Image default
Belföldi hírek

Egyre gyakrabban használják a nyomkövetőt

forrás: Magyar Idők

Egyre sűrűbben használja a házi őrizetben lévők esetében a rendőrség az elektronikus nyomkövetőt, amely lényegesen olcsóbb, mint az élőerős ellenőrzés – írja a Magyar Idők.

A lapnak Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályvezetője azt mondta, hogy jelenleg 397 ember van házi őrizetben, közülük 267-et figyelnek elektronikus nyomkövetővel, azaz lábbilinccsel.

Egyre gyakrabban használják a nyomkövetőt
Rendszerbe állított 3M gyártmányú elektronikus nyomkövető az ORFK Teve utcai székházában tartott bemutatón. MTI Fotó: Kovács Attila

A rendőrség 2013 májusa óta alkalmazza ezt a módszert, amely a főosztályvezető elmondása szerint havonta mintegy félmillió forinttal olcsóbb, mint az élőerős ellenőrzés, amelyet két rendőr négyórás váltásban végez.

Ha az őrizetben lévő nem hagyja el a kijelölt területet, akkor a rendőröknek semmi dolguk nincs, a bilincs ugyanis csak akkor küld jeleket, ha az illető kilép a meghatározott körből, vagy megpróbálja leszedni az eszközt.

Lakatos Tibor beszélt arról is, hogy tapasztalataik szerint nem jellemző a szökés, bár már próbálkoztak vele. Jelenleg 22 házi őrizetben lévő személy van szökésben, egyikőjük sem visel nyomkövetőt.

 

Hasonló hírek

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

Edit

“Európa vezetőinek mielőbb döntéseket kell hozniuk”

Edit

A magyar kormány segítséget kér a migránsok tájékozatásához a németektől

Edit