Hirmagazin.eu
Főoldal » Egyre több a panasz a neten vett műszaki cikkekre
Belföldi hírek

Egyre több a panasz a neten vett műszaki cikkekre

Legtöbbször műszaki cikkekre, IT-termékekre érkezik panasz a Budapesti Békéltető Testülethez, ami az online vitarendezési eljárásokat illeti. Ezek a termékek – okostelefon, iPad, televízió, porszívó, gyümölcs- és zöldségfacsaró -, habár tízezer forint felett tartós fogyasztási cikknek minősülnek, mégis nem sokkal az átvételt követően elromlanak, és a kötelező egyéves jótállás ellenére elutasítják a vásárlókat, amikor ingyenes javítást vagy cserét szeretnének. Mutatjuk, mit tehet ilyen esetben.

Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület (BBT) látja el a vásárlók és a vállalkozások közötti, határon átnyúló, online vásárlásokból fakadó viták rendezésének feladatát és arra az összes békéltető testület közül – a pénzügyi tárgyú ügyeket kivéve – kizárólagos illetékességgel rendelkezik. Egyúttal működteti a tagállami kijelölt, európai uniós online tanácsadó pontot is és segít az online vitarendezésben érintett feleknek az online vitarendezés igénybevételében, emellett tájékoztatást ad a Magyarországon érvényesíthető fogyasztói jogokról – mondta el a hirado.hu-nak Baranovszky György, a BBT elnöke.

Kötelező garancia

Az elnök úgy fogalmazott: a fogyasztók által benyújtott panaszokból jól látszik, hogy az online vitarendezési eljárással érintett ügyek nagy része a kötelező jótállás megtagadásával függ össze. A tartós fogyasztási cikkekre bizonyos vételár – általában tízezer forint – felett kötelező egy éves garancia vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha a termék meghibásodik, akkor a vállalkozásnak be kell bizonyítania, hogy eladáskor még hibátlan volt. Ha ezt nem teszi vagy nem tudja megtenni, eleget kell tennie elsősorban az ingyenes kijavítási vagy kicserélési igénynek. Meg kell jegyezni azt is – mondta – Baranovszky György -, hogy nincsen lehetőség a kötelező egyéves jótállási idő alatt a garancia megvonására, hiszen az jogszabály folytán jár. Nem elég tehát ilyenkor egy a fogyasztónak szóló e-mail arról, hogy sérülést fedeztek fel a terméken, hanem a vállalkozásnak ilyenkor is be kell bizonyítania, miszerint a hibát ténylegesen ez a sérülés okozta.

Ezzel függ össze, hogy év elejétől kezdődően jelentősen megnőtt az IT és műszaki cikkekkel kapcsolatos panaszok száma. Több alkalommal volt érintett ilyen jellegű vitákban például a román székhelyű eMAG (Dante International SA) cég is.

A futárszolgálat a hibás?

A vevők több esetben a futárszolgálatot hibáztatták, mert szerintük nem megfelelő gondossággal és nem a kellő odafigyeléssel szállították vissza a vállalkozáshoz, vagy annak szervizéhez az általuk visszaküldött küldeményt. Például az egyik megrendelő a televízióját egy programhiba miatt küldte vissza a cégnek, azonban azt mondták neki, hogy nem javítják garanciában, mert a kijelzője törött. Holott a fogyasztó végig azt állította, hogy hibátlan, sérülésmentes állapotban küldte vissza a készüléket. Más esetekben pedig egyenesen annak a gyanúja merült fel a fogyasztókban, hogy a szervizben rongálódott meg a visszaküldött készülékük – emlékeztetett a BBT elnöke.

Kiemelte: azért, hogy a viták elkerülhetőek legyenek és a vásárlók hatékonyan érvényesítsék jogaikat, készítsenek ezért fényképfelvételeket, akár videó felvételt visszaküldés előtt a termékről, valamint annak becsomagolt állapotáról, mivel ezzel igazolni tudják annak visszaküldés előtti állapotát.

Készítsünk fényképet a bontatlan csomagról

A megfelelő csomagolásra is érdemes figyelniük. A futártól kapott átvételi elismervényt pedig minden esetben őrizzék meg, hiszen kizárólag annak birtokában lehet bizonyítani a csomag futárszolgálatnak történő (napra, akár órára és percre pontos) átadását.

Egyre több a panasz a neten vett műszaki cikkekre 1

Baranovszky György szerint gyakran előforduló probléma még az, hogy amikor élnek a fogyasztók az online rendeléskor biztosított 14 napos indokolás nélküli elállási jogukkal és meggondolják magukat, a cég nem, vagy csak igen sokára – akár több hónap elteltével – téríti vissza a termék vételárát. Ilyenkor általában arra hivatkoznak a webáruházak, hogy hosszú időt vesz igénybe a vételár visszatérítésének technikai folyamata. Holott ilyen esetekben a vállalkozásnak haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzéstől számított 14 napon belül vissza kell térítenie a fogyasztó által kifizetett teljes összeget és azt csak addig tarthatja vissza, míg a terméket vagy a visszaküldést igazoló dokumentumot meg nem kapta.

Külföldi szerviz, elhúzódó javítások

A vevők figyelmét sokszor elkerüli az, hogy nem magyar székhelyű vállalkozástól rendelnek. Ez akkor bír jelentőséggel, amikor egy esetleges meghibásodás esetén kiderül, hogy a cég külföldi (több száz kilométerre lévő) szerviz partneréhez kell visszaküldeni az elromlott terméket. Adott esetben, ez már önmagában is elhúzódó javításokhoz vezethet, holott a webáruházaknak törekedniük kell arra, hogy 15 napon belül a kijavítás megtörténjen.

forrás: Hunyor Erna Szofia/Hirado.hu

Hasonló hírek

A Soros-egyetem hallgat az Orbán Viktor halálát kívánó professzornőjéről

Géza

Az Európai Unió sértő erkölcsi normákat hirdet (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Szép estét, csodás álmokat! :)

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------