Hirmagazin.eu
Főoldal » Elbúcsúztatták és eltemették a második világháború hős magyar pilótáját, Vitéz Frankó Endrét.. Miniszterelnökünk is búcsúzott tőle a Facebook-on.. – fotók
Életmód hírek

Elbúcsúztatták és eltemették a második világháború hős magyar pilótáját, Vitéz Frankó Endrét.. Miniszterelnökünk is búcsúzott tőle a Facebook-on.. – fotók

A magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentkezett egy újabb bejegyzéssel, ami ezúttal nem a koronavírus-járvánnyal és annak megfékezésével kapcsolatos.

Mint kiderült, egy legendás főhadnagyról, Vitéz Frankó Endréről emlékezett meg!

A 95 éves korában elhunyt Vitéz Frankó Endre a Puma vadászrepülő hadosztály utolsó, még bevetésen részt vett pilótája volt, aki a második világháborúban szolgált.

“Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse”. Búcsú Vitéz Frankó Endre főhadnagytól, a hős puma immár az égi kötelékben. Nyugodjon békében!” – olvasható a bejegyzésnél.

Az elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagy ravatala / Fotó: MTI Mónus MártonAz elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagy ravatala / Fotó: MTI Mónus Márton

Ahogy a Blikk megírta, Orbán Viktor a Facebook-oldalán búcsúztatta a legendás főhadnagyot, Vitéz Frankó Endrét.

A 95 éves korában elhunyt Vitéz Frankó Endre a Puma vadászrepülő hadosztály utolsó, még bevetésen részt vett pilótája volt, aki a második világháborúban szolgált.

“Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse”. Búcsú Vitéz Frankó Endre főhadnagytól, a hős puma immár az égi kötelékben. Nyugodjon békében!” – olvasható Orbán Viktor bejegyzésnél.

Frankó Endre 1923. szeptember 3-án született Egerben, négy testvére volt. Hárman fiúk mind repülők lettek. A pilóta 1942-ben érettségizett a szülővárosában. Frankó Endre az iskola után jelentkezett a Repülő Akadémiára, ahová még 42-ben bevonult. Vadász minősítést kapott, de adminisztrációs hiba miatt a második évfolyamot távolfelderítő kiképzéssel kezdte, ám a hibát később helyrehozták.

A legendás pilóta Veszprémben kapott CR-42 és Héja kiképzést. 1944. augusztus 20-án hadnaggyá avatták, majd később szeptember 15-én csatarepülő tanfolyamra küldték Debrecenbe, ám később Pápára települtek, de kiképzést és gépet itt sem adtak neki.

Sokat panaszkodott, így néhány társával együtt áthelyezték a Szent László hadosztályhoz. Várpalotán kapott gyalogos kiképzésben részesült, majd az első bevetés előtt nem sokkal, november 30-án végre áthelyezték a Pumákhoz. Először a 101/6. Kölyök századhoz, Messzer átképzésre, majd 1945. februárjában a 101/3. Drótkeféhez. Első bevetéséig csak 6 óra 10 percet repült 109-cel. Pár bevetés után az ezredből újra 3 százados osztály lett és a fiatal tapasztalatlan pilótákat köztük Frankót is tartalékba helyezték. Lévay “Szőr” viszont pilótákat keresett a 102-es csatarepülőkhöz. Endre néhány társával együtt jelentkezett, de mire újra repülhettek volna az osztály elvesztette az összes gépét. 1945. május 5-én az ezreddel együtt hadifogságba került, de ugyanez év karácsonyára már hazajutott.

Első feleségét 1948-ban vette el, ám a neje 9 hónappal később elhunyt. Második felesége 1996-ban hunyt el.

Elvégezte a Műszaki Egyetem gépészmérnöki karát levelező tagozaton. Később a Jánoshegyi libegőt is ő tervezte – írja a pumaszállás.hu.

blikk, Facebook

Hasonló hírek

Ne címkézz! – avagy egy társadalmi kísérlet a sötét szobában – videó

Edit

FOGYASZTÓVÉDELMI FIGYELMEZTETÉS: Ha vettél csirkemellfilét ebben a boltban, azonnal vidd vissza! Baktériumszennyezés miatt nem alkalmas emberi fogyasztásra!

Mazsi

Névnapok július 9-én

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!