Hirmagazin.eu
Főoldal » Egyre látványosabb az épülő budavári lovarda
Gazdaság

Egyre látványosabb az épülő budavári lovarda

Állnak a külső falak, a tetőszerkezetet is a helyén van, az 1901-ben elkészült lovarda az eredeti tervek szerint és azokban előírt építőanyagok felhasználásával épül újjá.

6,6 milliárd forintos befektetés során újítja fel a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. a budai várban az egykori királyi lovardát, a főőrségi épületet és a Stöckl lépcsőt, valamint a Csikós-udvar is visszakapja régi-új külsejét. Az építkezés az utóbbi hetekben felgyorsult, már látható, hogy hogyan fog kinézni a Nemzeti Hauszmann Terv fő projektje a munkálatok végén. Állnak a külső falak, a tetőszerkezetet is a helyén van, jelenleg a szerkezetépítési és a homlokzati kőfelhelyezési feladatok zajlanak.

Eredeti 100 éves terv szerint, eredeti alapanyaggal

A díszes királyi lovarda 1899 és 1901 között készült el, de a második világháborúban Budapest ostromakor találat érte. Ugyan menthető állapotban volt, 1950-ben a Rákosi rendszerben úgy döntöttek, lebontják. Az 1909-ben épült főőrségi épület szintén ugyanakkor sérült meg és a Kádár érában szintén elbontották. A lovardának otthont adó Csikós udvar is megújul és a két épületet összekötő Stöckl-lépcső restaurációja is jól halad.

A lovarda, előtte a Lovat fékező csikós szobra 1905-ben (mult-kor.hu)

Az eredeti – Hauszmann Alajos és Ybl Miklós által megrajzolt – tervek szerint végzett felújításhoz az eredeti építkezéskor használt alapanyagokkal azonosakat szereztek be, sokszor nehézségek árán is. A római cement és a tetőt fedő angol pala csak külföldön érhető el.

A felújítás során csak annyit változtatnak, hogy a modern elvárásoknak is megfeleljen a helyszín: többek között rámpákkal végzik el az akadálymentesítést.

A lovasprogramok mellett kiállítások és bálok is lesznek az épületben

A lovardában a tervek szerint új formájában a lovasprogramok mellett kiállításokat, vásárokat és bálokat is szerveznek majd. A főőrségi épületben az újjáalakított palotaőrség kap otthont, valamint vendéglátóhelyeket is kiállítószobákat is kialakítanak. Innen lesz látogatható a középkori várrész feltárása után kialakítandó, térszint alatti régészeti bemutatótér is.

Forrás: magyarepitok.hu

Hasonló hírek

Megáll az ész: ezek a leggyakoribb kifogások a NAV-ellenőrzéseknél

Géza

Magyarország egyetlen bevándorlót sem vesz vissza

Edit

Az IMF szerint helyes a magyar kamatcsökkentési politika

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------