Image default
Belföldi hírek

Egyre gyakrabban használják a nyomkövetőt

forrás: Magyar Idők

Egyre sűrűbben használja a házi őrizetben lévők esetében a rendőrség az elektronikus nyomkövetőt, amely lényegesen olcsóbb, mint az élőerős ellenőrzés – írja a Magyar Idők.

A lapnak Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályvezetője azt mondta, hogy jelenleg 397 ember van házi őrizetben, közülük 267-et figyelnek elektronikus nyomkövetővel, azaz lábbilinccsel.

Egyre gyakrabban használják a nyomkövetőt
Rendszerbe állított 3M gyártmányú elektronikus nyomkövető az ORFK Teve utcai székházában tartott bemutatón. MTI Fotó: Kovács Attila

A rendőrség 2013 májusa óta alkalmazza ezt a módszert, amely a főosztályvezető elmondása szerint havonta mintegy félmillió forinttal olcsóbb, mint az élőerős ellenőrzés, amelyet két rendőr négyórás váltásban végez.

Ha az őrizetben lévő nem hagyja el a kijelölt területet, akkor a rendőröknek semmi dolguk nincs, a bilincs ugyanis csak akkor küld jeleket, ha az illető kilép a meghatározott körből, vagy megpróbálja leszedni az eszközt.

Lakatos Tibor beszélt arról is, hogy tapasztalataik szerint nem jellemző a szökés, bár már próbálkoztak vele. Jelenleg 22 házi őrizetben lévő személy van szökésben, egyikőjük sem visel nyomkövetőt.

 

Hasonló hírek

Kockázati biztosíték március 11-től

info

Az uniós szabályok katalizálják a menekülthullámot, vélik szakértők

Edit

Orbán Viktor: Lesnek, mint a ponty a szatyorban + VIDEÓ!

Edit