Főoldal » Eldurvulhat az amerikai-európai kereskedelmi háború
Külföld

Eldurvulhat az amerikai-európai kereskedelmi háború

Húszmilliárd dollár értékű amerikai árut sújthatnak az amerikai-európai kereskedelmi háborúban az Európai Unió által kidolgozott szankciós lista rendelkezései. Az ügy hátterében az amerikai Boeing és az európai Airbus több, mint 10 évre visszanyúló vitája áll.

Táskák, traktorok, repülők, mogyoró – egyebek között ilyen amerikai cikkek szerepelnek Brüsszel büntetővámlistáján, arra az esetre, ha az Egyesült Államok szankcionálni kezdi a piacára irányuló európai importot.

A vita még 2004-re nyúlik vissza, amikor az Európai Unió azzal vádolta meg Washingtont, hogy jogsértő állami támogatást nyújt a Boeing repülőgépgyártónak.

Az Európai Bizottság szerdán egy nem végleges listát adott ki, amelyen olyan amerikai termékek szerepelnek, amelyeket extra behozatali vámok sújthatnak. A Kereskedelmi Világszervezet márciusi döntése szerint Washington nem vonta vissza a hazai repülőgépgyártónak adott illegális adókedvezményét.

A brüsszeli lista előtt néhány nappal Washington tett fenyegető lépést azzal, hogy hasonló jegyzéket állított össze, 11 milliárd dollár értékű európai árucikkről. Az amerikai érvelés hasonló volt: a WTO által az európai Airbusnak adott kedvezményekről szóló döntésekre utalt.

Bár az európai lépések 20 milliárd dollárnyi terméket sújtanának, brüsszeli illetékesek azt mondták, hogy a válaszintézkedés kisebb mértékű lenne – az Európai Bizottság szerint 12 milliárdnyi büntetővámot tudnának kivetni – mivel az erről szóló döntés a WTO joga.

2004 óta, a két repülőgépgyártó miatt kirobbant vitában mindkét fél javára döntöttek már bíróságok – és el is marasztalták őket a döntések be nem tartásáért. A jogvita lassú rendezése különösen kellemetlen az EU-nak, amely éppenséggel az iparcikkek kereskedelmének könnyítéséről szeretne tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal.

Donald Trump amerikai elnök az utóbbi hónapokban már többször védővámokkal fenyegette meg az európai autógyártókat és már védővámokat vetett ki az európai acélra, amiért szerinte az európaiak tisztességtelen előnyhöz jutottak. Brüsszel most az is közölte: örülne, ha a Boeing-Airbus vitát tárgyalásos úton tudnák megoldani.

Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Blumberg
infostart

Hasonló hírek

Évtizedekig rejtegették a munkatáborban készült fotókat: most napvilágra kerültek

Géza

Meg kell szüntetni a válságot kiváltó okokat

info

Több mint egymilliónyian mentek át a római szent kapukon

info