás elől 2016-ban Németországba menekült, majd a vietnami titkosszolgálat emberei tavaly júliusban valószínűleg elrabolták Berlinből. A férfi tavaly augusztusban tűnt fel az állami televízió képernyőjén, ahol bejelentette: önként tért haza és döntött úgy, hogy feladja magát. A német kormány elítélte az üzletember ellen indított eljárást.

A 22 olajipari menedzser közül tizenkettőt a gazdálkodásra vonatkozó állami szabályozás súlyos következményeket okozó megsértésével, nyolcat sikkasztással, két embert pedig mindkettővel vádoltak. A büntetések a felfüggesztett börtöntől az életfogytig tartóig terjednek.Trinh Xuan Thanht azzal vádolták, hogy a Petrovietnam egyik leányvállalatának vezetőjeként 150 millió dolláros (38,7 milliárd forintos) veszteséget okozott a cégnek. Az üzletembertől ezért 2016-ban elvették parlamenti képviselői helyét, majd kizárták a pártból is.

Kép: PVOil

A kormány bírálói szerint viszont a korrupcióellenes fellépés politikailag motivált, legalábbis részben, és legfőképp a VKP-n belüli hatalmi harcok következtében 2016-ban visszavonult Nguyen Tan Dung egykori miniszterelnök bizalmasai ellen irányul. A hanoi népbíróságon tartott tárgyalás zárt ajtók mögött, a sajtó jelenléte nélkül zajlott. Az állampárton belüli leszámolások miatt idén több hasonló eljárásra is lehet számítani.

Ez a bűnvádi eljárás az eddigi legjelentősebb korrupciós per az egyre kiterjedtebb korrupciótól szenvedő indokínai országban. A hatósági fellépés tavaly fokozódott, miután Nguyen Phu Trong, a kommunista párt főtitkára került ki győztesen a hatalmi vetélkedésből Nguyen Tan Dung egykori kormányfővel szemben. (Reuters/MTI)

Hasonló hírek

Válságban Fergie házassága?

info

Akár a kamaszok: így romantikázott Britney Spears és jóképű szerelme

Géza

Örökre ápolásra szorul a Big Brother győztese, Párkányi Évi

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------