Hirmagazin.eu
Főoldal » Egyre feszültebb a viszony Washington és Moszkva között
Külföld

Egyre feszültebb a viszony Washington és Moszkva között

Védelempolitikai kérdésekről tárgyaltak a NATO-tagországok miniszterei Brüsszelben. Az egyeztetésen – sok más mellett – szó volt a nukleáris erőkről is. Ennek kapcsán a katonai szövetség főtitkára arról beszélt, hogy Oroszországnak be kell tartania a rakétafejlesztésekről szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit.

A megállapodás megsértését – mint a szakértő mondta – nagyon komolyan veszik. A NATO főtitkár meglehetősen éles nyilatkozatot tett, amikor azt mondta: „nukleáris fegyelemre inti Oroszországot”.

Stoltenberg arra reagált, hogy az elmúlt hónapok során Oroszország olyan új fejlesztéseket jelentett be – például rakétatechnológiában –, amelyek alapvetően új kihívást jelenthetnek úgy a NATO, mint az Egyesült Államok számára is.

Az Egyesült Államok NATO-nagykövete szerint, amennyiben az oroszok nem szerelik le a rakétákat, akkor ők megsemmisítik azokat, mielőtt hadrendbe állítanák őket. Az orosz külügyi szóvivő válaszul kijelentette: erre az orosz katonák, „szakértők” részletes választ fognak adni – magyarázta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Az oroszok hadgyakorlatot tartanak

„Oroszország és a NATO közötti versenyfutás újabb stációjának vagyunk a szemtanúi. Az elmúlt hetekben volt egy hatalmas orosz hadgyakorlat, amin demonstrálta Oroszország és Kína, hogy több ezer kilométeren átívelő szárazföldi hadgyakorlatot tudnak véghezvinni. Erre a nyolcvanas évek óta nem volt példa. Ebből a szempontból ismét tanúi vagyunk annak, amikor az egyik fél által odadobott kesztyűt habozás nélkül felveszi a másik is. Egyelőre ennek nem látni a végét ” – fejtette ki a szakember.

Washington üzletét sérti Moszkva

A kétnapos tanácskozáson megint előjött a védelmi kiadások fokozatos emelése, ami kulcskérdés lesz, lévén az Egyesült Államok azt szeretné, ha a tagországok elérnék a két százalékos GDP arányos katonai költségvetést. Egyrészt Washington szeretné „tehermentesíteni” magát, másrészt ez a történet az üzletről is szól. Az amerikai hadiipar ezekből a bevételekből akarna részesülni. Ráadásul Georgiát fel kell venni a NATO-ba, aminek kapcsán például elkezdődött a georgiai parti őrség felkészítése.

Horváth József szerint ennek kapcsán újabb ütközőpont látszik kialakulni. Az orosz-ukrán konfliktus után Moszkva számára a Kaukázus térsége és a Fekete-tenger – a biztonsága szempontjából – különleges jelentőséggel bír. A NATO főtitkár legújabb nyilatkozata megint előrevetíti, hogy újabb feszültséggóc keletkezik Európa tőszomszédságában.

Az összetett kaukázusi helyzet 

A Kaukázuson belül nagyon bonyolultak a területi viták. Oroszország és Törökország mellett Amerika is szeretne „pozíciókat fogni” a térségben. Ahogy már bebizonyosodott a Balkán vonatkozásában: ha a nagy egész „puzzle-ból” akár egyet is kiveszünk, már nem úgy illeszkedik egymásba a dolog. Elég, ha a csecsen helyzetet szemléljük, és az Iszlám Állam vonatkozásában vizsgáljuk az onnét eredő történéseket. Puskaporos hordó mindez, amivel nagyon óvatosan szabad csak bánni – húzta alá a szakértő.

Az orosz és az amerikai katonai költségvetés között egy a tíz az arány, tehát nagyon az utóbbi felé billen a mérleg. Viszont Oroszország sokszor jelezte már: katonai hatalomként igényt tart a világhatalmi státuszra. A rakétavédelmi fejlesztésekre, a nukleáris arzenálra tekintve Moszkva valóban világhatalmi tényező, de ez nem a gazdasági, hanem a katonai értelemben igaz – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Sérülékeny a közel-keleti helyzet

Törökország mindkét „nagyhatalomnak” szeretne gesztusokat tenni. Az orosz rakétavédelem élesben már többször bizonyította hatékonyságát, legutóbb Szíriában, ami ellen Izrael is felszólalt, mert sérti a stratégiai érdekeit. Igaz a Közel-Keletre, ahogy a Kaukázusra is: nagyon nehéz egy-egy „bábut” arrébb mozdítani anélkül, hogy ne boruljon föl a rend.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Már nincs nap áldozat nélkül Ciszjordániában

info

Nincs javulás a kínai-japán kapcsolatokban

Géza

Ferenc pápa: A szex nem tabu, hanem Isten ajándéka

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------