Image default
Külföld

Elérte Japánt a Hagibisz, halálos áldozatok is vannak

Legalább ketten meghaltak, tízen eltűntek és kilencvenen megsérültek a Hagibisz tájfun pusztításában, amely szombaton elérte az ázsiai szigetországot.

Országszerte több mint 4,4 millió embert kellett biztonságba helyezni, köztük 910 ezret Kavaszaki városából.

A vihar heves esővel, erős széllel és áradásokkal érkezett. A japán meteorológiai szolgálat eső, földcsuszamlások és áradások miatt rendkívüli figyelmeztetést adott ki hét prefektúrára. Csütörtök óta a Tokiótól nyugatra található Hakone városában több mint ezer milliméter csapadék hullott, míg Izuban több mint 700 milliméter. A fővárosban és környékén mintegy 370 ezer háztartásban nem volt áram.

Szombaton körülbelül 1600, míg vasárnapra 800 repülőjáratot töröltek az NHK szerint. A tömegközlekedésben is zavarokról számoltak be a működtetők, például a szuperexpresszt is le kellett állítani.

A tájfun miatt a rögbi világbajnokság két meccsét törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát szombatról vasárnapra tették át.

Szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán.

A Hagibisz – amelynek neve sebességet jelent – helyi idő szerint vasárnap hajnalban északkeleti irányba haladt. A tájfun középpontja óránként 50 kilométeres sebességgel mozgott. A felhőörvényt óránkénti 180 kilométeres széllökések kísérik. A Hagibisz középpontja a Fukusima prefektúrában található Ivaki környékén helyezkedett el szombat éjjel. A japán meteorológiai intézet a Hagibiszt az 1958-as Ida tájfunhoz hasonlította, amelynek pusztításában 1200 ember halt meg.

Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon
infostart

Hasonló hírek

A Facebookon is értesíthetik szeretteiket a Nepálban tartózkodók

info

Bekeményít migránsügyben az EU

Edit

A gondok csak fokozódnak!

Edit