Image default
Külföld

Életét vesztette több NATO-katona

Életét vesztette vasárnap legkevesebb három NATO-katona egy öngyilkos robbantásos merényletben Afganisztán keleti részén – jelentette be az Afganisztánban tartózkodó NATO-erők parancsnoksága.

ATV

A cseh védelmi minisztérium később Prágában közölte, hogy a robbanásos merénylet áldozatai cseh katonák voltak.

„A merényletben három cseh katona halálos sérüléseket szenvedett” – olvasható a cseh hadsereg vezérkarának közleményében. A dokumentum szerint a cseh katonák őrszolgálatot teljesítettek a bagrami támaszpont mellett, amikor az ismeretlen merénylő közvetlen közelükben felrobbantotta magát.

„Három katonánk tragikus halála nagyon megrázott bennünket”– jelentette ki Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter, aki őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családjaiknak és hozzátartozóinak.

 Jan Pejsek, a prágai védelmi tárca szóvivője közölte, hogy a cseh áldozatok közül kettő tizedes, egy pedig törzsőrmester volt. A cseh közlemény szerint az őrjáratban hat katona vett részt, további három katona – két afgán és egy amerikai – megsebesült a robbantásos merényletben.

 A bagrami támaszponton jelenleg 250 cseh katona teljesít szolgálatot. A mostani három áldozattal a cseh hadsereg Afganisztánban már 28 katonáját veszített el. A támadás Parván tartományban történt, a tartományi székhely, Csarikar közelében – mondta Vahida Sahar, a helyi kormányzó szóvivője. A merénylő külföldi erőket vett célba, akik éppen szokásos járőrözésüket végezték – tette hozzá.

 A merénylet elkövetőjeként a kabuli kormány és az azt támogató nemzetközi erők ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek jelentkeztek.  „Megöltünk nyolc amerikai megszállót egy taktikai robbantásban” – állította közleményében Zabihulláh Mudzsáhid tálib szóvivő.

 Megfigyelők figyelmeztetnek, hogy a lázadók gyakran túloznak az ilyen híreikben. Az amerikai hadsereg vasárnap csak annyit közölt, hogy a robbanásban egy amerikai és két afgán katona megsebesült.

 Kelet-Afganisztánban a tálibok mellett az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is aktív. Bár a NATO 2014-ben hivatalosan leállította harci bevetéseit a közép-ázsiai országban, erői továbbra is támogatásban és kiképzésben részesítik az afgán katonákat, és folytatnak terrorellenes küldetéseket.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Hétszeresére nőtt az ukrán államfő bevétele egy év alatt

info

Gálik Zoltán: akár háromszorosára is emelkedhet a menekültek száma

Edit

Ferenc pápa népszerűbb a vezető politikusoknál

info