Főoldal > Hírek > Tudástár > Technika, kommunikáció > Elege lett a Facebooknak, bekeményít a technológiai óriás
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the F8 summit in San Francisco, California, on March 25, 2015. Zuckerberg introduced a new messenger platform at the event. AFP PHOTO/JOSH EDELSON (Photo credit should read Josh Edelson/AFP/Getty Images)

Elege lett a Facebooknak, bekeményít a technológiai óriás

Hirdetés

A Facebooknak és az európai politikusoknak is elege lett abból, hogy a közösségi oldalon nap, mint nap megszámlálhatatlan mennyiségben jelennek meg álhírek. A legnagyobb közösségi oldal ezért úgy döntött, nagyon komolyan büntetni fogja az álhírek terjesztőit – a témával a Médiaklikk című magazinműsor foglalkozott.

Az álhírek az utóbbi években elképesztő hódítóútra indultak. A közösségi médián keresztül emberek millióihoz jutnak el hamis információk, amely tarthatatlan.

A “face News” már nagyon sok ideje komoly problémát jelent, és a Facebook is felismerte, hogy kezelnie kell. A büntetés, amely ilyen esetben történhet, az az, hogy egy falhasználót kizárnak. Ám nagyon nehéz jogi következményekről beszélni, ugyanis gyakran nem lehet megállapítani, hogy ki az, aki ezeket gyártotta vagy terjesztette – mondta el Szűts Zoltán médiakutató, a Zsigmond Király Egyetem rektori megbízottja.

A Facebookkal egyeztető politikai vezetők nem az alkotmányos véleménynyilvánítási jogukkal élő állampolgárokat tartanák kordában, hanem azokat, akik szándékosan szenzációhajhász, hamis híreket osztanak meg – tette hozzá.

Tiltás vagy kizárás

Az álhíreknek különböző típusai vannak, gyakran politikai kampányban szoktak ilyeneket használni. Ha az illető, aki ilyet gyártott és terjesztett beazonosítható, adott esetben akár vádat is lehet emelni ellene, viszont a Facebook eszköze itt a tiltás vagy a kizárás lehet.

A problémát nem egyszerű megoldani, hiszen sok esetben az álhírek terjesztését már nem is emberek, hanem robotok segítik, amelyek ellen a Facebook szintén robotokkal tud fellépni. A közösségi oldal folyamatosan keresi a kéretlen és hamis tartalmak megosztóit.

Robotok kommunikálnak emberek helyett

A közösségi média eredetileg arról szólt, hogy a felhasználók, akik valódi személyek, kapcsolatokat létesítsenek és posztoljanak. Ezzel szemben ma már ott tartunk, hogy robotok, úgynevezett chatbotok írják meg a híreket és osztják meg. A Facebook ezek ellen szintén gépekkel próbál elbánni, olyan algoritmusokat készít, melyek kiszűrik ezeket a valószínűleg gépek által készített posztokat és nem jelenítik meg – fogalmazott a médiakutató. Hozzátette, ezt a newsfeed manipulációjával próbálják elérni. Bár ez nem százszázalékos megoldás.

A szakértő szerint az is nagy kérdés, hogy a Facebook szerkesztői mit ítélnek álhírnek és mit nem. Az amerikai elnökválasztásnál például láthattuk, hogy az oldal készítői politikailag sem függetlenek, ugyanis sokan a demokrata Hillary Clintont támogatták Donald Trumppal szemben.

A hírek befolyásolják a világnézetünk

Napjainkban sokan elsődlegesen a Facebookról fogyasztanak híreket, mely befolyásolja az ő világnézetüket, illetve a világ eseményeiről alkotott véleményüket is – fogalmazott Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Elmondta, a Facebook olyan piaci cég, mely felett egyelőre nincs semmilyen állami kontroll, így a Facebook a saját ideológiájától vezérelve önmaga fogja tudni eldönteni, hogy mit minősít álhírnek és mi az, amit nem minősít annak. Azonban ebbe a csapdába könnyen olyan hírek is áldozatul eshetnek, melyek valóban megtörténtek vagy valódi események voltak, csak épp nem a Facebook munkatársainak szája-íze szerint kommunikálták őket le bizonyos híroldalak.

Magyarország jó helyzetben van

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint más államokhoz képest Magyarország jó helyzetben van, hiszen az itt élők könnyen találnak maguknak hiteles hírportálokat, így nem kell az álhíroldalakra hagyatkozniuk.

Magyarországon is rendkívül sok magyar nyelvű álhíroldal van, ám Magyarországon viszonylag kiegyensúlyozott a médiapiac, ezért a hírfogyasztóknak nagy lehetősége van arra, hogy különböző forrásokból tájékozódjanak – hangsúlyozta a kutatási igazgató. Rengeteg olyan hírforráshoz tudnak nyúlni, ahol valóban különböző világnézet szerint értelmezik ezek a médiumok a világ eseményeit, de mégis valahol a valóságot tárják az olvasóik, illetve a nézőik elé.

Hosszú és küzdelmes harc

A Facebook harca az álhírekkel hosszú és küzdelmes lesz, ám a hírfogyasztók felelőssége is jelentős. Nem szabad mindent elhinni, amit a közösségi médiában látunk, illetve lehetőség szerint egy-egy információt próbáljunk több oldalról is megközelíteni.

Forrás és kép: hirado.hu

Képek: Hwswdownloadblog

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: