Image default
Gazdaság

Elektromos közösségi autók lepték el az utakat

A jövő autói már az utakon vannak. Okosan működnek. Hatékonyak. És az intelligens kölcsönzés csak néhány gombnyomás.

Az elektromos közösségi autóknak egyre nagyobb a létjogosultsága a városokban. Európában már majdnem minden 1 milliónál nagyobb lélekszámú településen létezik olyan közösségi autómegosztó rendszer, mint amilyet Budapesten is létrehozott és működtet egy fiatalokból álló csapat.

Elektromos közösségi autók lepték el az utakat 1

– Ez alapvetően arról szól, hogy felesleges autót birtokolni, elég, ha elérhető egy-egy kocsi a városi mobilitási igényekre, és a felhasználók egymás közt meg tudják azt osztani. Így hasznos a városnak és a felhasználóknak is. Olcsóbban, jobban jön ki a végén – mondta Michaletzky Bálint, a GreenGo Car Europe Kft. tulajdonosa az M1 Minden tudás című műsorában.

Percekben mérik 

Budapesten jelenleg egy 27 négyzetkilométeres területen működik ez a fajta közösségi autózás. Egy térképen lehet megnézni, hogy hol vannak szabad autók. Nincsenek fix felvételi pontok, hisz bárhol lehet velük parkolni, ahol van köztéri parkoló.

Szerződéskötés után már használható is az elektromos autó. A fizetés teljesen automatikus. A regisztráció során meg kell adni a személyes és a bankkártya adatokat, a levonás percdíj alapon történik.

Az elindításához a felhasználónak a mobilján be kell ütnie a PIN-kódját. Ezt követően az autó szélvédőjén lévő kijelzőn megjelenik egy négyjegyű szám, amely – a mobilba beírva – kinyitja a kocsit. Ekkor kezdődik el a bérlés. A kulcs a kesztyűtartóban van, gyújtás előtt – vagyonbiztonsági okokból – ismét be kell ütni a PIN-kódot, aztán lehet is indulni az automata autóval.

Később az autóbérlés lezárásának is feltételei vannak. A központ érzékeli, hogy behúzták-e a kéziféket, lekapcsolták-e a világítást és bezárták-e az ajtókat. Ennek ellenőrzését egy, az autóba rejtett műszer látja el, csakúgy, mint a lopás elleni védelmet. A gépkocsit a távolból is le tudják állítani. Az utazás végén pedig a bérlő mobiltelefonon értékelheti az utat.

Még csak a városban működik 

A közösségi autózás egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon. Hogy ne menjünk messzire, például Csehországban már évek óta sikeresen működik a rendszer.

– Például Brnóban nagyon jól működik az elektromos autóflotta, gyakorlatilag a belvárosban és környékén minden második-harmadik utcasarokra jut egy elektromos autó. Ez a város válláról is leveszi a terhet, nem mozog és nem terheli a parkolóhelyeket annyi autó – magyarázta Fehér Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Budapesten az aránylag kevés töltőállomás miatt a szolgáltatás jelenleg csak városi közlekedésre alkalmas. Kezdetben 45, ma már 100 zöld, bérelhető autóval találkozhatunk az utcákon. A következő nagy lépés az lenne, ha sikerülne 60 négyzetkilométerre növelni a bejárható terület nagyságát.

forrás: M1 / Minden tudás

Hasonló hírek

Ekkora nyugdíjemelés lesz 2019. januártól

Mazsi

Devizahitelek: a Kúria a végrehajtás szabályozásának egyértelműsítését javasolja

info

Ma: emelkedik a benzin és a gázolaj ára

Géza