Hirmagazin.eu
Főoldal » Elemzők szerint pozitív a főszámok csökkenése, és tartható a hiánycél
Gazdaság

Elemzők szerint pozitív a főszámok csökkenése, és tartható a hiánycél

20121010 1175BG
Forrás: MTI | 2015. 05. 13. 18:03:38

Az Erste Bank elemzője pozitív fejleménynek tartja, hogy a 2016. évi költségvetés az ideinél kisebb bevételi és kiadási főösszeggel számol, az ING Bank és a K&H Bank szakértője szerint is tartható a jövő évi 2 százalékos deficitcél.
Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője úgy véli, a GDP-hez mérten 2 százalékos deficitcél tartható jövőre, és mutatja, hogy a kormány eltökélt az adósságráta csökkentésében, amelyre az emelkedő adóbevételek adják a fedezetet, mint az általános forgalmi adó (áfa), a személyi jövedelemadó (szja) és a társadalombiztosítási hozzájárulás.

Az emelkedő adóbevételek és az adósságráta csökkentése mellett is van lehetőség ugyanakkor arra, hogy a kormány növelje kiadásait, vagy csökkentsen bizonyos adónemeket, mint a hús áfája – tette hozzá.

Az elemző az MTI érdeklődésére elmondta: jobb is, hogy a 2016. évi költségvetési terv nem felel meg az adósságképletnek, mivel a jelenleg érvényben lévő képlet nagyon felerősíti a gazdasági ciklus hatásait, rosszul reagál bizonyos sokkokra, ezért fontos, hogy azt eltöröljék és helyettesítsék, vagy teljesen átírják.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank Hungary elemzője pozitív fejleménynek tartja, hogy az idei költségvetéshez képest nagyságrenddel csökkennek a 2016. évi fő számok: a kiadási oldal több mint 600 milliárd forinttal, a bevételi több mint 500 milliárd forinttal kevesebb az idei előirányzatnál.

Hozzáfűzte: amennyiben később, az őszi tervezési időszakban a kormány mégis változtat a főszámokon, akkor inkább bizalomromboló hatása lesz a korai költségvetési tervezésnek.

Újabb rezsicsökkentés?

A kormány által jövőre várt 1,6 százalékos inflációt az elemző túl alacsonynak tartja, az elemzői várakozások átlaga közel van a 3 százalékhoz. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, elképzelhető, hogy várhatók olyan intézkedések – például újabb rezsicsökkentés -, amelyek az inflációt továbbra is a jelenlegi alacsony szinten tartják majd.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője alapvetően az elemzői konszenzussal összhangban lévőnek nevezte a makrogazdasági pályát, amelyre a 2016-os büdzsé épül.

Aláhúzva, hogy mély elemzésre még nem volt idő, a 2,5 százalékos GDP előrejelzést és az 1,6 százalékos inflációs tervet is teljesíthetőnek nevezte, megjegyezve: az utóbbi évektől eltérően a kormányzat nem becsülte felül a várható pénzromlást.

A költségvetés szerinte arra épít, hogy ösztönözve a lakossági fogyasztást igyekszik fenntartani a gazdasági növekedés ütemét, amelynek idei fő ösztönzői az uniós pénzek dömpingje és a kormányzati kiadások is csak mérsékeltebbek lehetnek az elkövetkező évben.

“Látszik, hogy a költségvetési fegyelmen nem lazít a kormányzat” – tette hozzá, megjegyezve: az adócsökkentések fedezetét elsősorban a kamatkiadások csökkenése adja, az elsődleges egyenleg szinte változatlan. A tervezett 2 százalékos hiánycél is teljesíthető.

Ugyanakkor hiányolta, hogy a költségvetésben nem jelennek meg nagyléptékű szerkezeti reformok. Ilyen lehetett volna szerinte az oktatás, illetve az egészségügy kiadásainak jelentős emelése, az egyéb kiadások terhére.

Hasonló hírek

Több mint 45 ezer működő cégnél nincs még cégkapu

Géza

„Magyarország hosszú távú érdeke a Telecom World sikere”

Edit

Kiszivárgott: ennyi lehet jövőre a minimálbér

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!