Hirmagazin.eu
Főoldal » Egyre több uniós ország követi a magyar példát, és próbál saját maga vakcinát szerezni
Külföld

Egyre több uniós ország követi a magyar példát, és próbál saját maga vakcinát szerezni

Az elmúlt napok történései azt mutatják, hogy a vakcinabeszerzés terén egyre több uniós tagország követi a magyar utat, a több lábon állást.

Bár a magyar kormány eleinte rengeteg kritikát kapott, amiért nem várt tétlenül Brüsszelre, ezek a hangok mostanában jól érzékelhetően elhalkultak. A jelek szerint egyre többen unnak rá a brüsszeli bürokraták tehetetlenségére, és kezdenek nyitni másfelé az életmentő oltóanyagok megszerzésének reményében.

Az osztrák kancellár már arról beszél, hogy nem akar az Európai Uniótól függeni a vakcinákkal, Németország elismerte az orosz és a kínai vakcina hatékonyságát, és a csehek is megváltoztatták véleményüket.

A történet előzménye röviden:

  • az Európai Unió központosított vakcinabeszerzése teljes kudarcba fulladt, miután sikerült elrontani az oltóanyagok lekötésével kapcsolatos szerződéseket,
  • a határozatlanságnak komoly gyakorlati következménye lett, hiszen az életmentő vakcinák a vártnál jóval lassabb ütemben érkeznek a kontinensre Nyugatról,
  • a legtöbb ország a brüsszeli ügyetlenkedés hírére nem tett semmit, azonban Magyarország vállalta, hogy alternatív utakon fogja pótolni a kieső oltóanyag-mennyiséget,
  • a magyar kormány elsősorban Oroszország és Kína felé fordult vakcinaügyben,
  • az elmúlt héten Magyarországon oltották be a legtöbb embert Európában, és
  • jól érzékelhetően egyre több, korábban a magyar állásponttal szemben szkeptikus ország belátta, hogy egyedül a Magyarország által képviselt út, a több lábon állás működik.

Érdemes megnézni, hogy az elmúlt időszakban hogyan változott meg Európa álláspontja a kérdésben.

Ausztria és Dánia

Sem Ausztria, sem Dánia nem kíván kizárólagosan az uniós vakcinastratégiától függeni 

 jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a Bildnek adott mai interjújában, miután kiderült, hogy Ausztria és Dánia megbeszéléseket folytatott Izraellel a vakcinák nemzetközi gyártásáról.

“A nyáron megegyeztünk az EU-val, hogy a vakcinákat gyorsan engedélyezik, és azokat a tagállamok gyorsan megkapják. Az Európai Gyógyszerügynökség azonban túl lassan engedélyezi az oltóanyagokat, és a gyártók is túl lassan szállítanak” – szögezte le Kurz, Brüsszelre panaszkodva.

Szövetségese, Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy fokkal óvatosabban fogalmazott. “Az Izraellel történő tárgyalások nem jelentik, hogy bizalmatlan lenne az EU-val szemben, de az országoknak mindent meg kell tennie, hogy több vakcina álljon rendelkezésre” – jelentette ki.

A kép szélén Sebastian Kurz osztrák kancellár, mellette balján Mette Frederiksen dán miniszterelnök. FORRÁS: TWITTER SEBASTIAN KURZ

Lengyelország

Magyarországhoz és Szerbiához hasonlóan Lengyelország is jelezte, hogy felgyorsítaná a lakosság beoltását, mégpedig a kínai vakcinával. A Reuters tegnapi híradása szerint Andrzej Duda lengyel elnök Hszi Csi-Ping kínai elnökkel egyeztetett Sinopharm vásárlásáról.

A hírügynökség arról is írt, hogy Duda Mateusz Morawiecki kérésére kezdett tárgyalásba a kínaiakkal. Mint ismert, a legtöbb uniós tagállamhoz hasonlóan Lengyelországban is lassan halad a lakosság beoltása, ami leginkább az AstraZeneca és a Pfizer készítményeinek lassú érkezése miatt van.

A lengyel elnök szóvivője szerint a két fél között további tárgyalások várhatóak a vakcinabeszerzéssel kapcsolatosan.

Szlovákia

Igor Matovic szlovák miniszterelnök a kassai repülőtéren tartott tegnapi sajtóértekezletén bejelentette, hogy Szlovákia kétmillió adag orosz vakcinát vásárolt. Az első szállítmány hétfő este érkezett meg a szlovák hadsereg különgépén.

Szavaiból kiderült, egymillió vakcina érkezésére számítanak egy hónapon belül, májusban és júniusban pedig a második millió Szputnyik V-nek is meg kellene érkeznie Szlovákiába.

A kormányfő azzal kalkulál, hogy a következő hónapokban több mint 40 százalékkal tudják majd felgyorsítani az oltás tempóját.

Németország

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a napokban elismerte, hogy Németországnak sokkal több vakcinára lenne szüksége, mint amennyi a rendelkezésére áll. A politikus – korábban még meghökkentőnek számító módon – hozzátette, hogy

AZ OROSZ ÉS A KÍNAI VAKCINA SEGÍTHET EURÓPÁNAK TÚLJUTNI AZ OLTÓANYAGHIÁNYON. 

Mondani sem kell, hogy az elmúlt hetekben jelentősen megváltozott a vakcinakérdéssel kapcsolatos német álláspont.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter elismerte, hogy az orosz és kínai vakcináknak fontos szerepe lehet a vírus leküzdésében. FORRÁS: MTI/EPA/FILIP SINGER

Csehország

Csehország nemrég még azon a véleményen volt, hogy az európai uniós szervek jóváhagyása nélkül nem használja a koronavírus elleni orosz vakcinát.

Csakhogy a járvány harmadik hullámának megjelenése és Brüsszel lassúsága miatt pillanatok alatt meggondolták magukat. A napokban Milos Zeman államfő és Andrej Babis kormányfő egybehangzóan azt nyilatkozta, hogy a Szputnyik V használatához mégiscsak elegendőnek tartják az illetékes cseh állami gyógyszerellenőrző szerv (SÚKL) engedélyét. Hasonlóan nyilatkozott egyébként Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is.

Vasárnap Zeman a CNN Prima News hírtelevíziónak elmondta, hogy a közelmúltban Babissal egyetértésben levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és érdeklődött a Szputnyik beszerzése iránt. “Putyin megígérte, hogy készek nekünk (Csehországnak) is szállítani a vakcinából” – jelentette ki Zeman.

Magyarország

Ahogy korábban említettük, Magyarország ideje korán komoly lépéseket tett a megfelelő mennyiségű vakcina beszerzése érdekében. A magyar kormány ugyanis már bőven Brüsszel hibáinak kiderülése előtt nyitott másfelé. A legtöbb ország, de legfőbbképpen Brüsszel a kezdetektől fogva nem örült ennek, ennek ellenére Magyarország komoly sikereket ért el. Többek között ezt mutatja, hogy Európában egyedülálló módon ötféle vakcinával lehet oltani itthon.

Ahogy a fenti ábrán látható, az elmúlt héten itthon oltották be a legtöbb embert Európában, lakosságarányosan majdnem két és félszer annyit, mint az Európai Unióban átlagosan.

origo, reuters

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vegyünk rá mérget

Edit

Új módszerrel támadnak a terroristák

Edit

Többen meghaltak egy repülőgép balesetében Németországban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!