Image default
Életmód hírek

Egyszerre lett rákos a kutyájával, az állat kitartott addig, míg ő meggyógyult

Mindketten megbetegedtek, sőt, a kutya a gazdája miatt maradt életben.

2015 májusában az 54 esztendős Sarah Page felfedezte, hogy egy agresszív tumor növekszik a bal mellében. Mindez csak kilenc hónappal azután történt, hogy border collie-labrador keverék kutyájában, Freyjában gyógyíthatatlan rákot diagnosztizáltak.

Annak ellenére, hogy az állatnak nem voltak jók a kilátásai – csak hat hónapot adott neki az állatorvos – Page szerint kedvence azért tartott ki, mert azt akarta, hogy ő is meggyógyuljon.

Sarah hűséges kutyáját a megmentőjének nevezi – itt lehet róluk nézegetni képeket – , mert Freyja még akkor is mosolyra tudta deríteni, amikor elveszítette a haját a kemoterápia miatt. A cornwalli asszony ma már jól van, míg Freyja még mindig harcol a rák ellen – négy évvel azután, hogy azt gondolták, hamarosan elveszítik. „Nem tudjuk, mit tartogat az élet Freyja számára, de igazából semmi jele annak, hogy rákos” – meséli a tulajdonos.

A nőt gyakorlatilag a kutyája ébresztette rá arra, hogy vizsgáltassa ki magát: „Éppen tévét néztünk, amikor a képernyőn megjelent egy macska, Freyja pedig megkattant tőle.

Felugrott és ugatott, közben pedig eltalálta a bal mellemet a mancsával. Akkor jutott eszembe, hogy elmegyek a mammográfiára.”

2014 februárjában, amikor épp a vizsgálati eredményt várta, Page furcsa tüneteket kezdett tapasztalni a kutyán. „A pocakját simogattam, amikor egy csomót éreztem a mellbimbóinál.” Pár hét múlva újabb csomókat érzett, s ekkor már ragaszkodott hozzá, hogy ne higgyen az állatorvosnak, hogy csak ciszták, ezért eltávolíttatta s ellenőriztette őket.

Sajnos rossz hírrel állt eléjük az állatorvos: Freyjának agresszív mellrákja van, s mindössze hat hónapja van hátra, mondta. Mivel ilyen előrehaladott állapotú volt a betegség, a kemoterápia szóba sem jöhetett. „Borzalmas hír volt”, mondja a gazda, aki mivel Amerikából származik, nincs sok barátja az Egyesült Királyságban s ha a párja dolgozik, minden idejét kedvencével tölti.

2015 májusában aztán Sarah is megtudta a lesújtó hírt: első stádiumú mellrákja van. 35 mm-es tumort találtak a mellében. „’Miért mi?’ – gondoltam. Tényleg hiszek benne, hogy a kutyákak van hatodik érzéke. Szerintem Freyja azért maradt életben, hogy mellettem maradjon és átsegítsen engem a rák elleni harcomban. Ha elment volna, nem tudom, mit tettem volna nélküle” – mondja a gazdi.

Sarah hat kör kemoterápiát, majd sugárkezelést kapott, s kutyája végig mellette volt. „Nagyon nehéz volt pozitívnak maradnom, miközben tudtam, hogy hamarosan elveszítem őt. Minden nap arra gondoltunk: ez lesz az utolsó?” Csakhogy Freyja hat hónap után sem tűnt betegebbnek, esze ágában sem volt távozni az árnyékvilágba. Azóta is vígan éldegél, s noha diagnosztizáltan beteg, talán még sokáig kitart gazdája mellett.

Egy kutatás szerint az állatok képesek átsegíteni az embereket a nehézségeken, s jóval könnyebbé tenni egy-egy betegséget vagy komplikált időszakot.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Hasonló hírek

Veszekedés a kapcsolatban: Mennyi az elfogadott?

info

Az emberek, akiket az életedbe vonzol, azt tükrözik, amilyen te magad vagy

Mazsi

A vörösszárnyú keszeg lett az év hala

Géza