Főoldal » Egyszer volt, hol nem volt, avagy hogyan segítenek a mesék a gyógyulásban
Egészség - betegség

Egyszer volt, hol nem volt, avagy hogyan segítenek a mesék a gyógyulásban

forrás: CsP/hirado.hu

Egy alkalommal már eladta álmát, de visszavette, és azóta is azért dolgozik, hogy valóra váltsa. A mese az élete, mellyel mások életén segít, hisz a mese több, mint egyszerű, szórakoztató történet. Mindenre kínál megoldást, csak eléggé a mélyére kell tekinteni. Boldizsár Ildikó meseterapeutával, a Metamorphoses meseterápiás módszer megalkotójával beszélgettünk.

Névjegy: Boldizsár Ildikó Dunaújvárosban született, tanulmányait Budapesten végezte, az ELTE esztétika-magyar-népművelés szakán 1986-ban diplomázott. Dolgozott az Országos Széchényi Könyvtár Új Könyvek szerkesztőségében, a Magyar Tudományos Akadémia levelező aspiránsaként pedig mesekutató lett. 1999-ben kapta meg a néprajztudomány kandidátusa címet. Elméleti tudását a gyakorlatba is átültetve megalkotta a Metamorphoses meseterápiás módszert. Több kiadónál 10 évet töltött el, hol szerkesztőként, hol főszerkesztőként, hol pedig íróként. Több mint harminc önálló kötete és mesegyűjteménye jelent meg. 2010 és 2013 között a paloznaki Meseközpont szakmai vezetője volt. 2014-ben alapította és azóta is vezeti a Metamorphoses Meseterápiás Egyesületet. Jövőre nyílik meg a Balaton partján saját tulajdonú meseterápiás központja.

– Melyik a kedvenc meséje?
– Nehéz kérdés. Több ezer mesét ismerek, igazából mindegyiket szeretem, még azokat is, amelyek amúgy feszültséget keltenek bennem. Inkább úgy közelíteném meg a kérdést, hogy melyik az a mese, amelyet éppen élek. Ilyet viszont egyik páciensemtől sem kérdezhetek, a terápiában nekem kell megtalálnom az őt segítő mesét.

– Én azonban feltehetem Önnek. Melyik lenne az?
– Na, jó. Van egy csodálatos azeri mese. Röviden, arról szól, hogy az egyik szereplő eladja valakinek az álmát, és ez a valaki addig megy, amíg meg nem találja a megvásárolt álmot. A történet nekem abban segít, hogy ne mondjak le saját álmaimról.

– És mi az ön álma?
– Egy saját tulajdonú meseterápiás központ létrehozása, ami félig-meddig már meg is valósult Balatonrendesen, bár a hivatalos megnyitóra legalább tavaszig várni kell. Attól kezdve ott zajlanak majd a terápiák, valamint a szellemi háttérmunka. 32 éve dolgozom azon, hogy a mese visszakerüljön abba a rangba, amelyben évszázadokon át tartották. A Metamorphoses meseterápia-központ ennek a munkának a megkoronázása lesz.

– Ugorjunk akkor vissza az időben! Hogyan kezdődött az egész?
– Nagyon vonzódtam a mesékhez, elsősorban a minél ősibb történetekhez. Mindig is éreztem, hogy többek, mint szórakoztató, lélekfrissítő alkotások.

– A jó győz, a rossz veszít.
– Igen, minden mesének megvan a mindenki számára egyértelmű, egyszerű üzenete. Ám a mesék több jelentésréteggel rendelkeznek, és a mélyebb tanítások az emberi létezés mikéntjére, értelmére vonatkoznak. A megértésükhöz persze rengeteg munkára van szükség, olykor több hetet, hónapot is igénybe vesz egy-egy történet feldolgozása, hisz kódolt képekben, szimbólumokban tárolt üzenetek rejlenek bennük, nem árulják el rögtön, mit és hogyan kell csinálni. Elkezdett hát izgatni, hogy a régiek vajon tudták-e ezt. Miért volt szükség annak idején mesemondókra? Milyen volt a kapcsolatuk a közösséggel? És kutattam, 15 éven keresztül. Az elméleti tudást végül az egyik gyermekem betegsége alakította gyakorlativá. A fiam az egyik mesébe kapaszkodva volt képes a gyógyulásra. Akkor változott meg minden. Elkezdtem meséket mondani kórházakban, amitől – akkor még számomra érthetetlen módon – a betegek jobban lettek. A következő lépés ennek a folyamatnak a megértése volt. Ez újabb 4-5 évbe telt, utána már le is tudtam írni a tapasztalataimat.

Egyszer volt, hol nem volt, avagy hogyan segítenek a mesék a gyógyulásban
Illusztráció. (MTI-fotó: Mohai Balázs)

– Amivel megalkotta a Metamorphoses meseterápiát.
– Igen, a gyakorlat rendszerré tudott érni. Az alaptétele, hogy nincs olyan élethelyzet, amelynek ne lenne mesebeli párja. A meseterápia végső soron a mesék tudatos használata a személyiségfejlődésben vagy azokban az egyensúlyvesztett állapotokban, amikor az ember kizuhan önmaga középpontjából. Ez vissza lehet állítani testileg, lelkileg és szellemileg is – a meseterápia mindhárom szinten hatásos.

– Pontosan hogyan működik a módszer?
– Probléma esetén a meseterapeuta megkeresi, hogy melyik mesében adódik ugyanolyan helyzet, ami a páciens életében előállt. A mesehős nincs megrekedve, ő ügyesen ki tud keveredni a bajból, mert jól dönt, megtalálja a helyes megoldásokat. A két helyzetet egymásra lehet vetíteni, s máris megmutatkoznak a különbségek. Így kiderül, hogy a kliens miként tud a jól működő történetből segítségre lelni, és milyen úton kell továbbmennie. Ehhez persze a meseterapeutának rengeteg mesét kell ismernie, mert olyan nem fordulhat elő, hogy ha egy történet nem hozza meg a kedvező változásokat, akkor jön következő. Nagyon pontosan kell tudni, melyik a megfelelő mese. Vannak, akik ezoterikusnak találják a módszert, de nincs benne semmi ilyesmi. Csak egy történet van, amelyben ott a gyógyulás kulcsa.

– Mennyi ideig tart a terápia?
– Legalább fél évig, de volt már olyan is, amikor a megoldáshoz 3 évre volt szükség. Tudom, hosszúnak tűnik, de gondoljon csak bele: a páciensnek hozzá kell igazítania az életét a meséhez, és a történet csak akkor engedi tovább, ha az egyes állomásokon lévő kihívásokat le tudja győzni. Ezt fel kell építeni mind a gondolkodás, mind a cselekvés szintjén. Ez egy oda-vissza ható folyamat, minden, ami történik a mesében, kompatibilissé kell hogy váljon az életével, és fordítva.

– Fontos, hogy kinek mi a kedvenc meséje?
– Sokat elmond az illetőről, nagyon sokszor a tudat alatt kiválasztott meséink tartalmazzák a válaszokat a kérdéseinkre. Ám minden eset egyedi. Hiába jön be hozzám egy nap öt ember ugyanazzal a kedvenc mesével, öt különböző terápia lesz, mert másféle testi és lelki érzések kapcsolódnak hozzá, azok döntik el a kezelés irányát. Csak kíváncsiságból. Önnek például mi a kedvenc meséje?

– Gondolkodom már rajta egy ideje, de nem tudnék kijelölni egyet.
– Az jót jelent. Valószínűleg egy egészséges emberrel ülök szemben, akinek most nincs semmi olyan problémája, ami miatt egy meséhez kellene nyúlnia. Ha majd lesz, talán eszébe fog jutni egy történet is.

– Jó lenne ezt elkerülni. Ha már itt tartunk, melyek a leggyakoribb panaszok?
– A legnagyobb probléma, hogy sokan nem tudják, kik is valójában, identitásválságban szenvednek, nem érzik jól magukat a bőrükben, nem találják az útjukat. A másik a párkapcsolatok nehézsége, a nő és a férfi viszonya. De hát ilyen világban élünk. Nem nagyon van kellő tudásunk saját magunkról, nem tudjuk, mivel születünk. A szerepek pedig összekeveredtek, a férfiak és a nők összezavarodtak, kaotikussá vált minden. Manapság már mindent lehet, ám ez nagyon káros sok olyan emberi működésre, amelynek egyébként a hagyományokban letisztult formája van.

– Akkor a terápia elsősorban felnőtteknek szól?
– Nem feltétlenül. Már ötéves kortól el lehet kezdeni, de akkor még csak a szülőkkel együtt. Felső korhatár viszont nincs. Már három nagy területen hozzáférhető az akkreditált meseterápia-tanfolyam: egyrészt pszichológusok, orvosok számára, másrészt pedagógusoknak, tanároknak, harmadrészt a gyermekvédelem terén. A tanfolyamot végzett meseterapeuták saját területükön, saját pácienseiken tudják használni a módszert. Vannak részterületek is, így például az idősgondozásban, a börtönökben, daganatos betegeknél, gyászterápiában. A meseterápia mindenkinek tud segíteni, sőt egyre többeknek, hisz időről időre igyekszem újabb területekre kidolgozni a speciális módszertant. Sokat lendített a munkán a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület megalakulása (tavaly óta működik) – már csak a meseterápiás központnak kell megnyílnia. És akkor én is továbbléphetek saját történetemben: kereshetek magamnak egy újabb álmot.

 

Hasonló hírek

Jó hír, azoknak, akik rettegnek az injekciós tűtől!

Mazsi

A vénás trombózis 6 jele, amit sok ember nem ismer fel idejében!

Mazsi

Minden szobába egy pohár ecetes sós vizet tett. Most minden barátja ugyanezt csinálja!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------