Hirmagazin.eu

Elemző a nyugdíjról: a jövő nem annyira drámai, mint mondják

 Aktuális hírek
  • Te jó ég! Így teszi tönkre a fogkrém a spermát HirdetésTalán nem is hinnéd, milyen sokat árthatnak a tisztálkodószerek a hímivarsejtek egészségének. Egy friss kutatás rávilágított, hogy a spermiumok számát, alakját DNS-ét is befolyásolják. A kutatás során 325 férfitől vettek...
  • Elárulta születendő gyermeke nevét Debreczeni Zita HirdetésEsküvőjük óta a trónörökös kérdés is napirendi ponton van a sztárpár életében. Már a nevet is kiválasztották. Néhány hónappal ezelőtt, Olaszországban mondták ki a boldogító igeneket Debreczeni Zita és Gianni....
  • Új dizájnerdrog pusztít HirdetésTöbb embert eszméletlen állapotban szállítottak kórházba hétvégén. A rendőrség azt gyanítja, hogy újfajta pszichoaktív drog van terjedőben. A kábítószerek terjesztői mindig újabb és újabb ártalmas portékával kábítják a fiatalok –...
  • George és Amal Clooney egymillió dollárt adományozott a gyűlölet elleni küzdelemre HirdetésGeorge és Amal Clooney egymillió dollárt adományozott a gyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre. A hollywoodi sztár és humanitárius ügyekkel foglalkozó ügyvéd felesége a Southern Poverty and Law Center...
  • Hároméves megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel az ENSZ szervezet HirdetésGödöllő, 2017. augusztus 23. – A gödöllői székhelyű Szent István Egyetem és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Budapesten található Európai és Közép-Ázsiai Irodája eddigi eseti együttműködését egy hivatalos egyetértési megállapodás váltja fel. A megállapodás,...

Elemző a nyugdíjról: a jövő nem annyira drámai, mint mondják

Elemző a nyugdíjról: a jövő nem annyira drámai, mint mondják
március 21
13:52 2016
Hirdetés

forrás: Summa

A felmérések azt mutatják, hogy a lakosság jelentős része világszerte aggódik amiatt, hogyan fog majd megélni nyugdíjas éveiben. A Summa című magazinműsor a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságát vizsgálta.

A nyugdíjrendszer elsődleges célja az időskori megélhetés biztosítása. A pénzek újraelosztása számos közgazdasági kérdést, gazdasági érdeket és politikai döntést érint.

Elemző a nyugdíjról- a jövő nem annyira drámai, mint mondják

A Medgyessy-kormány nyugdíjreformjának köszönhetően 2010-ig kötelező volt magánnyugdíj-pénztárt választani. Szakértők szerint az intézkedésnek volt alapja, hiszen az egyéni megtakarításokat nem veszélyeztetik olyan külső tényezők, mint a társadalom elöregedése.

Nem voltak elég hatékonyak a kasszák

A KEHI 2012-es vizsgálata során azonban kiderült, hogy a gyakorlatban több magánpénztár pazarló módon gazdálkodott, ezzel pedig a tagokat károsította meg. A magánnyugdíj-pénztárak 2001-2010 közötti befektetéseinek mindössze 5,44 százalékos hozama volt, miközben a rövid lejáratú magyar állampapírok tízéves átlaghozama 8,6 százalékos.

Vagyis ebben az időszakban még a kockázatmentes állampapír is eredményesebben fialtatta egy átlagos befektető pénzét, mint a pénztárak a tagokét. Ezzel párhuzamosan az államkassza az aktuális nyugdíjakat finanszírozó alapból kieső bevételt kénytelen volt folyamatosan pótolni.

Ez 1998-tól 2009 végéig több mint kétezer milliárd forint kiadást jelentett, ami jelentősen hozzájárult az ország eladósodásához.

– Amikor még működtek a kötelező nyugdíjpénztárak, adófizetői pénzekből kellett a GDP több mint 1 százalékát, sok esetben 1,4 százalékát betenni a nyugdíjkasszába. Ha ezt nem tettük volna meg, akkor hitelt kellett volna felvenni. Bizonyos esetekben az állam vett fel kölcsönt a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések miatt a kieső hiány pótlására. Ennek a hitelfelvételnek pedig később lesz meg a költsége – állapította meg György László gazdaságpolitikai elemző.

Lépnie kellett a kormánynak

A magánpénztárak rossz gazdálkodása és a magas költségvetési hiány vezetett tehát ahhoz, hogy a kormány 2011-ben megkezdte a kötelező magánnyugdíj-pénztárak felszámolását, és az államra bízta a nyugdíjak finanszírozását.

Az átalakítás ugyanakkor nem érintette az önkéntes magánnyugdíj-pénztárak helyzetét, sőt, az állam ma is támogatja az ott elhelyezett megtakarításokat.

Bizonytalan a jövő

A magyar nyugdíjrendszer jelenlegi formájában a Nyugdíjbiztosítási Alap jelentése szerint 2040-ig biztosan fenntartható. Arról, hogy mi várható azután, már megoszlanak a szakértői vélemények.

– Kétféle nyugdíjprobléma is felmerülhet. Egyrészt, hogy az állam egész egyszerűen nem tud annyi nyugdíjat fizetni, mint amennyit korábban megígért, és a törvényekben előírt saját maga számára, mert nincs elégséges járulékfizető az elöregedés és az alacsony gyerekszám miatt. Másrészt, ha megteszi, akkor felborul a költségvetés – mutatott rá Madár István közgazdász.

Szakértők szerint nem kell tartani attól, hogy a jövőben teljesen megszűnik az állami nyugdíjellátás.

– A helyzet nem annyira drámai, mint amennyire ezt minden irányból halljuk. A magyar nyugdíjrendszer legutolsó átalakítása után a társadalombiztosítási rendszer, vagyis a nyugdíjrendszer egyensúlyba került. Bezáródott a rendszer, ami azt jelenti, hogy adófizetői pénzekből nem kell átcsoportosítani a nyugdíjkasszába azért, hogy a nyugdíjakat ki tudják fizetni – magyarázta György László.

A mindenkori kormány egyik legfőbb érdeke, hogy az idősek megkapják a nyugdíjukat. Ellenkező esetben ugyanis a gazdaság rövid időn belül összeomlana. Nehézséget az jelenthet, hogy a népességfogyás miatt egyre kevesebb dolgozónak kell majd eltartania egyre több nyugdíjast.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Hirdetés
photographer-banner_468
loading...
tűzvédelem

Kövessen minket!

Hirdetés
Hirdetés
securiton-tűzvédelem
Hirdetés

Értékesítő állások

Hirdetés
Dr. Jánky György
Hirdetés

Hirdessen felületeinken

Google fordító

MTI

mti felhasználó a hírmagazin
WordPress Lightbox