Főoldal » Egyre égetőbb a helyzet: nem csitulnak az élelmezési válságok
Kiemelt külföldi hírek

Egyre égetőbb a helyzet: nem csitulnak az élelmezési válságok

A legfrissebb adatok szerint 51 országban 124 millió ember súlyosan éhezik!

Falusiak Mianmarban. Fotó: ©FAO/Hkun Lat

Róma, 2018. március 22. – Friss adatok jelentek meg a globális éhezés mértékéről. Ezek alapján tavaly 51 országban mintegy 124 millió lakosát érintette a súlyosan éhínség – 11 millióval többen 2016-hoz képest – olvasható azélelmezési válságokról szóló nemzetközi jelentésben.

Az ő esetükben az éhínség olyan súlyos, hogy életük és megélhetésük közvetlen veszélyben forog.

A növekvő számok oka az újonnan megjelent vagy erősödő konfliktusok miatt megromlott élelmezési helyzet Mianmarban, Nigéria észak-keleti részén, Kongóban, Dél-Szudánban és Jemenben. Az elnyúló szárazság okozta tartósan rossz termés tovább nehezítette az afrikai kontinens keleti és déli részén élők amúgy is gondoktól terhelt mindennapjait.

Az évente megjelenő jelentés készítésében nemzetközi humanitárius szervezetek sora vett részt (a teljes lista lásd lent). Az ENSZ tagországainak az Európai Unió, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), illetve a Világélelmezési Program (WFP) képviselői mutatták be Rómában.

Az élelmezési válságok háttere egyre komplexebb; hatással vannak rá fegyveres konfliktusok, extrém időjárási jelenségek és az alapvető élelmiszerek hirtelen drágulása, és ezen jelenségek kombinációja – olvasható a kiadványban.

Egész közösségek, egyre több nő és gyermek szorul azonnali élelmezési segítségre, tartós megoldásra lenne szükség ezen trend visszafordítására.

Konfliktusok és az éghajlat mint a fő tettesek

A fegyveres konfliktusok jelentik a fő okát az élelmezési biztonság megingásának 18 országban – ebből 15 található Afrikában és a Közel-Keleten. A súlyosan éhezők 60 %-ról, avagy 74 millió emberről van szó.

23 országot, jórészt Afrikában, a szélsőséges időjárás (főként az aszály) tépázott, 39 millió embert taszítva az éhezésbe.

Ezen két tényező együttesen gyakran összetett válságokat alakít ki, melyek hosszú távú és pusztító következményekkel járnak az emberek életére.

Kép: Pixabay

Rögös út áll előttünk

2018-ban továbbra is főleg a konfliktusok jelentik majd az éhínség fő okát, olvasható a jelentésben, országok hosszú sorát érintve, mint Afganisztán, Kongó, Közép-afrikai Köztársaság, Nigéria észak-keleti része és a Csád-tó környéke, Dél-Szudán, Szíria, Jemen, továbbá Líbia és a Száhel-övezet központi része.

Valószínű, hogy Jemen továbbra is a világ legsúlyosabb élelmezési válsággóca marad. Sőt, szakértők szerint a helyzet inkább romlani fog a hozzáférés nehézségei, a gazdasági összeomlás és a betegségek és járványok miatt.

Máshol az extrém száraz időjárás lehetetleníti el a mezőgazdasági termelést, és ezzel jelentősen rontja az élelmezésbiztonságot Szomáliában a legeltetéses állattartásból élők körében, dél-kelet Etiópiában és kelet-Kenyában, továbbá a nyugat-afrikai és a Száhel-övezet országaiban.

Hatásos válaszreakciók

jelentés amellett, hogy tényeken alapuló helyzetképet ad, egyúttal rámutat a humanitárius és a fejlesztési segítségnyújtás sürgősségére egy minél korábbi fázisban, hogy ezzel a súlyosan rászorulók ellenálló képességét javíthassuk.

Az élelmezési válságok elleni globális hálózat, melyet az EU, a FAO és a WFP indított útjára 2016-ban, lehet ennek a törekvésnek a motorjává, hogy összehozzuk a humanitárius, fejlesztési és béketeremtési szempontokat és szorosabb koordinációt érjünk el az ezen dolgozó szervezetek között.

FAO

Memoár – Plántek Lea

Súlyos éhínség: az egyén nem jut elegendő és megfelelő táplálékhoz, ezzel élete, megélhetése veszélybe kerül. Ez egy nemzetközileg elfogadott kategória, ami megfeleltethető besorolási rendszereknek, mint az Integrált Élelmiszerbiztonsági Szint (IPC) vagy a Cadre Harmonisé (CH), azon belül is az IPC 3 (válság), 4 (vészhelyzet) és 5 (éhínség/katasztrófa) szinteknek.

Krónikus éhezés: az egyén nem jut elengedő táplálékhoz a normális, aktív élethez, és ez az állapot tartósan fennáll. Erről adatokat évről évre a FAO ad közre, a legutóbbi 2017 októberében jelent meg, mely szerint 815 millióan esnek ebbe a kategóriába.

A nemzetközi jelentés készítésében részt vevő szervezetek: the Autorité Intergouvernementale pour le Développement(IGAD), Le Comité Permanent Inter-Etats de Lutte contre la Sécheresse dans le Sahel (CILSS), the European UnionFAO, the Integrated Food Security Phase Classification (IPC), the International Food Policy Research Institute (IFPRI), TheFamine Early Warning Systems Network (FEWS NET), the Global Food Security Cluster, the Sistema de la Integración Centroamericana (SICA), UNICEF, the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), andWFP.

Forrás és további információ:

PLÁNTEK LEA
Kommunikációs és ENSZ kapcsolattartó
FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda
[email protected]

+36 1 461 2035

Hasonló hírek

Elkezdték kihozni a barlangban rekedt gyerekeket Thaiföldön

Géza

Tragédia élőben! Egy nicaraguai riporter épp a kormányellenes tüntetésekről közvetített élőben a Facebookon, amikor agyonlőtték! (OLvasd el és nézd meg!)

Géza

KIEMELT HÍR: A migránsok, és az ő “leplük alatt” ideáramló terroristák, lerombolják Európát! (Osztd meg, jusson el mindenkihez!)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------