Hirmagazin.eu
Sporthirek

Életét is kockáztató visszatérésre készül a box-legenda, Mike Tyson.. – videók

Mike Tyson még gyerek volt, amikor egy galamb miatt kiütött egy felnőttet.

13 éves koráig 38-szor tartóztatták le, az egyik ilyen alkalommal találkozott későbbi példaképével, Muhammad Alival, aki bátorította az ifjú ökölvívással kapcsolatos álmait.

Karrierje csúcsán többet keresett, mint Michael Jordan, fényűző otthonában háziállatként három bengáli tigrist is tartott.

Kiütéseinél csak a botrányai szóltak nagyobbat, szexuális zaklatásért három évet ült 25 évesen, majdnem agyonverte Brad Pittet, és az Evander Holyfield elleni szupermeccsen egész egyszerűen leharapott egy darabot ellenfele füléből.

Most azzal került újra a címlapokra az egykori klasszis bunyós, hogy közel 54 évesen bejelentette, visszatér az ökölvíváshoz, újra harcolna.

Mike Tyson kapcsán talán elmondhatjuk, hogy ő minden idők egyik legellentmondásosabb sportolója. A profi ökölvívásban elért eredményei és népszerűsége vitathatatlan, ugyanakkor a pályafutását végigkísérő botrányok árnyékot vetnek az önmagában lenyűgöző teljesítményére.

Az egykoron retteget bokszoló 1966 júniusában született New York városában, Brooklynban, egy háromgyerekes család legfiatalabb tagjaként.Mindössze kétéves volt, amikor az édesapja otthagyta őket, amivel anyagilag a csőd szélére sodródtak.A korlátozott pénzügyi lehetőségeik miatt egy meglehetősen balhés környékre költöztek, ahol a kis Tysont sokat bántották az iskolában alacsony termete, visszahúzódó természete és selypítése miatt.

Mivel az emberek között nem sok barátot talált, ezért a madarak, egész pontosan a galambok felé fordult, amelyeket rendszeresen etetett és gondozott a háztömbjük tetőterén.Olyan szoros köteléket alakított ki az álatokkal, hogy miattuk használta először a később világhírűvé vált ökleit.Mindössze 10 éves volt, amikor egy srác a szeme előtt ölte meg az egyik galambját, amitől a kis Tysonnak teljesen elborult az agya, és azonnal bosszút állt a madárért.

Ez volt az első, de egyáltalán nem az utolsó ilyen esete. 13 évesen elvesztette a kedvenc galambját, pechére ezt az aznap ügyeletes kukás nem tudta és kidobta az állatot a szemétbe. Nos, ez nagy hiba volt.Tyson jobb keze félelmetes erővel sült el, és a korkülönbség ellenére egész egyszerűen merevre ütötte a felnőtt embert.Ekkoriban már része volt a környék bandáinak zavaros életének, és már túl volt 38 letartóztatáson.

Muhammad Ali (középen) nagy hatással volt Tysonra. FORRÁS: AFP/FILES

Az egyik elzárása alkalmával találkozhatott a későbbi példaképével, a boksz legendás alakjával, Muhammad Alival, aki nagy hatást gyakorolt a fiatal fiúra és megerősítette abban, hogy megvalósítsa az ökölvívással kapcsolatos álmait. Ebben segítségére volt Bob Stewart, aki az elítélt fiatalkorúak talpra állításával foglalkozott.A korábban kiváló ökölvívó karriert befutó tanácsadó szárnyai alá vette a fiút, aki ennek hatására elkezdett az iskolában rendesen tanulni és mellette a boksszal foglalkozni.

Stewart keze alatt rendkívül gyorsan fejlődött Tyson, ezért 1980-ban eljött az idő, hogy egy képzettebb trénerhez kerüljön a tehetség.Constantine D’Amato lett az új mester, akivel nagyon hamar megtalálták a közös hangot.Az edző-tanítvány felállás helyett inkább egy apa-fia kapcsolat alakult ki, amit hivatalosan is megerősítettek Tyson anyjának 1982-es halálakor, ami után D’Amato lett a 16 éves öklöző gyámja.

A profik táborában mindössze 18 évesen mutatkozott be, Hector Mercedes ellen. Az összecsapás elég meggyőzőre sikerült, az első menetben, kiütéssel győzött az ifjú titán.Ekkor kapta meg az „Iron Mike”, azaz Vas Mike becenevet is.Sajnos 1985. más szempontból is örökre emlékezetes maradt, tüdőgyulladásban meghalt Tyson apafigurája és mestere, Constantine D’Amato. A kívülállók szerint a fiatal sportoló jól kezelte a dolgot, de a hozzá közelállók szerint az, hogy három éven belül elveszítette az édesanyját és a gyámját is, megtörte Tysont.

A tragédia után a bokszkarrierje egyelőre nem siklott ki, 20 éves korára egészen elképesztő, 27-0-s mérleggel rendelkezett, győzelmeiből 25 kiütéssel vagy technikai KO-val végződött.Minden idők legfiatalabb világbajnokának mondhatta magát a nehézfiúk között, amikor 1986 novemberében a második menetben lemészárolta a WBC övét birtokló Trevor Brebicket.Alig egy évvel később pedig már mind a három nagy szervezet, a WBC, WBA és IBF világbajnoki titulusai is az ő derekán lógtak.

Az óriási sportsikerek mellett azonban a magánéletében már korántsem volt minden ennyire kiegyensúlyozott. 1987-ben randevúzni kezdett Robin Givenssel, akit korábban olyan sztárok oldalán lehetett látni, mint Eddie Murphy vagy Michael Jordan. Viharos szerelem volt az övék, 1988 februárjában megházasodtak, rá egy évre pedig már el is váltak, a nő szerint Tyson erőszakos volt és sokszor teljesen kiszámíthatatlan.

Még a válási procedúrájuk kellős közepén történt az eset, hogy Iron Mike a bíróságra menet úgy döntött, hogy a „régi szép idők” emlékére egy gyors hitvesi látogatással próbálkozik. Nos, nem a legjobbkor érkezett meg, mertleendő ex-felesége éppen nagyon jól érezte magát az akkor még csak színészi karrierjét bontogatni kezdő Brad Pittel. Tyson későbbi elmondása szerint eszméletlenül dühös lett, és a mára már Oscar-díjas Pitt élete csak egy hajszálon múlott.

Ezt követően 1990-ben a hibátlan mérlege és vele együtt három világbajnoki öve lett oda, amikor Tokióban hatalmas meglepetésre kikapott a sokkal esélytelenebbnek tartott Buster Douglestől, ráadásul kiütéssel. Hogy mennyire volt váratlan az a vereség? Nos, a legjobb választ a meccs előtti oddsok adhatják meg, a bukmékerek 42-szeres pénzt ajánlottak egy esetleges Dougles siker esetén.

Egy évvel később, mindössze 25 évesen pedig a Miss Black America egyik résztvevője vádolta meg azzal a korábbi bajnokot, hogy megerőszakolta. Az ügy a bíróság elé került,Tyson pedig legjobb éveiből hármat a börtönben töltött 1992 és 1995 között.A balhés viselkedése a börtönben is folytatódott. A hozzá kirendelt börtönpszichológus nővel folyatott szexuális viszonya nagy port kavart, akinek 10 000 dollárt adott cserébe, hogy az meg tudja javíttatni a háza tetejét.

A szabadulása után visszatért a szorítók világába és előbb a WBC, majd a WBA övét szerezte vissza. Ezután pedig következett a sok szempontból emlékezetes párharc korának másik nehézsúlyú szupersztárjával, Evander Holyfielddel. Az első felvonás a 11. menetben Tyson technikai KO vereségével végződött, de borítékolható volt, hogy hamarosan jöhet majd egy visszavágó. Erre fél év múlva került sor, amikorminden idők legemlékezetesebb szabálytalanságát láthatta a Las Vegas-i közönség, no meg a TV nézők. Tyson egy összeakaszkodás közben egész egyszerűen leharapott egy darabot ellenfele füléből,amiért diszkvalifikálták, így újra Holyfield lett a párharc győztese.

Az egykoron rettegett nehézsúlyú világelső legutóbb 2002-ben kapott lehetőséget, hogy címeket szerezzen magának a ringben. A WBC, IBF, IBO, és a Ring magazin öveiért a britek bombázójával, Lennox Lewissal csapott össze és szenvedett KO-val végződő vereséget a nyolcadik menetben. 2005-ös visszavonulásáig még háromszor lépett a kötelek közé, és mindössze egyszer emelték fel az ő kezét a mérkőzések végén a magasba.

A magánéletbeli és kábítószer problémái a pénzügyeire is hatással voltak, hihetetlen dolgokra tudott vagyonokat elpazarolni.Fénykorában három bengáli tigrist is tartott otthon, havonta 4000 dollárt költve csak ezekre az állatokra. A pénzszórásnak elég hamar meglett az eredménye, 2003-ban, még aktív korában csődöt jelentett a korábbi klasszis, akinek sikerült 300 millió dollárt elkölteni.

Tyson a média számára a visszavonulása után sem tűnt el, többször alakította önmagát a vásznon, például a Másnaposok vagy a Rocky Balboa című kasszasikerekben. Továbbá láthattuk az Animal Planet nevű természetfilmes csatornán a saját műsorát, a Taking on Tyson című sorozatot, amelyben a főszerepet a rajongva szeretett galambok játszották. A hozzájuk fűződő viszonya az évek alatt sem változott,2016-ban például egy norvég tenyésztőnek 20 000 dollárt ajánlott annak három galambjáért.

Mike Tyson a mai napig szereti a galambokat. FORRÁS: MIKE TYSON / TWITTER

A napjainkban a motivációs beszédjeivel és a kannabisz üzletével anyagilag ismét rendbe jövő korábbi sportoló azzal sokkolta a közvéleményt, hogy bejelentette, 54 évesen visszatér a ringbe. Talán ő sem gondolta volna, hogy ezzel lavinát indít majd el.

Nem kellett sokat várni, hogy megjelenjenek a találgatások az első ellenfelekről. Olyan korábbi nehézsúlyú nagyágyúk szerepelnek a potenciális kihívók listáján, mint Evander Holyfield vagy Shannon Briggs. Előbbivel ez lehetne a harmadik összecsapás kettejük közös történetében, míg utóbbi egy élő Instagram-interjúban jelentette be, hogy vele lesz Tysonnak az első visszatérő meccse július 4-én.

A veterán korosztály mellett a mai bajnokok közül Tyson Fury is belengette, hogy szívesen vállalna egy bemutató mérkőzést a 15 éve nyugdíjba vonult sztárral,bár elmondása szerint erre azért nem sok sanszot lát.

Nemcsak az egykori pályatársak kapták fel a fejüket a nagy hírre, hanem a küzdősport világ többi tagja is. A pusztakezes, vagyis a kesztyű nélküli boksz egyik legismertebb szervezetének, a BKFC-nek az elnöke, David Feldman több mint 20 millió dollárt garantáló szerződést ajánlott fel a korábbi világelsőnek, ha összecsap a ketrecharc egyik kiválóságával, a 43 éves brazil Wanderlei Silvával.

Az oktagon világából jelentkezett Alekszandr Jemeljanyenko, akinek gyerekkori példaképe Tyson és nagyon szívesen bokszolna vele egy meccset.

Tyson Fury (bal oldalon) is potenciális ellenfél lehet. FORRÁS: AFP/2020 GETTY IMAGES/AL BELLO

Lassan nem telik egy úgy egy hét, hogy valaki ne ajánlkozna fel a balhés ex-bajnoknak, hogy vele üssön össze a szorítóban. A Tysonról közzétett videók alapján azt mondhatjuk, hogy 54 éves kora ellenére bombaformában van az egykori legjobb, ugyanakkor joggal merülhet fel a kérdés, mennyire veszélyezteti magát egy idősebb bokszoló azzal, hogy újra visszatér a ringbe.

Hogy pontosan milyen egészségügyi következményekkel járhat Tyson reaktiválása, arról Nagy Ferencet, a Kaposi Mór Oktató Kórház Neurológia Osztályának vezető főorvosát kérdeztük.

Az érzékelés és a feldolgozás időtartama 50 éves kor után jelentősen megnövekszik. Hogy valamit felismerjünk, valamire reagáljunk, az mérhetően tized-, vagy századmásodperces különbségekkel történik.A másik fontos tényező Tyson kapcsán, hogy az idegsejtekben lévő anyagok, az úgynevezett szol állapotban vannak, amit mindenféle rázkódás, ütés és trauma, rendkívül meg tud változtatni és azok már nem tudnak visszaalakulni. Ennek következtében elpusztulhat egy-egy idegsejt, és az idegrendszerben akár drámai változások is végbe mehetnek.

Az agy fantasztikusan meg van tervezve, hogy a sérüléseket, mikro traumákat kibírja. Úgy kell elképzelni, mint a tojássárgáját, ami lebeg a tojásfehérjében, így úszik az agyvízben az agy. Az életkor előrehaladtával az agy mérete csökken, így egy nagyobb ütés nagyobb elmozdulást okoz a koponyán belül, ezért nagyobb valószínűséggel fog vérzést, traumát kiváltani.

Evander Holyfield (bal oldalon) és Mike Tyson (jobb oldalon). A mázsás pofonok nem tesznek jót az agynak. FORRÁS: AFP/JEFF HAYNES

Extrém esetben ebben az életkorban egy a szívre mért ütés akár hirtelen halált is okozhat,mert a szív frekvenciája folyamatosan változik és az öregedéssel együtt az érzékenysége is jóval nagyobb lesz.

Emellett nem mehetünk el szó nélkül az erek szakadása mellett, mert idősebb korban az erek úgymond bélése szakad le, aminek a lifegése utána elzárhatja azt teljesen.

Végül a bokszbana testre mért ütésekről is beszélnünk kell, mert ezek is veszélyesek, sőt, bizonyos mennyiségű ütés után ugyanúgy halált vagy életveszélyes állapotot lehet létrehozni.Az ütésektől már mérhető súlyos mértékű sejtszétesés lép fel az izmokban, és egy ilyen harc után őrült nagy szétesés lehetséges. Az izmokban ilyenkor egy szívinfarktushoz hasonló, nem vérellátási zavar, hanem traumából keletkező károsodás léphet fel, és idős korban ez is veszélyt jelent.

Egyértelmű, hogy egy bokszmérkőzés esetében, már a harccal járó stressz és mellette az ütések elviselése is életveszélyesek lehetnek.”

Archívum: Mike Tyson vs. Evander Holyfield I. (videó)

 

Hasonló hírek

Times: Budapestre kerülhet az EB-döntő, ha a britek nem lazítanak

Géza

„Sajnos, ez nem a mi napunk volt” – Vilmos herceg is megszólalt Anglia Eb-vereségéről.. – videó

Géza

Itt a teniszcsoda: Fucsovics Márton az első magyar, aki negyeddöntőbe jutott Wimbledonban..

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------