Hirmagazin.eu
Főoldal » Egyre nagyobb bizonyossággal állítható: új rekord várható a gabonatermelésben
Külföld

Egyre nagyobb bizonyossággal állítható: új rekord várható a gabonatermelésben

A FAO élelmiszerár-index stabil maradt; a globális készletfelhasználási mutató az elmúlt 16 év legmagasabb értéke felé masírozik.

Kép: ©FAO/ Genya Savilov

Róma, 2018. február 1. – A mostani 2017-18-as szezon végével soha nem látott mennyiségben áll majd rendelkezésre búza és kukorica, köszönhetően a vártnál jobb termésátlagoknak, olvasható a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, legújabb előrejelzésében.

Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésből azt is megtudhatjuk, hogy a legfontosabb gabonafélék nemzetközi piaca a hatalmas készletek miatt kiegyensúlyozott marad. A készletfelhasználási mutató, ami a tartalékok nagyságáról árulkodik, pedig várhatóan eléri az elmúlt 16 év legmagasabb értékét.

A FAO élelmiszerár indexe eközben változatlan maradt januárban, és a tavaly ilyenkori értékéhez képest 3 %-kal alacsonyabb szinten van.

Sok termés – hatalmas készletek

A FAO előrejelzése szerint tavaly a megtermelt gabona mennyisége elérte a 2640 millió tonnát, ami 1,3 %-kal túltesz a 2016-os rekordértéken is.

A szemestakarmányok termelésének növekedése, kiemelten a kukorica az Európai Unióban, Mexikóban és Kínában, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 13,5 millió tonnával felfelé kellett korrigálni az előző, decemberi értéket.

Jelen állás szerint, búzából is többet arattunk 2017-ben, főleg Kanadában és Oroszországban, illetve rizsből is, Kínában.

A FAO emellett a gabonafelhasználás növekedését is valószínűsíti, főként a szemestakarmányok iránti kereslet miatt (EU, Brazília, Kína, Mexikó).

Mivel a gabonakibocsátás nagyobb mértékben nőtt, mint a felhasználás mértéke, a készletek várhatóan meghaladják a termelési szezon eleve magas kezdeti szintjét is. Ezzel 27,7 %-ra emelkedik a készletfelhasználási mutató.

A nemzetközi terménykereskedelem volumene (a kukoricát kivéve) közben zsugorodni látszik.

Stabil élelmiszerárak

Összességében nem volt elmozdulás az alapvető élelmiszerek nemzetközi árindexében. Bár drágultak a főbb gabonafélék és a pálmaolaj, ezt ellensúlyozta a cukor, vaj és sajt iránti csökkenő kereslet.

Hiába a bőséges kínálat, a gabonárakat az időjárás és a gyengébb amerikai dollár körüli aggodalmak 6 %-kal feljebb nyomták.

A növényi olajok árindexe szinte változatlan maradt, ahogy a pálmaolaj mérsékelt drágulását ellentételezte a napraforgó és a repce árcsökkenése.

A FAO tejtermék-árindexe 2,4 %-kal alacsonyabban zárt januárban az előző hónaphoz képest. Hiába adtak többet a tejporért a nemzetközi kereskedelemben, ha alacsony volt az érdeklődés a vaj és sajt iránt, illetve az északi félgömb országai is jelentős készletekkel jelentek meg a piacon.

A bőséges elérhetőség okán a cukorárak 1,6 %-os csökkenésükkel már több mint 30 %-kal vannak alacsonyabban az egy évvel ezelőtti szintjüknél.

Hónapról hónapra szinten teljesen változatlan azonban a húsfélék összesített mutatója, mivel a baromfi és sertés iránti gyenge keresletetet kiegyenlíti a más húsok iránti megnövekedett érdeklődés.

Forrás és további információ:

PLÁNTEK LEA
Kommunikációs és ENSZ kapcsolattartó
FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda
[email protected]

+36 1 461 2035

 

Hasonló hírek

Bundestag-elnök: Németország büszke lehet magára

info

Az Iszlám Állam inspirálhatta a Srí Lanka-i merényleteket

Géza

A cemnitzben kivégzett férfi barátnője kemény üzenetet küldött Merkelnek (A cikk videót tartalmaz)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------