Hirmagazin.eu
Főoldal » Egyre több újságírót ölnek meg világszerte
Külföld

Egyre több újságírót ölnek meg világszerte

2015-ben 110 újságírót öltek meg, és nem csak háborús övezetekben. 67 újságíróval munkavégzés közben végeztek, 43-an halálának pontos okát nem tudni.

Egyre több újságírót ölnek meg világszerte

Rajtuk kívül megöltek 27 olyan átlagembert, akik blogot írtak, felvételeket készítettek, vagy újságíróknak segítettek, valamint hét, a média más területén dolgozó embert.

Munka közben vesztették életüket?

Az Újságírók Határok Nélkül (RSF) szerint az elmúlt 10 év legrosszabb éve volt 2015. Egy évvel korábban 66-an vesztették életüket a hivatásuk miatt. A szervezet 20 éve készít jelentést az újságírók helyzetéről, munkájáról és arról, hol, hány ember vesztette életét vagy zárták fogságba.

2015 már csak azért is különös év, mert az áldozatok kétharmada olyan országban hunyt el, ahol béke van.

A legnagyobb port kavart eseményt természetesen a párizsi Charlie Hebdo szatirikus magazin szerkesztősége elleni támadás volt. A terroristák, a Kouachi testvérek tucatnyi embert lőttek le, köztük öt ismert karikaturistát és három riportert.

A Charlie Hebdo kiadója, Riss akkor azt mondta: “Szinte soha nem küldtünk egy újságírót sem háborús övezetbe, január 7-én viszont a háború eljött hozzánk.”

Ezzel Franciaország a harmadik lett a “halál-listán” Irak és Szíria után. A listán szerepel még India és Mexikó is, ahol főleg a szervezett bűnözésről jelentő újságírókkal végeznek. Indiában kilencen, Mexikóban nyolcan haltak meg munkavégzés közben, de vannak olyanok is, akiről nem tudni pontosan, hogy miért ölték meg őket.

Nem csak hivatásosok

Az Újságírók Határok Nélkül szerint a probléma egyik gyökere abban rejlik, hogy több latin-amerikai, ázsiai, afrikai és közel-keleti országban büntetlenül megússzák azok, akik újságírókra támadnak. A szervezet főtitkára, Christophe Deloire azt mondta, hogy létre kell hozni egy olyan rendszert, amellyel minden országgal, minden kormánnyal be lehet tartatni az újságírókat védő nemzetközi törvényeket.

Ban Ki-mun ENSZ főtitkár még augusztusban beszélt arról, hogy aggódik az újságírókért és nyugtalanítja, hogy az erőszak nem csökken, miközben a támadók rendszeresen megússzák a büntetést.

Az Újságírók Határok Nélkül az év egyik legmegdöbbentőbb esetének négy bangladesi blogger lemészárlását tartja: http://www.euronews.com/2015/08/07/bangladesh-blogger-who-advocated-secularism-hacked-to-death/.

Az al-Kaida terrorszervezet egyik helyi csoportja vállalta a támadást. A bloggerek azért vesztették életüket, mert a toleranciát, valamint a szólás- és gondolatszabadságot hirdették.

“A bangladesi hatóságok tétlensége egy ilyen vérfürdő után csak fokozza a szélsőséges megnyilvánulásokat, ami nagyon veszélyes, főleg az úgymond civil újságírók számára” – vélekedett az RSF.

Forrás: euronews

Hasonló hírek

ENNYIRE gazdag a Rothschild család! Itt a friss vagyonadata a világhatalmi elit legbefolyásosabb dinasztiájának!

Géza

Ausztrália – Elpusztította a tűzvész a magyar nő farmját: mindene odalett

Géza

Ide menekülnek a terroristák, ha összeomlik a kalifátus

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------