Főoldal » Elemzők 15 bázispontos jegybanki kamatcsökkentést várnak
Gazdaság

Elemzők 15 bázispontos jegybanki kamatcsökkentést várnak

2015 04 20 171222
Forrás: MTI | 2015. 04. 20. 16:15:27

Az ING elemzője szerint a monetáris politikai döntéshozók óvatosan, kiszámíthatóan csökkentik az alapkamat szintjét a piaci bizonytalanságok miatt.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén a jelenlegi 1,95 százalékos szintről újabb 15 bázisponttal, 1,80 százalékra csökkentheti a jegybanki alapkamatot az ING és a K&H vezető elemzői szerint.

Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a piaci vélekedésekkel összhangban 15 bázispontos kamatcsökkentést vár kedden.

Hozzátette, hogy a monetáris politikai döntéshozók óvatosan, kiszámíthatóan csökkentik az alapkamat szintjét a piaci bizonytalanságok miatt. Emlékeztetett arra, hogy az előző, a kamatcsökkentési ciklust megkezdő kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint 10 bázispontos kamatcsökkentési javaslat is volt, vagyis vannak tanácstagok, akik tovább szeretnék lassítani a monetáris lazítást.

Balatoni András szerint azonban ismét a 15 bázispontos csökkentésre szavazhat a tanács, de nem számít egyhangú döntésre. Úgy fogalmazott azonban, hogy “most nincs ok finomkodni”, mert az árfolyam alakulását, illetve azt tekintve, hogy milyen mértékben nő az euró likviditása a világban, valamint hogy a gyenge amerikai adatok miatt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntése is egyre későbbre tolódik, szükséges is a monetáris kondíciók további lazítása. Ennek oka az elemző szerint az alacsony inflációs nyomás, a csökkenő inflációs várakozások, és az erősödő árfolyam.

Úgy vélte, hogy több lépésben 1,5 százalékra csökkenhet az alapkamat, ezt a szintet júniusban érheti el.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője emlékeztetett: Balog Ádám MNB-alelnök már nyilatkozott korábban arról, hogy a magyar alapkamatot is a lengyel szintre, vagyis 1,5 százalékra csökkenthetik.

A K&H szakértője azonban úgy véli, hogy a forint múlt hét végi gyengülése a monetáris tanácsot is óvatosabbá teheti. Németh Dávid szerint világos, hogy az MNB egy 305 és 310 forint között euró-árfolyammal lenne elégedett, ezért a keddi kamatdöntéskor a kamatcsökkentési ciklus folytatásaként újabb 15 bázispontos kamatcsökkentés valószínű.

Németh Dávid kifejtette, hogy bár az infláció márciusban továbbra is alacsony volt, és 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben, év elejétől fokozatosan lassult a fogyasztói árak csökkenése. Az üzemanyagárak növekedése, valamint a magas belső fogyasztás év végére 2 százalék fölé emelheti az inflációt.

Az elemző szerint a fundamentumokat figyelembe véve nincs szükség további, nagyobb mértékű monetáris lazításra, azt inkább a piacok kényszerítik ki.

Hasonló hírek

Élő közvetítés – Operatív törzs sajtótájékoztatója – videó

Géza

9 milliárdba kerül a 65 év felettiek ingyenes utazása

info

Reálisnak tartja a költségvetés tervezetét az ÁSZ elnöke

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------